16.08.2024
Телеканал NTD

«Бездоганна посадка»: індійський апарат «Чандраян-3» успішно сів на Місяць

«Бездоганна посадка»: індійський апарат «Чандраян-3» успішно сів на Місяць

Індійський апарат «Чандраян-3» сів на Місяць. Це перша успішна місія Індії з посадки автоматичної станції на..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Індійський апарат «Чандраян-3» сів на Місяць. Це перша успішна місія Індії з посадки автоматичної станції на супутник Землі. «Чандраян-3» сів на маловивченому Південному полюсі.

[П. Веєрамутхувел, керівник проєкту]:

«Усі операції місії, починаючи із запуску й закінчуючи посадкою, пройшли бездоганно й за графіком. Ми стали четвертою країною, чий апарат здійснив м’яку посадку на поверхню Місяця».

[С. Соманатх, науковець]:

«(Успіх місії) додає впевненості в тому, що ми зможемо відправляти апарати не тільки на Місяць, а й на Марс, а в майбутньому, можливо, на Венеру та інші планети».

Запуск станції «Чандраян-3» відбувся 14 липня. На орбіту Місяця вона вийшла 5 серпня. А 17-го посадковий модуль відокремився від перелітного. 23 серпня він із місяцеходом «Праг’ян-2» здійснив м’яку посадку.

Місячна станція проведе сейсмічні дослідження, а також вивчить поверхню. Одне з головних завдань — пошук води та летких сполук у місячній полярній речовині. Ровер уже починає досліджувати. За перебігом місії спостерігають мільйони індійців.

[житель Мумбая]:

«Це досягнення — предмет гордості Індії. Наші вчені довели всьому світові, що теж на це здатні».

[житель Нью-Делі]:

«Це велике досягнення для такої країни, як Індія, бо вона поки що не так розвинена, як США чи Китай. Тож прорив величезний. Науковці досягли цього за мінімальних витрат. У Голлівуді стільки ж іде, щоб зняти фільм».

Посадка «Чандраяна-3» відбулася за кілька днів після того, як зазнала невдачі російська місія «Луна-25». Апарат зійшов з орбіти і врізався в Місяць. Попередній проєкт Індії «Чандраян-2» теж не досяг мети. Міжпланетна станція, яку запустили у 2019 році, розбилася об поверхню Місяця. На проєкт тоді витратили приблизно 117 мільйонів доларів. На місію «Чандраян-3» пішло менше — 90 мільйонів.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Бездоганна посадка»: індійський апарат «Чандраян-3» успішно сів на МісяцьЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуІмператорські пінгвіни під загрозою: льоду дедалі меншеБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиВелетенські 3D-принтери можуть змінити майбутнє будівництваУ Дубаї корали вирощують по-новомуВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: