11.04.2024
Телеканал NTD

Дизайнерка винайшла підошву, яка допомагає природі

Дизайнерка винайшла підошву, яка допомагає природі

Ось таке незвичайне доповнення до спортивного взуття вигадала дизайнерка Кікі Грамматопулос. По суті, це друга підошва..

Дата завантаження: 2024-05-11

video

Ось таке незвичайне доповнення до спортивного взуття вигадала дизайнерка Кікі Грамматопулос. По суті, це друга підошва для кросівок. Її нижня частина повторює форму копита бізона, а бічна складається з дрібних гачків.

[Кікі Грамматопулос, дизайнерка]:

«Я взяла ідею застібки-липучки, яка теж із галузі біомімікрії, і створила об’ємну накладку для підошви».

Така підошва збирає та розсіює насіння. Тобто під час пробіжки людина робитиме те саме, що й тварини. Зазвичай насіння рослин застряє в їхніх копитах чи лапах, а також у вовні, і так потрапляє в інші місця. Таке явище називається зоохорією.

[Кікі Грамматопулос, дизайнерка]:

«Ідея в тому, щоб до певної міри імітувати те, що роблять тварини».

Багато видів тварин відіграють важливу роль у розповсюдженні насіння.

[Кікі Грамматопулос, дизайнерка]:

«Неможливо поселити бізонів та вовків у місті. Тому я думала про те, чи зможуть бігуни замінити стада тварин, щоб допомогти рослинам розсіювати насіння».

Дизайнерка тестує свій винахід у Лондоні та його околицях. Коли почнеться комерційне виробництво додаткової підошви для кросівок, поки що не відомо.
Коротке посилання на цю сторінку:

Дизайнерка винайшла підошву, яка допомагає природіЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеНові протези дають змогу відчувати температуру предметівЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівУ Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілівПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВосьминоги допомогли у створенні потужних присосків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: