09.11.2024
Телеканал NTD

Перший у світі: безпілотний пасажирський пором спустили на воду в Стокгольмі

Перший у світі: безпілотний пасажирський пором спустили на воду в Стокгольмі

Це перший у світі безпілотний пором, який возить пасажирів. Його днями спустили на воду в Стокгольмі...

Дата завантаження: 2024-05-09

video

Це перший у світі безпілотний пором, який возить пасажирів. Його днями спустили на воду в Стокгольмі. Судно працює на електриці.

Столиця Швеції стоїть на 14 островах. Люди переміщаються між ними здебільшого машинами, велосипедами чи громадським транспортом. Водні шляхи лишилися майже без уваги. Але розробники порома вважають, що ними треба користуватися частіше.

[Ерік Нільссон, працівник компанії ― розробника порома]:

«Треба, щоб люди могли пересуватися містом якнайпростіше, і щоб для цього не довелося будувати мости, дороге метро, тунелі тощо».

Пором оснащено всіма сучасними безпілотними технологіями: камерами, датчиками, радаром і лідаром. На борту завжди є оператор. У разі позаштатної ситуації він візьме керування на себе.

[Ейвінд Леволл, інженер]:

«Ми прокладаємо шлях, задаємо швидкість, а оператору лишається тільки натиснути одну кнопку. Після цього пором підніме трап, перепливе на інший бік і пришвартується».

Наразі пором курсує тільки між двома районами. Квиток коштує 35 шведських крон. Це три євро.

[жителька Стокгольма]:

«Якщо йти пішки чи їхати велосипедом, чи навіть машиною, це забере деякий час. А на поромі можна дістатися південної сторони дуже швидко».

Упродовж дня пором заряджається від сонячних панелей. Якщо цієї енергії замало, то вночі його під’єднують до електромережі.

Судно збудувала одна норвезька компанія разом зі стартапом, що працює при Норвезькому університеті природничих і технічних наук. Пізніше такий транспорт з’явиться і в інших містах Швеції, а також за кордоном.
Коротке посилання на цю сторінку:

Перший у світі: безпілотний пасажирський пором спустили на воду в СтокгольміТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїЗбиті в Ізраїлі іранські дрони, дуже ймовірно, мають китайські компонентиНе можуть загасити: велика лісова пожежа в Перу загрожує флорі та фауніГромадяни М’янми тисячами втікають до Таїланду через посилення бойових дійЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиВеликі повені на півночі Іраку: є загибліТисячі ізраїльтян вимагають звільнити заручників із полону ХАМАСуІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: