18.06.2024
Телеканал NTD

«Нарешті, сама наріжу шніцель»: жінка без руки в захваті від біонічного протеза

«Нарешті, сама наріжу шніцель»: жінка без руки в захваті від біонічного протеза

Жителька Німеччини Домініка приміряє новий протез — біонічну руку. Цього дня чекала довго. Мріяла про те,..

Дата завантаження: 2024-10-18

video

Жителька Німеччини Домініка приміряє новий протез — біонічну руку. Цього дня чекала довго. Мріяла про те, коли зможе вигулювати собаку й одночасно відповідати на телефонний дзвінок.

Домініка народилася без нижньої частини руки. Нині ж одна з перших у Німеччині безоплатно отримає біонічний протез. Його надрукували на 3D-принтері, а також схвалили лікарі. Протези оплачує німецька державна страхова компанія.

[Домініка Фріч, жителька Майнца]:

«Я просто хочу бути як усі. Хочу взяти в одну руку виделку, а в другу — ніж і нарізати свій шніцель. Це такі прості дії, але я цього не можу».

Домініка вже мала різні протези, але всі вони важкі й не вельми функціональні. Коли обідає на роботі, бутерброди їй роблять колеги. Зі звичайним протезом самій це не під силу. Біонічна рука надасть більше можливостей.

[Бертінг Гіллебаг, працівник компанії ― виробника біонічних протезів]:

«Перевага цього протеза в тому, що можна керувати кожним пальцем. До того ж він легкий. Оскільки ми робимо протези за допомогою 3D-принтера, нам вдається значно знизити їхню вагу».

У біонічному протезі є міодатчики, які зчитують електричні сигнали, що з’являються, коли м’язова тканина напружується. Отримані дані надходять у процесор протеза й перетворюються на команди для моторів, які управляють штучною кінцівкою.

[Домініка Фріч, жителька Майнца]:

«Це так чудово! Таке відчуття, ніби я завжди мала руку. Раніше я й уявити не могла, що зможу діяти обома руками».

Домініка якийсь час звикатиме до нового протеза. Планує почати з найпростішого — вигулу собаки та приготування їжі.
Коротке посилання на цю сторінку:

«Нарешті, сама наріжу шніцель»: жінка без руки в захваті від біонічного протезаВирізані кістки: люди на півдні Південної Америки з’явилися значно ранішеНовий пристрій відновлює рухливість після інсультуВчені з’ясували, які дахи ефективніше захищають місто від спекиНобелівську премію з хімії присудили за досягнення у вивченні білківГігантський 3D-принтер закінчує житловий квартал в американському штаті ТехасНовий наноматеріал допоможе виявляти майже невидимі відбитки пальцівЗвіт WWF: популяція диких тварин у світі за 50 років зменшилася на 75 %Як робота навчили літати з реактивним ранцемРобота з ударним 3D-друком розробили для будівництва у Швейцарії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: