17.06.2024
Телеканал NTD

Вітражі собору Паризької Богоматері очищають від гару після пожежі

Вітражі собору Паризької Богоматері очищають від гару після пожежі

Під час пожежі у квітні 2019-го в соборі Паризької Богоматері більшість цінних вітражів витримали жар від..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Під час пожежі у квітні 2019-го в соборі Паризької Богоматері більшість цінних вітражів витримали жар від вогню. Але старовинне скло покрилося гаром і не пропускає світла.

Наразі фахівці реставрують вітражі 39 вікон собору. Компанії з Труа доручили відновити більшу частину.

[Флаві Серр’єр Венсан-Петі, реставраторка]:
«Попереду важливий етап очищення. Треба змити гар від пожежі, а також бруд від людського дихання й кіптяви свічок. Так ми повернемо собору світло».

Вітражі очищають ватними паличками, змоченими в розчині етилового спирту й води. Процес тривалий і делікатний. Так скло не зазнає шкоди.

Загалом у соборі 110 вікон із вітражами. Із середньовіччя збереглися лише вітражі трьох великих троянд. Інші створили пізніше.

До сьогодні дійшли імена лише деяких вітражистів. Серед них Марешаль де Мец, який прикрасив вікна в ризниці собору, а також французький архітектор і мистецтвознавець Ежен Емманюель Віолле-ле-Дюк. Він реставрував вітражі Нотр-Даму.

[Флаві Серр’єр Венсан-Петі, реставраторка]:
«Майстри-склодуви всіх епох створювали священний простір за допомогою світла. <…> Наше завдання — повернути ту красу, яку Марешаль де Мец та Віолле-ле-Дюк створили у XIX столітті».

Кілька місцевих вітражів також реставрують у майстерні Кельнського собору в Німеччині.

Собор Паризької Богоматері зводили із середини XII до середини XIV століття. Відновлювальні роботи планують завершити до 2024 року, коли у Франції відбудуться Олімпійські ігри.
Коротке посилання на цю сторінку:

Вітражі собору Паризької Богоматері очищають від гару після пожежіСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАВ Італії вимирають газетні кіоскиФруктова мода: як з ананасів роблять взуття

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: