29.11.2024
Телеканал NTD

Одну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціон

Одну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціон

Це одна з найдавніших у світі книг, що існують і нині. Її написали на зорі християнства...

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Це одна з найдавніших у світі книг, що існують і нині. Її написали на зорі християнства. Біблійний манускрипт створили в монастирі у Верхньому Єгипті.

Скоро книгу виставлять на торги у Великій Британії. А поки що вона зберігається у виставковому залі аукціонного будинку в Нью-Йорку.

Манускрипт написаний на папірусі коптською мовою в III або IV столітті нашої ери. Усього в ньому 52 аркуші. Текст писала одна людина 40 років.

[Еудженіо Донадоні, працівник аукціонного будинку]:

«Це той перехідний період, коли сувої папірусу починають перетворюватися на кодекси. Це книги в тому вигляді, у якому ми їх знаємо зараз».

У книзі записані найбільш ранні з відомих текстів двох книг Біблії — Перше послання Петра й Книга пророка Іони.

[Еудженіо Донадоні, працівник аукціонного будинку]:

«У книзі найбільш ранній текст Першого послання Петра. І цікаво те, що в назві написано просто “Послання Петра”. Або автор не знав про існування Другого послання Петра, бо воно ще не стало канонічним, або його просто не написали. Це свідчить про дуже ранню дату манускрипту».

У рукописі також є великодня літургія та інші проповіді, серед них одна невідома.

Книгу знайшли в середині минулого століття в Єгипті.

[Еудженіо Донадоні, працівник аукціонного будинку]:

«Завдяки специфічному кліматові Єгипту з його посушливою погодою збереглися християнські рукописи, які знайшли в кінці XIX та у XX столітті».

Рукопис купив Університет Міссісіпі. Він був там до 81 року. Пізніше його придбав норвезький колекціонер Мартін Шоєн. Нині він виставив книгу на аукціон.

Торги пройдуть 11 червня в Лондоні. За лот розраховують отримати від 2,6 до 3,8 мільйона доларів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Одну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонВеличезну статую імператора Костянтина Великого відтворили в РиміВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимУ Помпеях знайшли давню бенкетну залу з фресками2400 троянд різних сортів привезли на виставку в ІндіїЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-порте

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: