18.11.2024
Телеканал NTD

Штучний інтелект допоможе розшифровувати мовні сигнали паралізованих людей

Штучний інтелект допоможе розшифровувати мовні сигнали паралізованих людей

У Пет Беннетт, що бере участь у дослідженні в Стенфордському університеті, бічний аміотрофічний склероз. Через нього..

Дата завантаження: 2024-05-18

video

У Пет Беннетт, що бере участь у дослідженні в Стенфордському університеті, бічний аміотрофічний склероз. Через нього вона не може говорити. Це рідкісне захворювання, яке прогресує відповідно до деградації мозку.

Нервова система пацієнта ушкоджується, бо рухові нейрони перестають працювати й передчасно гинуть. Тобто вони більше не можуть надсилати сигнали м’язам пацієнта. А м’язи, своєю чергою, більше не рухаються й починають атрофуватися.

Американські науковці сподіваються, що зможуть повернути таким пацієнтам здатність спілкуватися.

Зараз комп’ютерне програмне забезпечення, яке перекладає сигнали мозку на мову, дуже недосконале. Дослідники намагаються його поліпшити за допомогою штучного інтелекту.

Щоб декодувати сигнали в мову, у мозок вживили спеціальний імплант, який уловлює мовні сигнали мозку.

[Джеймі Гендерсон, професор нейрохірургії]:

«Потім сигнали проходять через алгоритм програмного забезпечення зі штучним інтелектом, який пов’язує нейронну активність й активність мозку з окремими фонемами англійської мови. На другому етапі дані автоматично коригуються за допомогою мовної моделі. Потім виводяться на екран у вигляді тексту, а далі прочитуються за допомогою стандартної програми перетворення тексту в голос».

47-річна Енн перенесла інсульт стовбура мозку вісімнадцять років тому й уже сімнадцять років не може говорити.

Наслідки незворотні. Але стан не погіршується. А це означає, що з часом сигнали мозку Енн не стануть слабшими. Вона також бере участь у дослідженнях.

Імовірність помилок нового перетворювача мови зараз становить 24 % приблизно на 125 тисяч слів. Якщо скоротити цю кількість до 50 основних слів, то ймовірність помилок знизиться до 9 %.

Мета науковців — створити мініатюрніший пристрій, який підключався б до системи бездротового зв’язку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Штучний інтелект допоможе розшифровувати мовні сигнали паралізованих людейНайдавніші в Південній Америці наскельні малюнки знайшли в аргентинській ПатагоніїРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаНова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLEDНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціДо нас летить одна з найяскравіших відомих комет

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: