13.08.2024
Телеканал NTD

Муралізм як вид мистецтва відроджують у Мексиці

Муралізм як вид мистецтва відроджують у Мексиці

У цьому мексиканському містечку художники використовують пензлі, щоб повернути до життя муралізм — рух 20-х років..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

У цьому мексиканському містечку художники використовують пензлі, щоб повернути до життя муралізм — рух 20-х років минулого століття.

Стіни розписують як викладачі, так і студенти Школи муралізму Сік’єроса. Вони створюють свої твори так само, як це робили їхні знамениті попередники невдовзі після мексиканської революції.

[Хесус Родрігес Аревало, учитель муралізму]:
«Муралізм — це статичне зображення, яке розповідає історію життя конкретного місця. Це міське мистецтво, яке ми поважаємо, і далі існуватиме. Є ще графіті. Але це не муралізм».

Сто років тому засновники руху теж розпочинали з цієї школи. Їм доручили винести мистецтво з галерей до громадських місць.

Спонсоровані урядом, вони мали доступ до найвеличніших будівель країни й необхідні ресурси для експериментів із новими методами.

[Давид Мартінес Бурге, історик]:
«Як і в кожному художньому русі, відбувається зміна поколінь, і проблеми не завжди одні й ті самі. Рух зник, бо до другої половини XX століття політичні й історичні умови Мексики змінилися».

Родрігес та його учні не чекають, що муралізм стане таким же популярним, як 100 років тому. Але ентузіазму від цього не менше.

[Жанет Кальдерон, художниця]:
«Писати на стіні в місті, на вулиці, у сільській місцевості — те саме, що працювати, наприклад, у муніципальній будівлі. Для мене це так само важливо й цінно. Я викладаюся на всі сто».

Школа переробляє і повторно використовує викинуті матеріали. Учні навіть роблять малюнки зі сміття.

Навчання безплатне. За п’ять попередніх років навчальний заклад підготував коло 40 фахівців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Муралізм як вид мистецтва відроджують у МексиціОсінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-портеПольський полонез внесли до списку ЮНЕСКОВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестивальНадихнула наука та природа: 17 незвичайних скульптур розмістили в Садах К’ю в ЛондоніФестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в ЛондоніДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміНаціональний балет Грузії приїхав з танцювальною програмою до Боснії і ГерцеговиниСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: