06.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 30 жовтня по 4 листопада)

Огляд світових подій (з 30 жовтня по 4 листопада)

1. Обвалення мосту в Індії: заарештовано дев’ятьох осіб Пошуки тривають Морві, Індія В індійському місті Морві..

Дата завантаження: 2024-05-06

video

1. Обвалення мосту в Індії: заарештовано дев’ятьох осіб

Пошуки тривають
Морві, Індія

В індійському місті Морві триває пошук зниклих безвісти, які пропали внаслідок обвалення пішохідного мосту. Кількість загиблих перевищила 140 осіб. Серед них є діти.

Цей міст збудовано ще за британського правління, у XIX столітті. За пів року до інциденту його закрили на реставрацію і відкрили зовсім недавно. З мосту відкривається чудовий краєвид, тож він був популярним серед туристів.

У неділю на ньому було багато людей — і місцевих жителів, і іноземців. За деякими даними, кілька сотень. Люди святкували індійське свято вогнів Дівалі. Троси не витримали — і міст обвалився. Люди впали у воду з десятиметрової висоти.

Згідно з кадрами з камери відеоспостереження, прямо перед трагедією група людей намагалася розгойдати міст з боку на бік.

[місцевий житель]:
«Було правило, що одночасно на мосту може бути лише 20–30 осіб. Нові квитки мали продавати лише тоді, коли попередня група людей перейде міст. Але стався цей жахливий ганебний інцидент — стільки людей загинуло через погане управління».

Місце трагедії — штат Гуджарат, звідки родом прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді. Він пообіцяв, що все буде ретельно розслідувано. Поліція вже арештувала дев’ятьох осіб, зокрема продавців квитків і підрядників.

Родичам загиблих виплатять по 200 тисяч рупій (це коло двох з половиною тисяч доларів), а постраждалим — по 50 тисяч рупій.

2. Пхеньян запустив десять ракет за день у бік Південної Кореї та Японії

Інтенсивні запуски
КНДР провела випробування ракет

Щонайменше десять ракет різних типів за день запустила Північна Корея зі східного та західного узбережжя. Одна з них упала біля територіальних вод Південної Кореї — за 26 кілометрів на південь від Північної розмежувальної лінії.

На острові Улліндо, де живе десять тисяч осіб, оголосили повітряну тривогу. Люди сховалися в підвалах та укриттях.

[Кан Сін Чхоль, голова Об’єднаного комітету начальників штабів]:
«Північна Корея вперше, відколи було розділено півострів, запустила ракету, що впала біля наших територіальних вод. Це виняткова ситуація. І ми не можемо такого допускати».

У відповідь на дії Пхеньяна південнокорейські військовики запустили три керовані ракети класу «земля-повітря» в бік Північної лінії розмежування.

Міністр оборони Японії назвав випробування, які провела КНДР, абсолютно неприйнятними. Японські військовики засікли щонайменше дві ракети. Одна пролетіла 150 км, а інша — 200.

[Ясукадзу Хамада, голова міноборони Японії]:
«Ми тісно співпрацюватимемо з іншими країнами, зокрема зі США та Південною Кореєю. І ми сповнені рішучості твердо захищати життя наших людей та наше мирне існування. У цій ситуації ми реалістично розглянемо всі варіанти відповідей, не виключаючи нічого, зокрема й контратаки».

Пхеньян запустив ракети за кілька годин після того, як зажадав від Південної Кореї та США зупинити військові навчання. Вони розпочалися 31 жовтня. Ця операція під назвою «Пильний шторм» стала однією з найбільших спільних військових навчань двох країн. У ній беруть участь 240 бойових літаків, зокрема літаки-невидимки.

Північна Корея стверджує, що це приготування до вторгнення. Південна Корея та США заявляють, що навчання мають на меті зміцнення оборонної здатності.

За цей рік КНДР провела вже 29 ракетних випробувань.

3. Перемогу Нетаньягу на виборах в Ізраїлі підтвердили

Нетаньягу повертається
Ізраїль

Офіційні результати парламентських виборів в Ізраїлі підтвердили: колишній прем’єр Біньямін Нетаньягу повертається до влади. Його правий альянс, який очолює партія «Лікуд», здобув упевнену перемогу та дістав 64 зі 120 місць Кнесету.

Нинішній прем’єр-міністр Яїр Лапід привітав Нетаньягу з перемогою і запевнив, що забезпечить організоване передання влади.

Явна парламентська більшість Нетаньягу може покласти край політичній кризі, яка триває в країні чотири роки. За цей час вибори в Ізраїлі відбулися п’ять разів.

Це також означає кінець коаліції центристських, консервативних, лівих та арабських партій, яка протрималася лише півтора року.

Упродовж тижня після оголошення остаточних результатів президент Ізраїлю має доручити переможцю сформувати уряд. На це Нетаньягу матиме 28 днів.

Нагадаємо, Нетаньягу ще 2019 року, коли він був на посаді прем’єра, звинуватили в корупції. Судові розгляди тривають. Водночас сам політик усі звинувачення відкидає.

4. Гумовими кулями обстріляли венесуельців на кордоні США

Мігрантів обстріляли на кордоні
Сьюдад-Хуарес, Мексика

Американські прикордонники обстріляли гумовими кулями венесуельських біженців, які переходили річку Ріо-Гранде, щоби потрапити до США. Перед цим шукачі притулку влаштували протест проти нової міграційної політики, розробленої Вашингтоном та Мехіко.

Протестувальники пронесли вздовж кордону великий прапор США з написом «Ми, мігранти, побудували Америку». До венесуельців приєдналися і гондурасці.

Еліас Пуенте Сегура був серед тих, хто потрапив під гумові кулі. Його поранили в шию та спину.

[Еліас Пуенте Сегура, мігрант із Венесуели]:
«З нами погано поводяться. Вони вчиняють, як боягузи, бо ми беззбройні, бідні та працьовиті люди. У нас, як і в усіх, є права. А нас так приймають».

[Янейрі Ернандес, мігрантка з Венесуели]:
«Вони дістали зброю і почали стріляти. Такого не має бути. Ми не тварини, а люди. Ми хочемо потрапити до США, щоб там працювати, а не робити щось погане».

У жовтні влада США оголосила, що впустить лише тих венесуельців, які легально подали заяву на оформлення статусу біженця і прибули до країни літаком. Дозвіл на гуманітарний в’їзд отримає щонайбільше 24 тисячі прохачів. Водночас вони повинні мати в США родичів, які підтримають їх фінансово.

Усіх нелегальних венесуельських мігрантів чекає депортація. Однак багато хто ще сподівається перетнути кордон, тому отаборився біля Ріо-Гранде.

За даними ООН, за останні роки Венесуелу покинуло понад сім мільйонів осіб. Виїжджати їх змушує затяжна економічна й соціально-політична криза.

5. Ефіопія зробила перший крок до миру

Припинення бойових дій
Ефіопія

Ворогуючі сторони в Ефіопії досягли угоди про припинення бойових дій. Це означає, що дворічна війна, можливо, добігає кінця.

Переговори між сторонами тривали понад тиждень. Посередником виступив Африканський союз, а самі зустрічі проходили в ПАР.

[Олусегун Обасанджо, голова команди переговорників від ПАР]:
«Дві сторони в ефіопському конфлікті офіційно домовилися про припинення бойових дій, а також про систематичне, упорядковане, гладке та скоординоване роззброєння».

Тиграй — один з 11 районів Ефіопії. Межує з Еритреєю та Суданом. Бойові дії почалися там восени 2020 року, коли влада регіону кинула виклик центральній владі. Водночас керівництво Тиграю — це представники колишнього режиму, який керував країною 27 років.

ООН і США привітали договір.

[Стефан Дюжаррік, представник ООН]:
«Це дуже довгоочікуваний перший крок. Сподіваємося, що він принесе полегшення мільйонам мирних жителів Ефіопії, які справді постраждали під час цього конфлікту».

[Нед Прайс, прессекретар Держдепартаменту США]:
«Нам треба буде довести справу до кінця. І США братимуть у цьому участь. Ми й далі працюватимемо з Африканським союзом».

У межах мирного договору сторони погодили план роззброєння й умови доступу до гуманітарної допомоги.

Унаслідок воєнного конфлікту загинули тисячі мирних жителів, мільйони стали біженцями.

Правозахисні організації кажуть, що обидві сторони вчиняли воєнні злочини, зокрема сексуальне насильство.

Водночас на боці ефіопської армії воювали війська з Еритреї. Представники цієї країни не брали участі в переговорах. Наразі незрозуміло, чи дотримуватимуться вони перемир’я.

6. Роботу двох таємних офісів Китаю розслідують у Нідерландах

Таємні офіси Китаю
Роттердам, Нідерланди

У Нідерландах розслідують роботу таємних офісів Китаю. Припускають, що їх два — в Амстердамі та Роттердамі. Вони підпорядковуються поліції КНР і діють у країні незаконно.

Як з’ясувало слідство, ці представництва виконують різні функції. Зокрема віддалено подовжують чинність водійських прав китайських громадян.

Однак припускають, що їхнє головне завдання — тиск на китайців, які живуть у Нідерландах.

[Віллемайн Аердтс, експерт із міжнародних відносин]:
«Є Віденський договір про дипломатичні відносини, у якому йдеться про те, що виконувати певну діяльність можна, лише якщо є дозвіл від країни, яка приймає. Інакше це кваліфікується як небажане іноземне втручання».

Один із китайських дисидентів Ван Цзін’юй сказав в інтерв’ю, що представники нідерландського офісу намагалися змусити його повернутися до Китаю. Йому зателефонували з місцевого номера і сказали, що це закордонна служба китайської поліції.

Влада КНР відповіла, що дотримується міжнародного права й поважає суверенітет інших країн.

Тим часом розслідування показали, що Китай відкрив у всій Європі вже 36 таких офісів. У них працюють колишні військовики та співробітники розвідки.

Як уважають, Пекін використовує їх для досягнення за кордоном своїх політичних цілей та для проведення незаконних поліційних операцій.

7. Мішки з піском та евакуація: повінь в Австралії триває другий місяць

Повінь триває
Новий Південний Уельс, Австралія

З міст австралійського штату Новий Південний Уельс закликають евакуюватися. Є побоювання, що повінь, яка триває вже другий місяць, може стати ще інтенсивнішою.

У містах Вагга-Вагга, Ганнеда та Форбс загалом проживає близько 90 тисяч осіб. Метеорологи кажуть, що рівень води там уже найближчими днями може сягнути 70-річного максимуму.

[Алісія, місцева жителька]:
«Ми прийшли по мішки з піском. Намагаємося хоч щось зробити, бути готовими. Уже звільнили сараї. Хоч якийсь початок».

Новий Південний Уельс — найбільш густонаселений штат Австралії. За кілька годин там провели понад 15 рятувальних операцій, пов’язаних із повінню.

[Роберт Беллах, місцевий житель]:
«Це турбує всіх у цьому районі й нижче за течією. Повінь зашкодить багатьом людям, особливо фермерам, їхньому урожаю пшениці та ячменю».

[Джон Лестранж, місцевий житель]:
«Підготували багато мішків із піском. Люди допомагають одне одному. Це приємно бачити».

Це четверта велика повінь в Австралії за рік. На найближчі дні опадів не прогнозують. Проте метеорологи кажуть, що рівень води й далі підійматиметься.

8. Спалах віспи мавп в Африці може бути масштабнішим, ніж уважали раніше

Кількість випадків віспи мавп занижена
Африка

У сільській клініці в ДР Конго шестирічна Анжеліка страждає від сотень болючих фурункулів. А очі її 12-річного дядька Лісунги набрякли.

У них віспа мавп — хвороба, яку вперше виявили в ДР Конго 50 років тому.

З 2019 року кількість випадків у Західній і Центральній Африці різко зросла. Але на цю хворобу майже не зважали, доки цьогоріч вона не поширилася в усьому світі.

Літумбе Ліфафу — батько Лісунги й дід Анжеліки. Ще один його син раніше помер від віспи мавп.

[Літумбе Ліфафу, житель ДР Конго]:
«Після смерті сина я й місяця не пропрацював. А потім захворіли ці двоє дітей. Зараз ні про що інше й думати не можу, навіть їжа в рот не лізе».

Світові органи охорони здоров’я вважають, що кількість заражених віспою мавп в Африці значно занижена. Пояснюють це нестачею місць тестування й поганим транспортним сполученням. У деяких районах відстежити вірус майже неможливо.

Ситуація гіршає, бо бракує вакцин. Їхні запаси недавно розкупили західні країни.

Тож ні для Анжеліки, ні для Лісунги їх уже нема.

[Теопіст Малоко, місцевий чиновник охорони здоров’я]:
«Якщо є вакцина, ми маємо першими її отримувати, бо ми на передовій протистояння вірусу».

Цього року на Заході від віспи мавп померло лише десять осіб. В Африці — понад 130. Майже всі — у ДР Конго.

Міністр охорони здоров’я країни каже, що веде переговори з ВООЗ щодо закупівлі вакцин. Але майбутнє цих двох дітей поки туманне. Без лікування доводиться просто чекати, доки хвороба відступить сама.

9. Інфляція в єврозоні змушує людей вибирати між теплом та їжею

Інфляція стрімко зростає
Брюссель, Бельгія

Економічне зростання в єврозоні в третьому кварталі сповільнилося через стрімке підвищення інфляції. Це посилює побоювання, що за кілька місяців блок скотиться в рецесію.

За даними Eurostat, ВВП у 19 країнах, де в обігу євро, зріс на 0,2 %, як порівняти з попереднім кварталом. У попередньому періоді зростання становило 0,8 %.

Це показує, що швидке зростання цін на енергоносії, особливо після масштабного нападу Росії на Україну, і, як наслідок, підвищення процентних ставок та проблеми з ланцюжками постачань почали впливати на економіку єврозони.

У жовтні зростання споживчих цін у зоні євро становило майже 11 %. У вересні було коло 10 %. Це трохи вище, ніж прогнозували раніше.

Брюссельці кажуть, що тепер вони мусять постійно вибирати, на що тратити гроші.

[житель Брюсселя]:
«Особливо коли йдеться про продукти, їжу та житло. Уряд підвищив ціни на електроенергію, газ та інше. Усе це справжня проблема, бо я маю зробити вибір між теплом удома та купівлею їжі».

[жителька Брюсселя]:
«Орендна плата постійно зростає, зростає і зростає, а ось зарплата — ні. Це важко зрозуміти. Я намагаюся зекономити, щоб вистачило на житло, але це важко».

[житель Брюсселя]:
«Ціни високі, квитки на поїзд дорогі, ресторани дорогі — усе подорожчало. Усі переживають справді важкі економічні часи. Треба знизити ціни, бо це справді важко для всіх».

Економіка Німеччини, одна з найбільших у Європі, повідомила про невелике прискорення зростання в третьому кварталі з однієї десятої до трьох десятих відсотка. Але Бельгія, Латвія та Австрія вже зафіксували спад.

10. Ferrari вперше за 50 років виступить на «24 годинах Ле-Мана»

Новий гіперкар
Ferrari повернеться на перегони з витривалості

Ferrari після 50-річної перерви відновить участь у чемпіонаті світу з автоперегонів на витривалість, зокрема у «24-х годинах Ле-Мана». Для змагань компанія з Маранелло збудувала новий перегоновий гіперкар.

Він виступатиме в класі спорт-прототипів. Автомобіль оснащено повним приводом, 7-ступеневою механічною коробкою передач із послідовним перемиканням і гібридною силовою установкою. Вона складається з двигуна V6 з подвійним турбонаддувом та електромотором потужністю 500 кВт. За вимогами регламенту сукупна потужність не перевищує 680 кінських сил.

Новий гіперкар Ferrari дебютує в березні наступного року на перегонах «1000 миль Сібрінга», які пройдуть у США. Це перший етап чемпіонату.

«24 години Ле-Мана» посідають третє місце в календарі автоперегонів, але це головна подія чемпіонату. Перегони часто називають «Гран-прі витривалості та економічності». Автомобілі мають бути надійними і протриматися добу. Водночас слід розумно використовувати витратні матеріали, зокрема пальне.

Ferrari перемагала у «24 годинах Ле-Мана» дев’ять разів. Шість із них у період із 60-го по 65-й рік. Після 73 року вона участі в чемпіонаті більше не брала.

11. Як батареї від старих ноутбуків допомагають забезпечити будинок електроенергією

Куди діти старі акумулятори?
Канберра, Австралія

Як дати друге життя батареям від ноутбуків? Відповідь можна знайти в Австралії в домі цієї сім’ї.

[Сід Гудман, житель Австралії]:
«Я отримав цілу купу акумуляторів для ноутбуків. Я розбирав їх і тестував кілограм за кілограмом».

Сід і Камілла Гудман живуть за 35 кілометрів від столиці. Вони завжди намагалися зменшити кількість відходів. Але потім підійшли до цього ще відповідальніше.

Тепер в енергосистемі свого дому вони використовують батареї від ноутбуків. А власне енергію виробляють сонячні панелі, які розміщені на даху.

Подружжя також прорахувало, що забруднює атмосферу вуглекислим газом найбільше. І це не літаки, не електрика й навіть не харчова промисловість.

[Сід Гудман, житель Австралії]:
«Здебільшого автомобілі. Дуже великий відсоток».

[Камілла Гудман, жителька Австралії]:
«У той час я їздила на роботу. По 35 кілометрів в обидві сторони».

Пара вирішила зробити свої автомобілі нешкідливими. Для цього купила поламану «теслу» й перенесла її начинку в джип.

[Сід Гудман, житель Австралії]:
«Насправді я купив “теслу модель три перформанс” 2019 випуску на ебеї. Уся начинка цього автомобіля перейде в “лендровер”. Екрани, кондиціонер, звукові елементи».

Пара каже, що зробити внесок у захист довкілля виявилося не так складно, і що вона хоче показати приклад іншим австралійцям.

12. Британська дівчинка стала першою дитиною, яка отримала «розумні» протези

Протези з комп’ютером для дитини
Рінгвуд, Велика Британія

Ця британська дівчинка стала першою дитиною, яка отримала високотехнологічні протези ніг із мікропроцесорами й мікросхемами. Вони вбудовані в коліна штучних кінцівок і виконують роль невеликих комп’ютерів. Їхнє завдання — знижувати ризик падіння.

Восьмирічна Гармоні з малих літ відвідує цю ортопедичну клініку в Гемпширі, що на півдні Англії. У десять місяців дівчинка захворіла на менінгіт. Лікарі давали лише один шанс із десяти на те, що вона виживе. Гармоні впоралася, але через ускладнення їй частково ампутували руки й ноги. Також дівчинка втратила частину носа.

З новими протезами дитині стало простіше вставати, сідати й нахилятися.

[Гармоні Роуз Аллен, пацієнтка]:
«За шкалою від одного до десяти оцінюю їх на десять балів. Я дуже задоволена».

Гармоні навчилася ходити на біонічних ногах усього за тиждень.

[Мері Тебб, фізіотерапевт]:
«Це активна дівчинка. Востаннє, коли ми проводили вимірювання, вона зробила дві з половиною тисячі кроків за день. Для людини без ніг це просто дивовижно».

[Фрея Хол, мама пацієнтки]:
«Чудово бачити, як вона ходить. Вона робить кроки самостійно і, якщо може триматися, то навіть підіймається сходами».

Тепер фахівці навчатимуть дівчинку підійматися на протезах крутими схилами. І вони впевнені, що все вдасться.

13. Як воскові личинки розкладають пластик: науковці дали відповідь

Хробаки розкладають пластик
Іспанія

Ці маленькі хробаки можуть стати ключем до боротьби з пластиковим забрудненням. Ще у 2017 році іспанська дослідниця Федеріка Бертоккіні виявила, що личинки воскової молі спокійно жують пластик.

Відкриття зробила випадково. Вона пасічниця-аматорка. Якось раз в одному з вуликів їй трапилися хробаки. Федеріка поклала їх у поліетиленовий пакет і забула. А пізніше виявила, що личинки його прогризли.

Деякі комахи, бактерії і мікроорганізми можуть розкладати стійкі види пластику. Проте Бертоккіні та її колеги виявили, що личинки цієї молі можуть перетравити його всього за кілька годин.

На дослідження пішло п’ять років. І тепер вчені знають, як личинки це роблять.

[Федеріка Бертоккіні, дослідниця]:
«Ми виявили в слині цих хробаків два ферменти, які можуть окислювати та розщеплювати поліетилен на дрібніші молекули».

Щоб розкласти пластик, треба почати процес окислення. У природі він зазвичай триває роками.

Бертоккіні каже, що слина личинок його прискорює.

[Федеріка Бертоккіні, дослідниця]:
«Ферменти роблять саме це — окиснення. Процес відбувається впродовж кількох годин після початку взаємодії. Тож ці ферменти в майбутньому можна буде якось використати».

За останні 30 років споживання пластику збільшилося вчетверо. Але переробляють лише 9 % таких відходів. До того ж переробна промисловість використовує механічні процеси, а не хімічні.

[Естер Лопес, еколог]:
«Хімічне перероблення потребує тепла, каталізаторів. Воно складніше. А механічне полягає в подрібненні пластику, промиванні, гранулюванні й пропуску через екструдер, де його плавлять. Потім полімер можна використовувати повторно».

Відходи можна спалювати. Однак це завдає величезної шкоди довкіллю.

Тепер іспанські науковці сподіваються, що зможуть досконало вивчити процес розкладання пластику восковими личинками. Це дасть змогу запустити його в промислових масштабах.

14. Посуха змушує жителів африканських міст розводити кіз і корів

Міські фермери
Кенія

Джулія Карура мусила вигадувати нові способи, як себе прогодувати.

Вона живе в столиці Кенії — Найробі вже десять років. Раніше перебивалася підробітками, але потім зрозуміла, що їй постійно бракує грошей. Тепер вона розводить корів і кіз.

Молоко, яке одержує, продає сусідам. Частину залишає собі.

[Джулія Карурі, жителька Найробі]:
«Я вирощую власних корів, щоб отримувати чисте молоко, яке не містить ГМО. До того ж магазинне дуже подорожчало, тож я вирішила ним забезпечити себе сама. Через посуху багато корів на великих фермах загинуло».

Африканський ріг переживає найбільшу за 60 років посуху. Стихійне лихо вже позначилося на виробництві. Харчі в містах стрімко дорожчають.

Через це багато містян починають вести сільське господарство.

Еліс Мутоні живе в Найробі понад 30 років. Нещодавно вона вийшла на пенсію і тепер працює на власній міській фермі.

Їй рідко доводиться купувати овочі, такі як шпинат і капусту. Натомість закуповує органічні добрива на місцевій птахофабриці.

[Еліс Мутоні, жителька Найробі]:
«Через велику посуху й голод я відчула, що маю вирощувати свої власні овочі. Я можу використовувати органічне добриво, а не ГМО. Я чула, що ГМО руйнує тіло».

Це ще один житель Найробі, який через посуху почав обробляти невеликий город.

[Ісаак Кіарі, житель Найробі]:
«Коли почалася посуха, я зрозумів, що можу використовувати ту воду, яку маю, на невеликій ділянці. Я побачив, що можу вижити навіть без дощів».

У Світовій продовольчій програмі вважають, що міське фермерство може розв’язати проблему голоду в багатьох містах, які потерпають від посухи.

За даними ООН, посуха на Африканському розі вже забрала життя понад півмільйона людей. Збитки оцінюють у 70 мільярдів доларів.

15. Найдовший у світі пасажирський потяг на один день пустили у Швейцарії

Рекордно довгий пасажирський поїзд
Швейцарія

Цей пасажирський поїзд потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найдовший у світі. Він належить швейцарському залізничному оператору. Довжина складу — один кілометр 900 метрів. У ньому сто вагонів.

[Ренато Фашіаті, гендиректор швейцарського залізничного оператора]:
«Нам не довелося нічого змінювати в поїзді чи інфраструктурі, але ми адаптували техніку так, щоб можна було зібрати 25 поїздів разом і забезпечити їхню синхронну роботу».

Потягом керують сім машиністів і 21 помічник. Машиністи спілкуються кабельним телефоном.

Потяг здійснив 25-кілометрову подорож вузькоколійною Ретійською залізницею серед гірських краєвидів Альп. Маршрут, зокрема, пролягав залізничними лініями Альбула й Берніна. Обидві включено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Рекорд уже зареєстрували представники Книги Гіннеса. Досягнення присвячено 175-річчю швейцарських залізниць.

16. Монети із зображенням короля Чарльза III почали карбувати у Великій Британії

Монети із зображенням короля
Велика Британія

У Великій Британії почали випускати перші монети із зображенням короля Чарльза III. Це пам’ятні 50 пенсів, на яких також розмістили профіль Єлизавети II. Монети ввійдуть в обіг у грудні.

[Ребека Морган, представниця Монетного двору Великої Британії]:
«Зараз ми карбуємо монету номіналом 50 пенсів, на якій на аверсі — зображення короля Карла III, а на реверсі — пам’ятне зображення на честь королеви Єлизавети II. Дизайн справді зворушливий. Він повторює корону, якою її коронували 70 років тому — 1953-го».

Зображення створив британський скульптор Мартін Дженнінгс. Портрет Чарльза повернений обличчям у протилежний бік від портрета його матері.

Така традиція існує, відколи в 1660 році після 11 років республіканського правління було відновлено монархію.

Чарльз особисто схвалив офіційний портрет, де він зображений обличчям ліворуч. Навколо можна прочитати напис латинською «Король Чарльз III, милістю Божою, захисник віри».

[Мартін Дженнінгс, розробник дизайну монети]:
«Це не мінятиметься впродовж багатьох років, доки використовуватимуть ці монети. У зображенні має бути гідність та серйозність, але також і тепло. Зрештою, це портрет людини. Це король, але він і людина».

Королева Єлизавета II померла 8 вересня у віці 96 років, пробувши на престолі сім десятиліть. В обігу перебуває коло 27 мільярдів монет із її зображенням. Ними й далі можна буде розраховуватися, але з часом їх поступово виведуть з обігу.

17. 100 років виповнюється відкриттю знаменитої гробниці Тутанхамона

100 років відкриттю гробниці фараона
Єгипет

Рівно сто років тому британський археолог Говард Картер виявив гробницю Тутанхамона. Ця знахідка стала однією з найбільших подій в історії єгиптології. Вона пробудила цікавість до Стародавнього Єгипту в усьому світі.

У гробниці двічі побували розкрадачі. Але всередині лишилося багато цінних артефактів.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«Гробниця Тутанхамона була єдиною майже недоторканою в Долині царів. Це чудова довга історія. Картер виявив гробницю 4 листопада 1922 року і знайшов у ній 5400 предметів, здебільшого золотих. Сама гробниця, як порівняти з іншими похованнями в Долині царів, дуже скромна й дуже маленька».

Малі розміри гробниці пояснюють ранньою і раптовою смертю Тутанхамона. Він помер приблизно в 19 років. Його гробницю ще не добудували, тому довелося швидко облаштувати іншу, не призначену для фараона.

Науковці висували різні причини смерті молодого імператора. За однією з них, він травмувався, упавши з колісниці під час полювання.

[Мустафа аль-Вазирі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:
«Він помер другого дня після цього нещасного випадку. Тутанхамон також мав важку форму малярії, і в нього були дуже слабкі кістки. Це пояснює те, чому ми знайшли в його гробниці 120 тростин».

Тутанхамон був на троні з 1332 по 1323 рік до нашої ери в період Нового царства. Його правління нічим не вирізнялося. Він уславився після відкриття гробниці. В усипальниці знайшли позолочені колісниці, а також крісла, трони, статуї, коштовності та багато інших предметів. Вінцем дослідження гробниці стала золота маска фараона.

Мумія Тутанхамона та всі знайдені поряд із ним артефакти виставлять у Великому Єгипетському музеї в Гізі, який має відкритися цього року.

18. Рояль, який покусав винахідник Томас Едісон, купили в США

Рояль, покусаний Едісоном
Вудсток, США

На такі роялі американський торговець Роберт Фрідман полює постійно. Конкретно цей інструмент він купив у січні за 45 тисяч доларів, але й подумати не міг, що той виявиться незвичайним.

Це з’ясувалося завдяки другові Фрідмана. Крім того, що він музикант, він ще вивчає історію звукозапису. Куплений рояль належав Томасу Едісону. Згідно з документами, він придбав його 1890 року за 725 доларів. Рояль стояв у його лабораторії в Нью-Джерсі. Відомо, що Едісону подобалося, як звучить цей інструмент.

Побачивши рояль, друг Фрідмана одразу помітив на ньому сліди від укусів. На його думку, їх залишив американський винахідник.

[Роберт Фрідман, власник рояля]:
«Я спитав, що він має на увазі. Він відповів, що читав про те, як Едісон кусав музичні інструменти й прилади для відтворення звуку, щоб ліпше чути музику».

Едісон з малих літ погано чув. З віком глухота посилювалася. Водночас Едісон багато експериментував із записом музики. Один із його винаходів — фонограф. Інженер, який мав проблеми зі слухом, кусав музичні інструменти. Він казав, що так «чує зубами».

[Роберт Фрідман, власник рояля]:
«Можна побачити, що в місці, де він кусав рояль, усе пошкоджено — і покриття, і дерево».

Те, що це сліди від зубів, підтверджує дружина продавця. Вона стоматолог.

[Роберт Фрідман, власник рояля]:
«Можливо, цей рояль допоміг йому в роботі над приладами звукозапису».

Фрідман фортепіано зазвичай перепродає, але цього разу все інакше. Він не хоче, щоб рояль Едісона знову потрапив до приватних рук. Торговець шукає відповідний музей і готовий продати покусаний інструмент без націнки.

19. Собак зможуть розрізняти за відбитками носа

Знайти за відбитком носа
Південна Корея

Відбиток носа — новий спосіб ідентифікувати домашнього улюбленця. Раніше це робили переважно за допомогою чипів і татуювань. Але одна південнокорейська компанія все спростила.

Як з’ясувалося, візерунок на носі собак та інших тварин — унікальний, як відбиток пальця.

Треба лише встановити спеціальний застосунок і просканувати ніс собаки камерою смартфона. Система використовує біометрію та штучний інтелект.

[Со Чін Чхве, директор компанії – розробника технології]:
«Це технологія біометричного розпізнавання малюнка носа тварин, зокрема собак та котів, а також корів та оленів. Це тривимірний біометричний алгоритм, заснований на штучному інтелекті та глибокому навчанні, який ми тепер вбудували у смартфони, щоб ви могли фотографувати візерунки носа й використовувати його для ідентифікації кожної тварини».

Точність ідентифікації — 99,9 %. Компанія співпрацює з південнокорейським урядом із 2019 року. Технологію хочуть зробити в країні офіційним методом обліку собак уже наступного року. Для цього створять повну базу відбитків.

Південна Корея почала офіційно реєструвати собак у 2007 році. Власники зобов’язані або отримати документ на собаку, або вживити мікрочип. Щодо інших домашніх тварин, таких як коти, правило поки не діє.

Заведено вважати, що в країні є понад шість мільйонів домашніх собак. Проте з них зареєстровано менш як 40 %. Це пояснюють тим, що процес отримання документів надто складний. Плюс багато хто не хоче вживлювати чип, побоюючись побічних наслідків.

Програма з відбитками носа могла б стати зручнішою альтернативою. Скільки коштуватиме реєстрація тварини в застосунку, поки не відомо. Як очікують, сума становитиме коло 15 доларів за одного собаку.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: