05.12.2024
Телеканал NTD

Канада вислала китайського дипломата, якого звинувачують у переслідуванні канадських політиків

Канада вислала китайського дипломата, якого звинувачують у переслідуванні канадських політиків

Канада вислала китайського дипломата Чжао Вея. До цього розвідка звинуватила його у спробі переслідувати канадського депутата..

Дата завантаження: 2024-05-04

video

Канада вислала китайського дипломата Чжао Вея. До цього розвідка звинуватила його у спробі переслідувати канадського депутата Майкла Чонга, який критикує дії китайської влади щодо етнічної меншини — уйгурів.

Коментуючи ситуацію, міністр МЗС Канади Мелані Джолі сказала, що її країна не терпітиме іноземного втручання.

Водночас вислання, найімовірніше, загострить і так напружені китайсько-канадські відносини.

Посольство Китаю в Оттаві вже висловило протест і пообіцяло заходи у відповідь.

Ще у 2021 році розвідка Канади підготувала звіт про загрозу парламентарію від консерваторів Майклу Чонгу і його сім’ї. Його подробиці розкрилися недавно, після публікації в газеті. У ній ідеться, що влада Китаю шукала інформацію про Чонга та його родину в КНР.

Сам Чонг два роки тому ініціював успішну програму, у межах якої дії Пекіна щодо уйгурів — корінного народу регіону Сіньцзян — назвали геноцидом.

Політик каже, що був дуже розчарований, дізнавшись із газети про загрозу його родині, що в Гонконгу. Він також розкритикував уряд Трюдо за бездіяльність і закликав вигнати Чжао Вея.

[Майкл Чонг, тіньовий міністр закордонних справ Канади]:

«Уряду не потрібно було чекати два роки, щоб ухвалити це рішення. Адже йому стало відомо, що члени палати громад та їхні родини стали мішенню громадян КНР, яких у Канаді вважають дипломатами. Експерти з безпеки роками нам повторювали, що в Канаді немає єдиного інструмента боротьби з іноземним втручанням. Висилання дипломатів, які ведуть таку діяльність, — це лише один з інструментів».

Напруженість між Канадою і Китаєм загострилася, коли 2018 року затримали виконавчого директора Huawei Technologies Мен Ваньчжоу, а Пекін арештував двох канадців, звинувативши у шпигунстві. Усіх трьох відпустили у 2021 році.
Коротке посилання на цю сторінку:

Канада вислала китайського дипломата, якого звинувачують у переслідуванні канадських політиківВелика Британія наклала санкції на китайських хакерівПрем’єр-міністр Гаїті подав у відставку на тлі насильства в країніБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіІзраїль убив трьох синів лідера ХАМАСуМашини в багні та річки замість вулиць: друга атмосферна річка прийшла до КаліфорніїГрад з куряче яйце, снігопади й торнадо: провінції Китаю потерпають від негодиМарш на Нью-Делі: індійські фермери відкинули пропозицію владиПерше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної АмерикиПольські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з Німеччиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: