02.10.2024
Телеканал NTD

Гонконг утратив останнього відомого карикатуриста

Гонконг утратив останнього відомого карикатуриста

Гонконг утратив свого найвідомішого політичного карикатуриста. 67-річний Вон Кхейкхуань 40 років вів колонку в газеті Ming..

Дата завантаження: 2024-05-02

video

Гонконг утратив свого найвідомішого політичного карикатуриста. 67-річний Вон Кхейкхуань 40 років вів колонку в газеті Ming Pao, обстоюючи свободу думки перед політичним тиском. Однак тепер видання від неї відмовилося.

[Вон Кхейкхуань, карикатурист]:

«Я малюю комікси вже сорок років. Навіть більше ніж сорок років».

Він почав працювати в 1984 році й здобув у Гонконгу величезну кількість шанувальників. Деякі його малюнки стосувалися посилення контролю влади Китаю в автономному районі, зокрема закону про національну безпеку. Він також малював на теми прав людини, демократичних рухів та переходу Гонконгу під владу КНР.

[Вон Кхейкхуань, карикатурист]:

«Крім новин, комікси відображають емоції суспільства, деякі ідеї нефахівців чи думки мас, а також кидають виклик. Уважаю, що це те, що треба робити в здоровому суспільстві».

Газета Ming Pao була останньою в Гонконгу, яка публікувала карикатури Вона. До цього їх також друкували в газеті Apple Daily. Проте у 2021 році видання було змушене закритися після рейдів поліції.

[Вон Кхейкхуань, карикатурист]:

«Причина в тому, що влада хоче звести до мінімуму й максимально придушити опозиційні голоси, зменшуючи опір під час реалізації будь-якої політики».

Гонконг — колишня британська колонія. 1997 року вона перейшла під управління Пекіна. У договорі закріплено право регіону на автономне управління. На відміну від комуністичного Китаю, тут діє демократична система. Проте фактично Пекін і далі поширює свій вплив на острові.

[Вон Кхейкхуань, карикатурист]:

«За останні кілька років усе дуже змінилося. Газет дедалі менше, і їх жорсткіше контролюють, аж до судових розглядів. Раніше це було рідкістю, а зараз це відбувається дуже інтенсивно. Навіть суворіше, ніж у таких регіонах, як Сінгапур. Раніше ми казали, що Гонконг схожий на Сінгапур, а зараз тут стало ще гірше, ніж у Сінгапурі».

Лідер адміністрації Гонконгу Джон Лі заявив, що закон юридично закріплює свободу преси.

[Джон Лі, голова адміністрації Гонконгу]:

«Люди можуть критикувати владу, якщо та чинить неправильно. Це відбувається щодня. Однак ми не будемо терпіти будь-які неправдиві, упереджені, оманливі чи наклепницькі повідомлення».

У 2020 році Пекін в обхід звичайної системи ухвалив у Гонконгу закон про національну безпеку. Відтоді тут арештували низку відомих журналістів, звинувативши в підривній діяльності й підбурюванні до заколоту.

Утім, попри це карикатурист каже, що їхати звідси не планує. Він також не припинить висловлюватися на чутливі теми.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гонконг утратив останнього відомого карикатуристаАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїАмериканський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у КитаїУ Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпекуКитай обурений санкціями, запровадженими через війну в УкраїніЧому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкошіТайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів ЦзіньменьТибетці звинуватили Китай у шпигунстві за тибетською діаспороюГонконг посилив закон про нацбезпекуОдна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: