29.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 6 по 11 листопада)

Огляд світових подій (з 6 по 11 листопада)

1. Проміжні вибори в США: республіканці повертають контроль над нижньою палатою Конгресу Проміжні вибори США У..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Проміжні вибори в США: республіканці повертають контроль над нижньою палатою Конгресу

Проміжні вибори
США

У США відбулися проміжні вибори, на яких повністю переобрали нижню палату Конгресу та третину сенаторів. Також обирали губернаторів і членів законодавчих зборів на рівні штатів.

Попередні результати показують, що республіканці повернуть контроль над нижньою палатою Конгресу. Нині в обох палатах більшість мають демократи.

До виборів експерти прогнозували «червону хвилю» і навіть «червоне цунамі». Однак результати республіканців не настільки вражають.

І все ж експрезидент Дональд Трамп уже назвав досягнення своїх однопартійців великою перемогою.

Щодо сенату, то тут опитування показують рівні шанси для обох партій.

Однак співвідношення сил у верхній палаті стане відомим, найімовірніше, аж у грудні. Причина в тому, що в штаті Джорджія проведуть другий тур. Цього разу ні республіканський, ні демократичний кандидат не зміг набрати необхідні для перемоги 50 % голосів.

Нове голосування запланували на 6 грудня.

Однією з найвизначніших подій стало переобрання на новий термін губернатора Флориди республіканця Рона Десантіса. Загалом його перемога була очікуваною. Але зазвичай дивляться, з якою перевагою один кандидат обходить іншого в цьому штаті. Цього разу результати перевершили найсміливіші прогнози: Десантіс випередив на 20 %.

[Рон Десантіс, губернатор штату Флорида]:
«Ми підтримуємо свободу, закон та порядок. Ми захищаємо права батьків. Ми поважаємо наших платників податків. І ми відкидаємо ліберальну ідеологію».

Десантіса розглядають як одного з головних кандидатів на посаду президента США на майбутніх виборах 2024 року.

Водночас Джо Байден заявив, що балотуватиметься на другий термін, незалежно від результатів проміжних виборів.

2. Один із міністрів Ріші Сунака пішов з кабміну через звинувачення в цькуванні колег

Міністр без портфеля пішов
Велика Британія

Новий прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак одразу після приходу до влади вже зазнає тиску. Один із членів його кабміну, міністр без портфеля Гевін Вільямсон, оголосив про відставку. Він це зробив після того, як його звинуватили в цькуванні колег.

Скаргу на Вільямсона подали анонімно за його дії у період із 2017 по 19 рік. Тоді він обіймав посаду міністра оборони. Сам політик заявив, що не згоден зі звинуваченнями, але вони заважають його роботі в уряді.

У листі, який він виклав у соцмережі, сказано: «Я вирішив піти з уряду, щоби повністю дотриматися чинного процесу подання скарг та очистити своє ім’я від будь-яких звинувачень».

У скарзі йдеться, що Гевін Вільямсон знущався з працівників і постійно їм погрожував. Зокрема одному з них він радив «викинутися з вікна». Також пролунали звинувачення, що Вільямсон любив непристойні плітки, які він використовував як важелі тиску на колег.

Вільямсон став першим членом уряду Ріші Сунака, який пішов з посади. Сам же прем’єр сказав, що «з великим сумом» приймає відставку та підтримує рішення Вільямсона зробити крок назад.

Ріші Сунака від самого початку критикували за це призначення. Так, його попередники Тереза ​​Мей і Борис Джонсон із різних причин звільнили Вільямсона з посад міністра оборони та освіти.

Нагадаємо, Ріші Сунак — уже третій прем’єр-міністр Великої Британії за останні два місяці. Він прийшов, обіцяючи відновити цілісність уряду.

3. Кліматичний саміт у Єгипті: зменшити викиди CO₂ на тлі енергетичної кризи

СОР27
Шарм-ель-Шейх, Єгипет

На єгипетському курорті Шарм-ель-Шейх стартувала Конференція ООН щодо боротьби зі зміною клімату COP27. Зібралися представники майже 200 країн. На відкритті із заявами виступило багато голів держав та урядів.

Головна ідея заходу — подати оновлені плани зменшення викидів CO₂. А довгострокова мета — до 2100 року не допустити підвищення середньої температури на планеті більш як на півтора градуса Цельсія.

Утім, досягти цих цілей заважає нинішня енергетична криза. Багато країн тепер знову активніше використовують вугілля, бо ціни на природний газ піднялися до рекордного рівня.

У зв’язку з цим на саміті вже заговорили про те, що 2022 рік не має стати втраченим для захисту клімату.

Водночас країни, які постраждали від сильної посухи, на саміті оголосили про створення нового альянсу. Його очолять Сенегал та Іспанія. У межах об’єднання учасники допомагатимуть один одному запобігти дефіциту води, обмінюючись потрібними для цього технологіями й досвідом.

Такий альянс вирішили створити після п’яти провальних сезонів дощів у країнах Африканського рогу. Так, посуха в Кенії — найбільша за 40 років. Водночас згідно з прогнозами шостий сезон дощів наступного року також буде майже без опадів.

[Йохен Фласбарт, держсекретар з економічного співробітництва Німеччини]:
«Усюди посухи, ми втрачаємо родючий ґрунт, у світі скрізь відбувається спустелення. Звісно, найбільше потерпає від посухи Африка, але якщо ми хочемо розв’язати проблему, нам потрібен такий союз».

За даними ООН, з 2000 року посухи в усьому світі почастішали майже на третину. Ситуацію посилюють одразу кілька факторів, зокрема вирубування лісів та погане управління земельними ресурсами.

Кліматологи кажуть, що найближчими роками посухи стануть ще сильнішими та частішими. До 2050 року посухи, урагани, повені та інші катаклізми можуть коштувати світовій економіці коло п’яти з половиною трильйонів доларів.

Кліматичний саміт триватиме до 18 листопада.

4. Мігрантам із корабля Geo Barents дозволили зійти на італійський берег

Мігрантів пустили на берег
Катанія, Італія

Понад 200 мігрантів, які були на борту рятувального корабля Geo Barents, нарешті змогли зійти на берег в італійській Катанії. Корабель, що їх підібрав, ходить під норвезьким прапором. На ньому в морі рятує нелегалів французька неурядова організація «Лікарі без кордонів».

Раніше уряд Італії дозволив зійти на берег лише дітям і тим, хто потребував термінової медичної допомоги. А тепер прийняли й решту 212 мігрантів.

Того ж дня до порту Реджо-Калабрія дозволили зайти рятувальному кораблеві RiseAbove німецької благодійної організації Mission Lifeline. 89 мігрантам, яких підібрали в Середземному морі, також дозволили зійти на берег.

Ще одне судно з нелегалами, кероване німецькою благодійною організацією, пустили до порту Сицилії, прийнявши 35 осіб.

Водночас четверте судно Ocean Viking французької організації SOS Mediterranee не пропустили. Тепер воно везе 234 мігранти до берегів Франції. До цього воно коло двох тижнів очікувало, що дозвіл увійти до одного з портів дасть уряд Італії.

Французький уряд уже заявив, що людей мала прийняти Італія, бо вона отримує найбільше фінансової підтримки від ЄС на розв’язання міграційної проблеми.

[Олів’є Веран, представник уряду Франції]:
«Позиція італійського уряду, особливо відмова у висадженні людей із судна, суперечить усім європейським правилам, які ухвалили країни ЄС. Це не прийнятно».

Нещодавно обраний консервативний уряд Джорджи Мелоні не хоче пускати кораблі благодійних організацій до італійських портів. Він закликає везти врятованих людей до інших країн ЄС, додаючи, що Італія не може сама приймати всіх, хто прибуває з Північної Африки.

Цього року в країні різко зросла кількість мігрантів — прибуло майже 88 700 осіб. Торік за той самий період їх було 56 500. Коло 15 % з них підібрали кораблі благодійних організацій.

5. Жителі Пекіна бояться повторити долю шанхайців через суворі протиковідні заходи

Заходи посилюють
Пекін, Китай

Антиковідні заходи в Китаї знову посилюють. І це непокоїть жителів Пекіна. Як відомо, комуністична влада щодо ковіду застосовує політику «нуль терпимості».

Приміром, якщо виявлять хоч одного хворого, можуть закрити на вхід та вихід цілий дім або квартал.

У столиці вже почали робити більше тестів. А у вихідні влада оголосила, що й далі щодо коронавірусу дотримуватиметься максимально суворої стратегії.

[жителька Пекіна]:
«Компанію, у якій я раніше працювала, закрили приблизно на 10 днів, бо офісну будівлю відвідала людина з позитивним результатом на COVID».

Жителі Пекіна нарікають, що мусять міняти плани. А хтось уже втратив бізнес.

[житель Пекіна]:
«Мені відома ця ситуація, бо маю п’ять компаній у Шеньчжені, Гонконгу та інших містах. Але деякі закрилися, і тепер у Пекіні лишилися тільки дві. На компанії дуже тиснуть. Я маю друзів, які ведуть бізнес. Наскільки мені відомо, 80 % із них близькі до краху, а хтось шукає інші ділові мережі».

У понеділок влада КНР повідомила про приблизно 5,5 тисяч нових випадків захворювання. Це найбільша кількість із 2 травня, коли в Шанхаї почалася сувора ізоляція.

6. Авіакатастрофа в Танзанії: розповідь пасажирки, що вижила

Спогади про катастрофу
Букоба, Танзанія

Мектрида Самуель, можна сказати, народилась у сорочці. Жінці вдалося вижити під час аварії в Танзанії. Рейсовий авіалайнер упав в озеро Вікторія, коли заходив на посадку в аеропорту міста Букоба.

Мектрида згадує, що була погана погода. Літак упав у воду, яка відразу ж ринула в салон.

[Мектрида Самуель, пасажирка, що вижила]:
«Пасажири намагалися врятуватися. Мене врятувало те, що я встигла відстебнути ремінь і вчасно вибратися із сидіння. Літак уже затопило, тому я намагалася плисти, і тоді один із членів екіпажу допоміг нам відчинити запасний вихід. За кілька хвилин по тому, як ми вибралися на поверхню, до нас на допомогу прийшли місцеві рибалки».

Загалом на борту перебувало 43 особи. 19 загинуло, 24-х удалося врятувати.

У порятунку брали активну участь місцеві жителі та очевидці трагедії. Зокрема молодий рибалка, чиї дії влада Танзанії вже назвала подвигом. На церемонії вшанування пам’яті жертв авіакатастрофи прем’єр-міністр країни подякував йому та повідомив, що той отримає нагороду — мільйон танзанійських шилінгів. Це 430 доларів.

Що саме стало причиною катастрофи, поки невідомо. Повідомляють, що погода перед аварією дуже різко погіршилася. Триває слідство.

Літак виготовила 12 років тому одна франко-італійська компанія. Згідно з міжнародними правилами, у розслідуванні братимуть участь представники з Франції, а також з Канади, де було зроблено його двигуни.

7. Японці починають економити й переходять на вживані «айфони»

Японці починають заощаджувати
Токіо, Японія

Упродовж багатьох років японці легко купували нові електронні гаджети. Але здешевшання єни зробило «айфони» занадто дорогими для багатьох жителів країни. Тож почав зростати продаж уживаних пристроїв.

У США ціна на «айфони» лишилася незмінною. Однак у Японії ситуація інша. З одного боку зріс курс долара. А з іншого єна подешевшала на 22 % й опустилася до 32-річного мінімуму щодо американської валюти.

Тепер багато японців відмовляються від нових моделей і купують старі за розумну ціну.

У популярному токійському районі електроніки 30-річний офісний працівник придбав для матері вживаний «айфон 8». Каже, 813 доларів за «айфон 14» — це задорого.

[Согаку Хоу, покупець]:
«Для пристрою, яким ми користуватимемося два чи три роки, а потім змінимо на новий, це надто висока ціна».

Ця японська компанія продає вживані планшети й телефони. За її даними, з липня обсяг продажу збільшився втричі.

В офісі компанії, що біля Токіо, працівники розпаковують, чистять і тестують усі пристрої. Потім фотографують і виставляють інформацію в інтернет-магазині.

[Дайсуке Інуе, голова компанії ― продавця вживаних телефонів і планшетів]:
«Покупцям нелегко купити смартфон вартістю понад 100 000 єн. Ось чому наш ринок процвітає».

Голова компанії каже, що раніше їхньою цільовою аудиторією були технічно підковані покупці, яким був потрібен ще один айфон. Тепер фірма планує більше пропонувати свої послуги жінкам і людям похилого віку.

8. Мотоцикли допомагають колишнім австралійським військовикам подолати депресію

На мотоциклах ― від депресії
Канберра, Австралія

Заводять двигуни — і в дорогу. Кінцева мета поїздки — вилікувати душу. На цих мотоциклах сидять колишні австралійські військовики. Вони об’єдналися, щоб підтримувати одне одного в цивільному житті. Нині в них усе не так, як було на службі.

[Грем Томпсон, віцепрезидент спілки «Військове братерство»]:
«Багато хто пережив однакові ситуації. У них були гарні й погані часи. І вони можуть просто зібратися разом і про це поговорити».

[Натан Дарвілл, колишній військовослужбовець]:
«Можливість спілкуватися з людьми, які мають такий самий життєвий досвід, дає відчуття, що в тебе є шлях і підтримка».

Поїздки на мотоциклах відволікають від проблем повсякденного життя й дають розвіятися. Колишні військовики часто страждають на депресію, у деяких виникають психічні розлади.

[Грем Томпсон, віцепрезидент спілки «Військове братерство»]:
«До нас приєдналося кілька людей, яким була потрібна постійна підтримка. Так вони відчувають упевненість, що не зіб’ються на манівці».

Байкери також допомагають одне одному знайти роботу й облаштувати своє життя.

[Натан Дарвілл, колишній військовослужбовець]:
«Це схоже на переїзд до іншого будинку. Треба просто зібратися разом і допомогти людині переїхати та зняти стрес».

Ці колишні військовики живуть в Австралійській Столичній Території. У групі понад 20 осіб. Але це лише частина величезного руху, що охоплює всю Австралію.

9. Фермери в Бангладеш створюють городи на плотах

Плавучі городи
Бангладеш

Мохаммад Мостафа фермерує на південному заході Бангладеш. Але робить він це за методами предків — урожай вирощує на плотах. Інакше й не вийде, бо через підвищення рівня моря та післяштормові повені дедалі більше угідь поглинає вода.

На його плавучих городах є овочі та фрукти, зокрема огірки, редиска, гарбузи, папая та помідори.

Плоти виготовляє зі стебел гіацинтів. Після кожного збору врожаю плете нові.

[Мохаммад Мостафа, фермер]:
«Коли я був маленьким, цей район був посушливим, ми гралися в полі та вирощували рис. Але з підвищенням рівня води і в морі, і в річці тут постійно стоїть вода. Ми більше не можемо вирощувати урожай».

Таку технологію тут застосовують уже 200 років. Спочатку сезон паводків щороку тривав коло п’яти місяців. Нині ж майже цілий рік — від восьми до десяти місяців.

Сьогодні плавучі ферми охоплюють площу 120 гектарів. Таке господарство веде коло 6000 селян. І їхня кількість зростає, бо понад чверть 165-мільйонного населення Бангладеш живе в прибережній зоні.

Ця країна одна з найуразливіших до зміни клімату у світі. Підвищення рівня океану посилюється штормами та ерозією берегової лінії.

Бангладеш також часто потерпає від циклонів, які через потепління клімату стають дедалі екстремальнішими.

Якщо динаміка збережеться, то до 2050 року країна може втратити 17 % суші й третину обсягів виробництва харчів.

10. Навичкам у сфері IT навчають провінційних дітей у Кенії

IT-фахівці майбутнього
Моготіо, Кенія

Ця недобудована споруда служить школою дітям містечка Моготіо, що у віддаленому районі Кенії. Усередині все просто, але на партах лежать ноутбуки. Вони відкривають школярам дорогу у світ інформаційних технологій.

Проєкт започаткувала місцева жителька Неллі Чебой. Вона вперше сіла за комп’ютер, лише коли приїхала вчитися до США. Це змусило її задуматися про долю школярів рідного міста. Дівчина стала збирати списані ноутбуки в офісах компаній.

Пожертвувану техніку лагодять. Потім відправляють до шкіл. За ноутбуки платити не треба. Але потрібно наймати вчителя, тож уроки платні.

[Неллі Чебой, засновниця навчального проєкту]:
«Наші заняття входять до шкільної програми. Учителі проводять заняття з 8 ранку до 4 години дня. Діти приходять на урок щодня. Це не символічний проєкт, коли займаються лише у вихідні чи на канікулах».

Діти беруть участь у програмі з першого класу. Багатьом це до душі.

[Семмі Руто, школяр]:
«Тут мене навчили працювати з текстовим редактором, створювати вебсайти, використовуючи мову гіпертекстової розмітки та каскадні таблиці стилів. Мені розповіли про відеоредактор OpenShot, а також про NASA, щоб я, коли виросту, побудував ракету. Тому я сподіваюся, що зможу стати IT-експертом».

Навчання коштує приблизно долар за день. Для кенійців це чимало. Але без цього проєкту діти з віддалених районів не мали б можливості навіть доторкнутися до комп’ютера.

[Неллі Чебой, засновниця навчального проєкту]:
«У нас є учні, які ще навіть не говорять на суахілі, але знають, як користуватися комп’ютером та створювати вебсайти. І найпрекрасніше те, що вони можуть це робити там, де мешкають. Їм не треба їхати до Найробі чи Америки».

Вивчення інформаційних технологій допоможе школярам під час вступу до університету. Також їм буде легше знайти роботу.

Наразі програма діє в 13 школах у різних куточках Кенії. У ній беруть участь 5000 дітей віком від 4 до 12 років.

11. Угорські притулки переповнені домашніми тваринами, яких повернули назад

Притулки для тварин переповнені
Угорщина

Цей угорський притулок під назвою «Ковчег Ноя» заповнений домашніми тваринами, яких повернули назад.

Серед них Челсі. Його взяли лише два роки тому. Але недавно він знову опинився тут. У собаки імунне захворювання. Його власники більше не могли оплачувати ветеринарні рахунки та продукти, потрібні для лікування. Їм і самим довелося продати своє житло, щоб звести кінці з кінцями.

Схожа історія і в інших угорців. Вартість життя зростає, а ціни на енергоносії вже сягнули рекордних показників. Багатьом доводиться робити непростий вибір.

[Кінга Шнедієр, працівниця притулку]:
«Наш список повернутих тварин дуже довгий. Повертали завжди, але останнім часом їх побільшало. Основна причина — труднощі, з якими доводиться стикатися через вартість життя, ціни на електроенергію, високі витрати на ветеринарію та виїзд на заробітки за кордон».

Самі притулки також зіткнулися з підвищенням цін. Наприклад, корм для собак подорожчав на 30–50 %. Через це багато таких центрів тепер відмовляються від сотень покинутих і безпритульних тварин.

Джерело доходу більшості таких організацій — приватні пожертвування. Їх стало значно менше.

[Кінга Шнедієр, працівниця притулку]:
«Нині живемо одним днем. Ми повинні добре подумати, чи зможемо дати притулок тій чи іншій тварині, чи можемо оплатити лікування».

За статистикою, коло 70 % угорських сімей тримають собаку чи кішку. Зазвичай, коли тварину забирають із вулиці, її стерилізують і вживлюють мікрочип. Назад уже не випускають. Вона чекає в притулку доти, доки її не прихистить якась родина.

12. Як зберігають українські архіви в умовах війни

Збереження архівів
Львів, Україна

Богдана Петришак керує відділом давніх актів у Центральному державному історичному архіві в місті Львові. Але відколи почалася масштабна війна, її робота дещо змінилася. Тепер вона докладає зусиль, щоб уберегти артефакти від можливого пошкодження в наслідок обстрілів чи навіть знищення.

У місті часто гудуть сирени й відключають електроенергію, але робота в архіві триває цілодобово.

[Олеся Стефаник, директор архіву]:
«В умовах війни важко працювати і співробітникам, і мені особисто. Але наш обов’язок зберегти те, що передали нам наші попередники, які пережили дві світові війни».

Це один із найстаріших архівів не лише в Україні, а й у Східній Європі. Його було засновано ще за Австро-Угорської імперії в 1784 році. Проте документи тут зібрано набагато давніші, наприклад берестяні грамоти ХІІ століття.

Архіву допомагають колеги з багатьох країн. Приміром, ці водонепроникні сумки прибули з Польщі.

[Олеся Стефаник, директор архіву]:
«Це евакуаційні вогнетривкі та водонепроникні мішки. Їх передали нам у перші дні війни наші польські колеги. І ми перенесли в ці мішки найцінніші документи з четвертого поверху».

Також Естонія та Німеччина надали спеціальний реставраційний папір. А Німеччина до того ж відправила спеціальну тару та осушувачі. Французькі архіваріуси надіслали оргтехніку та кінонегативи для створення копій. А завдяки колегам зі Швейцарії львівський архів тепер має 11 міцних сейфів.

[Богдана Петришак, начальник відділу давніх актів]:
«Вони вогнетривкі — витримують до 120 хвилин горіння. Далеко не в кожному банку є такі сейфи. Ми перенесли сюди все найцінніше, що в нас є, — наші пергаментні грамоти».

А на випадок, якщо всі ці заходи не спрацюють, існує план «Б» — зацифрування. Для цього з Музею єврейської спадщини в Нью-Йорку передали спеціальний сканер. Частину документів уже можна побачити на сайті архіву.

13. Усупереч законам фізики: тріал-райдер Фабіо Вібмер повернувся з новими трюками

Нові трюки тріал-райдера Вібмера
Лазуровий берег, Франція

Із ще одним набором трюків, які кидають виклик законам фізики, повернувся австрійський тріал-райдер Фабіо Вібмер.

Відеоролик знімали переважно влітку цього року на всьому Лазуровому березі Франції. Вібмер також виконав трюки на гелікоптері.

[Фабіо Вібмер, тріал-райдер]:
«Стрибки на велосипеді по сходах, сальто назад чи політ на вертольоті. Це надихало мене на трюки».

Відео вийшло за рік після того, як спортсмен унаслідок аварії травмував щиколотку і плече. Тоді він із командою знімав інше відео в лісі неподалік від Інсбрука в Австрії.

Фабіо Вібмер — велоперегонник, каскадер і відеоблогер. Шість років тому він переміг на чемпіонаті Австрії зі швидкісного спуску на маунтинбайках. З 2008 року знімає ролики й викладає їх в інтернет. Має понад сім мільйонів підписників. Його відео загалом переглянули один мільярд 300 мільйонів разів.

14. «Плавучий потяг» приваблює сотні пасажирів до тайської провінції Лопбурі

«Плавучий потяг»
Лопбурі, Таїланд

Сотні пасажирів поспішають на так званий плавучий потяг. Його маршрут проходить через одне з найбільших водосховищ Таїланду, яке розташоване в центральній частині країни.

Квитки розкуповують за хвилини. А все тому, що після сезону дощів рівень води значно піднявся. І тепер під час подорожі здається, ніби поїзд їде прямо по воді.

[пасажир]:
«Краєвид дивовижний. Я вражений. Я був дуже щасливим й одразу ж забив фотографіями всю пам’ять телефона. Не думав, що в Таїланді лишилися місця, яких я не бачив».

Шестигодинний маршрут починається в столиці й проходить через греблю «Пасак Джоласід», що в провінції Лопбурі.

[працівник залізниці]:
«Цей рік особливий, бо рівень води вищий, ніж у минулі роки, і навіть вищий за велику повінь у 2011-му. Завдяки цьому відкривається чудовий краєвид».

Потяг ненадовго зупиняється посеред дамби, щоб пасажири могли вийти та сфотографуватися.

Спеціальний маршрут доступний для туристів у вихідні дні з листопада по лютий. Утім, поки що немає сенсу поспішати, бо аж до Нового року всі квитки вже продано.

15. Документальний фільм про злом китайської телемережі покажуть на «Оскарі»

Номінація на «Оскар»
Фільм про подвиг у Китаї

Це новий документальний фільм з елементами анімації. Називається він «Вічна весна» і представлятиме Канаду на «Оскарі» в номінації «Найкращий міжнародний фільм».

Картина розповідає про події, які сталися 20 років тому в Китаї. Тоді група сміливців зламала жорстко контрольовану телемережу країни, щоб розповісти глядачам про репресії.

У той час китайська компартія розгорнула масштабну кампанію пропаганди проти традиційної духовної практики Фалуньгун. Це школа медитації, яка ґрунтується на принципах істини, доброти й терпіння. Нею займалися мільйони китайців. За даними правозахисників, щоб виправдати придушення, влада очорнювала цю групу людей через засоби масової інформації.

Кілька практикувальників Фалуньгун зважилися на небезпечний вчинок: вони перервали телевізійний сигнал у великому місті Чанчунь і пустили в ефір фільм, що викривав репресії і брехню влади. Цих людей згодом схопили. Їх кинули до в’язниці, де більшість із них загинула від тортур.

Режисер фільму каже, що головний аніматор стрічки Дасюн був очевидцем тих подій. Зараз той біженець і бере участь у великих анімаційних проєктах, таких як комікси про «Лігу справедливості» й «Зоряні війни».

[Джейсон Лофтус, режисер фільму]:
«Спочатку ми просто хотіли зрозуміти, що Дасюн відчуває. Ми просили його малювати те, що він відчуває. Не просили конкретних сцен. Там є кадри, де він тікає від свого пензля. Можна побачити, які спогади його переслідують, якої травми він зазнав. На контрасті можна побачити його дитячі спогади, те, що означало для нього місто Чанчунь. Це ностальгія. Він описує Чанчунь як казкове для дитини місто».

Фільм «Вічна весна» вже вийшов у прокат у кінотеатрах США й Канади і встиг здобути 15 нагород на кінофестивалях.

16. Фестиваль «Ірак читає» не дає людям забути про паперові книги

Фестиваль книг
Багдад, Ірак

Довгі ряди столів та тисячі книжок. Кожна має знайти нового власника. В Іраку проходить дев’ятий фестиваль, на якому людям подарують 70 тисяч книг.

[Нур Раад, співорганізатор фестивалю «Ірак читає»]:
«Одна з цілей нашого фестивалю — відродити читання паперових книжок, щоб електронні книги не витіснили паперові».

В Іраку після кількох місяців спеки стало трохи прохолодніше. Гості фестивалю насолоджуються погодою, збираються групами та обговорюють книжки. Тут також можна послухати уривки з літературних творів, які зачитують через гучномовець.

[гість фестивалю]:
«Ця традиція зовсім не зникає. І доказ цього — успіх серед людей. Молодь бере до рук книжки та залюбки їх читає. Читання книг, газет та інших паперових видань по-особливому впливає на людей».

Фестиваль «Ірак читає» проходить у сімох провінціях країни. Книжки на благодійну акцію пожертвували іракські бібліотеки.

17. Українець став переможцем 6-го Міжнародного конкурсу піаністів NTD

«Зірки майбутнього»
6-й Міжнародний конкурс піаністів NTD

Шостий Міжнародний конкурс піаністів телеканалу NTD відбувся в Нью-Йорку. Фіналісти виступили на завершальному концерті під назвою «Зірки майбутнього». Потім оголосили переможців.

Перший приз отримав уродженець Києва Антоній Баришевський. На фортепіано почав грати в сім років. Нині він соліст Національної філармонії України.

[Антоній Баришевський, переможець конкурсу]:
«Виступаючи в цьому залі, я дістав дивовижний досвід. Мені сподобалося грати на цьому фортепіано. Нам, піаністам, завжди приємно грати на гарному інструменті. Це допомагає нам виразити все, що хочемо».

Глядачі тепло відгукуються про учасників та місію конкурсу.

[глядачка]:
«Класична музика — серед найдивовижніших, будь-коли створених у світі. І світ багато втратить, якщо ми не цінуватимемо її».

[глядачка]:
«Було дуже приємно бачити всіх цих майбутніх зірок. Можна було відчути енергію і побачити їхню майстерність. Просто дивовижно».

Сума головного призу конкурсу традиційно становила 10 тисяч доларів.

18. Нахабним пеліканам віддають тонни риби в Ізраїлі

Частування для пеліканів
Мішмар-га-Шарон, Ізраїль

Тисячі пеліканів, немов дресовані, лавами підходять до краю водосховища в Ізраїлі. Вони вже знають: під’їхала вантажівка, а отже, почнеться бенкет. У цій цистерні — тонни другосортної риби. Для людей вона не годиться, а птахам — якраз.

Пеліканів підгодовують не лише через любов до пернатих. Це такий собі компроміс. Голодні птахи спустошують рибні ферми. Для них це легка здобич і велика кількість їжі, а для фермерів — непоправна шкода. Один пелікан за день з’їдає понад кілограм їжі.

Влада вирішила годувати ненаситних птахів другосортною рибою. Пелікани ситі, а фермери спокійні.

Щовесни сотні мільйонів пернатих мігрують з Африки до Європи та Азії, а восени повертаються назад. Вони вибирають сухопутні маршрути, бо над морем летіти небезпечніше.

Ізраїль — це тимчасовий притулок для перелітних птахів, зокрема й пеліканів. Тут вони відпочивають та годуються.

19. З’явився новий претендент на звання найменшого поні світу

Найменший поні
Німеччина

Це ймовірно найменший поні у світі. Його звуть Памукель, і він лише коло 50 сантиметрів заввишки. Господиня поні сподівається, що незабаром тварина потрапить до Книги рекордів Гіннеса.

[Карола Відеманн, власниця поні]:
«Можете не вірити, але він важить лише 35 кілограмів».

Памукель породи шетландський поні живе в німецькому місті Бреккерфельд більш як два роки.

За даними британського Клубу шетландських поні, маленькі представники цієї породи мають важити коло 120 кілограмів.

Але Памукель вочевидь не доріс.

[Карола Відеманн, власниця поні]:
«Коли він до мене потрапив, то був зростом 46 чи 47 сантиметрів. І відтоді він мало виріс. Таке трапляється й у людей, коли народжуються діти мініатюрної комплекції. Це сталося і з моїм поні. Примхи природи».

У вільний від своїх повсякденних справ час Памукель відвідує дитячі садки й будинки для людей похилого віку як терапевтичний кінь.

Чи стане він рекордсменом, наразі невідомо. Спочатку треба почекати близько року, доки поні не виповниться чотири. Тоді його можна буде вважати досить дорослим, щоб фахівці могли зробити точні заміри й додати його до Книги Гіннеса.

Зараз найменшим уважають поні Бомбель, який мешкає в сусідній Польщі. Його зріст — 56 сантиметрів і 7 міліметрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: