19.01.2024
Телеканал NTD

Загадкові канали віком 2800 років знайшли поруч із Єрусалимом

Загадкові канали віком 2800 років знайшли поруч із Єрусалимом

Незвичайна знахідка спантеличила ізраїльських археологів. Вони виявили мережу каналів, вирубаних у скелі біля давнього міста Давида...

Дата завантаження: 2024-05-18

video

Незвичайна знахідка спантеличила ізраїльських археологів. Вони виявили мережу каналів, вирубаних у скелі біля давнього міста Давида. Воно розташоване на південь від Храмової гори за межами сучасного Єрусалима.

Канали завглибшки по коліно розташовані двома групами за десять метрів одна від одної. У першій установці п’ять каналів, у другій — сім. Їх вирубували в різний спосіб і по-різному оформили, але установки схожі одна на одну.

[Іфтах Шалев, керівник розкопок]:

«З якою метою зробили ці системи каналів, ми не знаємо. Аналогів немає ні в Ізраїлі, ні в інших країнах світу. Ми знаємо, що вік каналів датується кінцем IX століття до нашої ери. Вони були збудовані майже 2800 років тому в епоху Першого Храму Єрусалима».

Археологи припустили, що канали використовували для забою тварин перед святами чи жертвопринесеннями. Вони запросили судмедекспертів, але ті не знайшли жодних залишків крові. Науковці також дійшли висновку, що канали не відводили стічних вод.

Фахівці висунули ще версію. Канали могли бути своєрідними ваннами для замочування яких-небудь продуктів. Також, можливо, у них полоскали й сушили білизну. Підтвердити це поки що не можуть. Але науковці вважають, що хай там як, а ці канали відігравали важливу роль для жителів стародавнього міста. Системи були зроблені поруч із джерелом води й лежали у промислово розвиненому й густонаселеному міському районі.

Археологічний парк «Місто Давида» — найстаріший район Єрусалима. За бронзового віку це було місто з фортечною стіною. Заведено вважати, що там цар Давид збудував палац і заснував столицю об’єднаного царства Ізраїлю та Юдеї.
Коротке посилання на цю сторінку:

Загадкові канали віком 2800 років знайшли поруч із ЄрусалимомМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressДо нас летить одна з найяскравіших відомих комет«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівНовий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологійВідомий французький музикант став першим пасажиром словацького аерокараЛичинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: