19.01.2024
Телеканал NTD

У пакистанських селах зводять будинки, які не бояться стихійного лиха

У пакистанських селах зводять будинки, які не бояться стихійного лиха

Пакистанка похилого віку Чампа та її сини вже пів року живуть у нових будинках. Вони нагадують..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Пакистанка похилого віку Чампа та її сини вже пів року живуть у нових будинках. Вони нагадують традиційні, але тільки зовні. За простим дизайном приховано інноваційні технології.

Торік під час руйнівних повеней Чампа втратила житло. Її будинок, як і хати інших селян, був глинобитним.

[Чампа Бай, жителька села Вішрам]:

«Наш дім стояв тут же, але його змило водою. Усе завалилося й перетворилося на уламки».

Новий дім Чампі та її синам допомогла збудувати благодійна організація, яку заснувала Ясмін Ларі — перша в Пакистані жінка-архітектор. Вона спроєктувала будинок, який здатний витримати рясний дощ, вітер і навіть повені.

Каркас такого будинку роблять із бамбука. Його встановлюють на фундамент і потім зводять стіни з глини та вапна. Вони не пропускають воду. Дахи вкриті соломою та брезентом. На будівництво треба менш як сто доларів.

[Ясмін Ларі, архітектор]:

«Раніше люди зводили добрі будинки. Я просто це поліпшую, переймаючи їхній досвід і створюючи зручні житла, стійкіші до стихійних лих».

Чампа вже успішно пережила ще одну повінь. Новий будинок вистояв.

[Чампа Бай, жителька села Вішрам]:

«Я дуже рада. Будинок гарний. Я не боюся, що він завалиться. Він витримає будь-який дощ чи бурю».

Звісно, ці будинки й критикують.

[Номан Ахмед, професор архітектури]:

«Можливо, такий будинок підходить для сільської місцевості. Але він навряд чи годиться для передмість і міст. Ще один недолік: такий дім у його нинішньому вигляді може бути лише одноповерховим».

У тім, благодійна організація поставила вже 55 тисяч таких будинків. 4500 із них звели після торішніх повеней. Загалом заплановано забезпечити житлом 350 тисяч сімей.
Коротке посилання на цю сторінку:

У пакистанських селах зводять будинки, які не бояться стихійного лихаЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеУ США розробляють плавучий вітрогенератор потужністю 20 мегаватівНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуКубинські біологи розгадують таємниці міграції птахів із Північної АмерикиБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАНові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: