12.08.2024
Телеканал NTD

Усі п’ятеро людей на борту батискафа «Титан» загинули

Усі п'ятеро людей на борту батискафа «Титан» загинули

Усі п'ятеро людей на борту батискафа «Титан» загинули. Про це оголосила берегова охорона США. Фрагменти підводного..

Дата завантаження: 2024-05-12

video

Усі п’ятеро людей на борту батискафа «Титан» загинули. Про це оголосила берегова охорона США. Фрагменти підводного апарата знайшов безпілотний робот, запущений із канадського корабля.

Уважають, що аварія батискафа сталася приблизно за півкілометра від затонулого «Титаніка». На глибині чотири кілометри знайдено п’ять уламків, зокрема посадкову раму та хвостовий обтічник. Корпус апарата, а також тіла загиблих поки що не знайшли.

На думку експертів, аварія сталася під час спуску «Титана». Зв’язок із ним зник через годину й 45 хвилин після занурення. Фахівці кажуть, що в екіпажу все одно залишалася можливість повідомити про проблеми на судно, що його супроводжувало. Оскільки цього не сталося, значить, уже тоді всі були мертвими.

[Вілл Конен, експерт з морських технологій]:
«Дивно, що всі системи вимкнулись одночасно. <…> Це вказує на те, що аварія могла статися на спуску на початку занурення».

На борту «Титана» був французький акванавт Поль-Анрі Наржоле, пілот і засновник компанії OceanGate Стоктон Раш, британський мільярдер Геміш Гардінг, а також один із найбагатших пакистанців Шахзада Давуд із 19-річним сином.

Експерти вважають, що вибухнула барокамера підводного апарата, яка не витримала тиску води. Водночас вибухова хвиля була спрямована всередину.

[Вілл Конен, експерт з морських технологій]:
«Він вибухнув за тисячну частку секунди. І це, мабуть, милосердний результат, не такий важкий, якби чотири дні перебувати в холодному, темному й замкнутому просторі. Тож усе сталося дуже швидко. Думаю, вони навіть не встигли збагнути, що трапилося».

Центральна частина напірного корпусу Титана складалася з циліндричної труби з вуглецевого волокна. На думку експертів, це й могло спричинити трагедію.

[Вілл Конен, експерт з морських технологій]:
«Ніхто раніше не робив міцного корпусу з вуглецевого волокна для такої глибини. І дуже важко перевірити його надійність. <…> Металевий корпус має еластичність. Ми знаємо як він поводиться, усе передбачувано. Але вуглецеве волокно, дуже міцне на розтяг і не таке міцне на стиск. І ми це знаємо. Як воно реагує на екстремальний тиск, треба ще довго досліджувати».

Тіла загиблих та інші фрагменти батискафа й далі шукають.
Коротке посилання на цю сторінку:

Усі п’ятеро людей на борту батискафа «Титан» загинулиПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніБолгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зониДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компонентиПожежа в будівлі старої фондової біржі Копенгагена нагадала трагедію з Нотр-ДамомСША заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з КитаємМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиУ Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшлиУ М’янмі запровадили обов’язкову військову службу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: