28.03.2024
Телеканал NTD

Другі слухання щодо Китаю пройшли в Конгресі США

Другі слухання щодо Китаю пройшли в Конгресі США

Новий комітет Конгресу США провів другі слухання щодо Китаю. На них укотре розглянули становище уйгурів та..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Новий комітет Конгресу США провів другі слухання щодо Китаю. На них укотре розглянули становище уйгурів та інших етнічних меншин у регіоні Сіньцзян. На думку присутніх, влада КНР здійснює щодо них геноцид.

Правозахисники зібрали докази того, що уйгурів примушують до праці й застосовують щодо них масове стеження. Понад мільйон представників народності відправили до мережі так званих центрів професійної освіти, які фактично є в’язницями.

[Майк Галлахер, конгресмен]:
«Найменше, що ми можемо зробити в цьому комітеті, це переконатися, що через 50 років, коли про геноцид у Сіньцзяні згадуватимуть як одну з мерзенних подій XXI століття, жоден керівник корпорації, жоден політик, жоден інвестор, ні один ректор університету не зможе, дивлячись у вічі онукам, сказати, що не знав про це».

Комісія вислухала уйгурку, яка розповіла про роки, проведені в таборах. Там вона зіткнулася із жорстоким поводженням і примусовим патріотичним вихованням.

[Гульбахар Хайтиваджи, уйгурка]:

«Вони закували мені ноги, а потім відправили до камери. У жіночих центрах утримання умови жахливі. Усіх жінок закуто, і нам забороняли говорити рідною мовою».

А ця етнічна узбечка працювала вчителькою в одному з таких таборів. Каже, що ув’язнених піддають тортурам і допитують.

[Кельбінур Сидик, колишня вчителька]:
«В’язням заковують руки й ноги. Двері камери прочинені на 30 %. Вони не можуть прямо з них вийти. Вони мусять виповзати з камер і йти до класів на перевиховання».

Влада Китаю рішуче заперечує зловживання в Сіньцзяні й заявляє, що створила центри професійної освіти для стримування терористів, сепаратистів та релігійних фанатиків.

Тим часом уряд США й парламенти Великої Британії, Канади та інших країн схарактеризували китайську політику в Сіньцзяні як геноцид. У звіті ООН за минулий рік сказано, що влада Китаю, можливо, учинила в регіоні злочини проти людяності.

Комітет не видаватиме законів, а лише політичні рекомендації. Водночас його жорстка позиція щодо Китаю — одна з небагатьох, яка має двопартійну підтримку Конгресу США.
Коротке посилання на цю сторінку:

Другі слухання щодо Китаю пройшли в Конгресі СШАБіля парламенту Грузії розганяють демонстрантів, поки всередині обговорюють закон про іноагентівООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняВибух у ресторані в Китаї: є загиблий та постраждаліБандити застрелили 12 людей у багатому передмісті столиці ГаїтіДипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили ЕквадорІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуНегода залишила без світла сотні тисяч австралійцівІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Фінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄС

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: