17.10.2024
Телеканал NTD

Унікальна церква в Іспанії, натхнена Антоніо Гауді

Унікальна церква в Іспанії, натхнена Антоніо Гауді

Серед каталонських виноградників розташувалася невелика, але унікальна церква. Вона нагадує знаменитий храм Святого Сімейства, що в..

Дата завантаження: 2024-05-17

video

Серед каталонських виноградників розташувалася невелика, але унікальна церква.

Вона нагадує знаменитий храм Святого Сімейства, що в Барселоні. І на те є вагома причина: місцевий архітектор, який його спроєктував, був учнем і шанувальником Антоніо Гауді. Не дивно, що храм називають маленькою Саградою Фамілією.

Проєкт розпочали ще на початку XX століття, коли місцевий священник переконав свого брата профінансувати будівництво церкви. Її присвятили Святій Марії — покровительці Каталонії.

Церква стоїть на шляху до гори Монтсеррат, куди прочани вирушали молитися за врожай винограду.

[Мігель Лопес, член місцевої ради]:
«На неї надихнула форма гори Монтсеррат. Коли найняли архітектора, йому сказали, що ідея така: Богородиця Монсеррат має опинитися тут, у Монферрі. Отже, він уявив щось схоже на гору й побудував храм».

Перший камінь заклали 1925 року. Плити зробили місцеві жителі. Вони виготовляли цемент із гравію, зібраного у прилеглій річці.

У 30-ті роки через брак коштів і громадянську війну в Іспанії будівництво тимчасово зупинили. Храм постраждав під час боїв. Відтоді понад 50 років стояв покинутим.

Будівництво відновилося у 80-ті. А відкриття відбулося 30 травня 1999 року.

[Жозеп Рубі, мер Монферрі]:
«Маємо перлину, яку можна порівняти із собором Святого Сімейства, що в Барселоні. Звісно, це не копія, але він наш. І це подарунок, який ми, жителі Монферрі, пропонуємо всім, у країні й у світі. Це для нас дуже важливо».

Останніми роками храм став популярним серед туристів. 2021-го його відвідало понад 25 тисяч осіб.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальна церква в Іспанії, натхнена Антоніо ГаудіТвори мистецтва з обрізків робить єгипетський теслярУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у ДубаїБез інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тишіБалабан — душа музичної культури АзербайджануВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: