25.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 6 по 10 березня)

Огляд світових подій (з 6 по 10 березня)

1. США та Велика Британія відмовляються від російської нафти Енергетичні санкції в дії США ― Велика..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. США та Велика Британія відмовляються від російської нафти

Енергетичні санкції в дії
США ― Велика Британія

США оголосили про повну заборону на імпорт російської нафти, газу та вугілля. Про це у вівторок заявив президент країни Джо Байден під час пресконференції в Білому домі. Так Вашингтон відповів на воєнні злочини Росії в Україні.

[Джо Байден, президент США] «Ми забороняємо весь імпорт російської нафти й газу. Це означає, що російську нафту більше не будуть приймати в портах США, й американський народ завдасть ще одного потужного удару по воєнній машині Путіна».

Сполучені Штати Америки імпортували з Росії в середньому понад 20,4 мільйона барелів нафти та продуктів нафтоперероблення, що становить близько 8 % загального імпорту рідкого палива. Як очікують, ця заборона спричинить різке зростання в країні цін на бензин та газ. Проте Вашингтон готовий піти на такий крок.

Слідом за США від російської нафти відмовилась і Велика Британія. Вона планує припинити імпорт до кінця 2022 року. Про це заявив прем’єр-міністр країни Борис Джонсон.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії] «Ми будемо використовувати всі можливі методи: дипломатичні, гуманітарні та економічні — доки Володимир Путін не зазнає невдачі в цьому катастрофічному заході й Україна знову не стане вільною».

Британія менше залежить від російських енергоносіїв, ніж багато європейських країн. Російський імпорт до країни покриває всього 8 % місцевого попиту. З Росії також надходить 18 % потрібного Сполученому Королівству обсягу дизельного пального.

Водночас перші кроки до зменшення залежності від російського газу зробив і Євросоюз. Він заявив, що планує скоротити попит на дві третини до кінця року.

Нагадаємо, що ЄС імпортує з Росії 40 % природного газу, близько 27 % нафти та 46 % вугілля.

2. Торнадо пронеслися штатом Айова в США — є загиблі

Після торнадо
штат Айова, США

Вони валили дерева та стовпи ліній електропередачі, руйнували будинки. Низка торнадо промчала Айовою зі швидкістю до 265 кілометрів за годину. Постраждали центральні райони американського штату.

Цей буревій став найдужчим в Айові за попередні 14 років. Як повідомляє влада, загинуло семеро людей.

Шестеро з них стали жертвами смерчу, що налетів на південно-західні райони міста Де-Мойн у суботу. Серед загиблих — двоє дітей віком до п’яти років. Ще чотири особи постраждало. Зруйновано коло 30 жител.

Ще одна людина загинула приблизно за 90 кілометрів від того місця — в окрузі Лукас. Там теж був торнадо.

Великі грози також завдали шкоди в передмісті Де-Мойна — Норволку та інших регіонах Айови.

Нагадаємо, у 2008 році торнадо вирували на центральних рівнинах США безперервно півтора тижня — їх було 239. Тоді загинуло 13 осіб, зокрема дев’ять — в Айові. Понад 200 дістало тілесних ушкоджень.

3. Десятки тисяч жителів Сіднея втекли від повені

Велика вода
Сідней, Австралія

Ось так дороги перетворюються на річки. Рясні дощі затоплюють штати Австралії.

Це Сідней. За добу тут випало до 200 мм опадів. Це дуже багато, якщо порівняти з тим, що за весь березень у цьому регіоні в середньому випадає до 140 міліметрів.

На півдні та заході міста людей мусили евакуювати. Свій дім покинули десятки тисяч сіднейців.

[Карлін Йорк, працівниця рятувальної служби]:
«Небезпека досі існує. Якщо хтось зараз на дорозі або на вулиці, пам’ятайте, що дощі йдуть прямо зараз, і вода не стікає до річок, не вбирається в землю. Є дуже велика ймовірність, що річки знову можуть розлитися».

Метеорологи прогнозують, що дощі найближчим часом не припиняться.

[Дін Наррамор, працівник метеорологічного бюро]:
«Попереду непрості 24 години, можливо, що й 48 годин. Навіть якщо дощ припиниться в середу або четвер, а це станеться, то в річках усе ще багато води».

Останніми тижнями повені виникли в багатьох східних штатах Австралії, зокрема у Квінсленді та Новому Південному Уельсі. Вода відрізає міста й змиває ферми, худобу та дороги.

Відколи почалося стихійне лихо, загинуло вже 19 осіб. Більшість із них виявили або в затоплених будинках, або в автомобілях.

4. У Південній Кореї обрали нового президента

Обрали президента
Сеул, Південна Корея

У Південній Кореї — новий президент.

На одних із найнапруженіших виборчих перегонів в історії країни обрали кандидата від консервативної опозиції Юн Сок Йоля.

60-річний Йоль на кілька відсотків випередив свого суперника — чинного президента Мун Чже Іна.

Новообраний голова держави обіцяє працювати тепер уже з опозиційними партіями, щоб об’єднати політиків та досягти єдності.

Він також планує зміцнити оборонну спроможність країни.

[Юн Сок Йоль, новообраний президент Південної Кореї]:
«Я створю сильні збройні сили для стримування будь-яких провокацій, щоб гарантувати безпеку та суверенітет нашого народу. Я жорстко відповім на незаконні та ірраціональні дії Північної Кореї, але я також залишу двері відчиненими для діалогу».

У внутрішній політиці Юн Сок Йоль обіцяє послаблювати контроль держави.

[Юн Сок Йоль, новообраний президент Південної Кореї]:
«Я створю робочі місця та зміцню середній клас, змістивши фокус державного управління на приватний бізнес. Ми не можемо підтримувати добробут без зростання».

Виборці надіються, що завдяки новому президентові економіка процвітатиме.

[жителька Сеула]:
«Наразі дуже бракує робочих місць. Маю надію, що ця проблема вирішиться й економіка відновиться».

[житель Сеула]:
«Убивства людей (під час війни) більше ніколи не мають повторитися. Хоча Північна Корея досі загрожує нам ядерною зброєю та війною, це не має вводити в оману нового президента».

І хоч у політиці Йоль новачок, однак він прославився, коли очолив гучне розслідування корупційних скандалів навколо помічників Мун Чже Іна.

Він обіцяє викорінити хабарництво та «перезавантажити» відносини з Китаєм.

Явка на виборах перевищила 77 %.

5. Іран дедалі ближче до відновлення ядерної угоди

Відновлення ядерної угоди
Іран та МАГАТЕ затвердили план

Іран оголосив, що затвердив із МАГАТЕ дорожню карту угоди, яка має розв’язати всі гострі питання ядерної програми Тегерана. Це має статися до кінця червня, що своєю чергою відкриє дорогу до відновлення угоди 2015 року.

Раніше про можливий консенсус заговорили й усі сторони, залучені до непрямих переговорів між Іраном та США у Відні.

[Мохаммад Есламі, голова Організації з атомної енергії Ірану]:
«Ми домовилися, що до кінця місяця хордад надамо МАГАТЕ документи, які стосуються найважливіших питань між Тегераном та агенством».

Минулого тижня до Ірану приїжджав генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі. Він обговорив ключові перепони, які блокують поновлення ядерної угоди. Серед них санкції, спрямовані на те, щоб Тегеран не збагачував уран до рівня, який би дав змогу створити ядерну зброю.

[Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ]:
«Хтось тут запитав мене, що потрібно, щоб досягти угоди? Треба, щоб Іран співпрацював. Якщо Іран співпрацюватиме, у нас буде гарний процес. Можливо, нам навіть не треба буде чекати до червня».

Один із головних каменів спотикання — сліди урану на об’єктах, які раніше Іран не реєстрував у МАГАТЕ. Ісламська Республіка хоче, щоб це питання закрили.

Проте західні країни наполягають, що це окрема тема, бо атомне агентство не є стороною угоди. Воно вже давно намагається дістати від Ірану пояснення, називаючи це гарантією безпеки.

6. Тибетці в Індії протестують проти китайського правління на їхній батьківщині

Тибетці пам’ятають
Дармсала, Індія

Минуло 63 роки, але вони не забули. Тибетці, які живуть у вигнанні в індійських містах Дармсала та Шимла, проводять марш протесту проти окупації їхньої землі комуністичним Китаєм.

Саме 63 роки тому 10 березня у Тибеті спалахнуло повстання проти влади КНР. Комуністи захопили регіон за сім років до того, назвавши це «мирним визволенням».

[Церінг Долма, протестувальниця]:
«Ми розуміємо, що Китай не почує. Нам це неважливо, але протестувати проти них — це наше право та наш обов’язок. Вони не чують нас уже 63 роки, але ми й досі протестуємо. Ми не перестанемо надіятися».

Повстання тибетців тривало три роки. Вони виступали за відновлення незалежності їхньої землі та проти китаїзації Тибету. Дуже побожний буддійський регіон також не міг прийняти атеїстичну пропаганду, яку насаджував там Пекін. У боротьбі з повстанцями китайська влада активно знищувала духовенство та монастирі.

[Тхубтен Ванчень, тибетський законодавець]:
«Наше послання: не забувайте й не мовчіть, бо 6 мільйонів тибетців усередині Тибету страждають».

Зрештою заколот придушили. Загинули десятки тисяч людей. Духовний лідер тибетців Далай-лама та його прибічники втекли до Індії, Непалу та інших країн.

Влада Китаю заперечує, що веде в Тибеті репресивну політику, й каже, що вона поклала край кріпацтву та посприяла розвитку відсталого регіону.

7. Дрон-кур’єр доставляє їжу й ліки в Ірландії

Дрон-кур’єр
Балбригган, Ірландія

Плавний спуск і м’яке приземлення. В ірландському містечку Балбригган уже місяць працює дрон-кур’єр. Він доставляє здебільшого продукти, ліки та готову їжу. Поки що в режимі тестування. Експеримент розпочала ірландська компанія.

[Боббі Гілі, директор компанії, що доставляє товари дронами]:
«Доставлення повітрям набагато швидше й безпечніше, ніж наземним транспортом. Тому, виконуючи щодня сотні замовлень, ми уникаємо повільних поїздок дорогами».

Замовлення можна зробити через застосунок у смартфоні. Дрон буде на місці вже за кілька хвилин.

[Мері Степлтон, клієнтка]:
«Їжа гаряча. Доставляють дуже швидко. І гадаю, це на користь місцевому бізнесу».

Власники ресторанів і кафе зазначають, що продаж зріс.

[Шон Макклірі, власник ресторану]:
«Ми отримуємо добрі відгуки, бо доставляємо гарячу їжу всього за кілька хвилин».

Дрон не має відеокамер і не зберігає даних про клієнтів.

[Ральф Джеймс, аналітик]:
«Регулятори звертатимуть увагу на те, щоби послуги із застосуванням дрона були безпечними й надійними. Не має бути вторгнення в приватне життя чи порушення прав людини».

Найближчим часом дрони-кур’єри з’являться в усій Ірландії. Потім компанія планує охопити весь європейський ринок, а далі прийде й до США. За словами її керівника, це допоможе створити багато робочих місць.

8. Високі технології для молодих батьків: виставка в Лондоні

Виставка дитячих товарів
Лондон, Велика Британія

Цей пристрій стане ідеальним помічником для молодих батьків. Спочатку він нагріває дитяче харчування до потрібної температури, щоб убити всі мікроби, а потім охолоджує його до ідеальної температури.

Його, як і багато інших високотехнологічних новинок, демонструють на виставці дитячих товарів у Лондоні.

[Фіона Фенелон, представниця компанії-виробника]:
«Рекомендована температура для годування дитини така сама, як у грудного молока, – 38 градусів, тобто це температура тіла. Цей апарат може зробити все дуже швидко. Дитина плаче, і він зробить вам ідеальну температуру за дві хвилини».

Пристрій коштує коло 170 доларів. Нещодавно він отримав бронзову нагороду журналу Mother and Baby 2022 року.

Експерти кажуть, що для сучасних батьків гаджети стали незамінними помічниками.

[Меллорі Рейнольдс-Траут, менеджер]:
«Завдяки моніторам різні продукти чи аксесуари полегшують життя батьків».

А це нова модель дитячого автокрісла за майже 740 доларів. Її розробники стверджують, що це перше у світі крісло, обладнане подушкою безпеки для всього тіла. До того ж ця подушка розумна. Якщо крісло просто випадково впустити під час перенесення, вона не відкриється.

[Домінік Гудвін, представник компанії-виробника]:
«Ми провели понад 5000 тестів цього сидіння, це вражає. Його розробляють уже кілька років».

У виставці бере участь коло 200 компаній. Очікується, що за три дні її відвідає приблизно 20 тисяч осіб.

У травні вона вирушить до Бірмінгема, а восени знову повернеться до Лондона.

9. Незвичайний скутер допомагає індійським фермерам підійматися на пальми

Скутер для їзди по дереву
Мангалур, Індія

Індійський фермер за пів хвилини легко дістається вершини 20-метрової пальми. Нагору його підіймає пристрій, який він називає скутером для їзди по деревах. Це власний винахід Ганапаті та його партнера-інженера.

Пристрій важить 30 кілограмів. Силова установка — двигун від бензопили потужністю трохи більше ніж дві кінські сили. Працює в парі з двотактною коробкою передач. Гальма гідравлічні. Вантажність скутера — 80 кілограмів.

Над винаходом фермер почав працювати вісім років тому. Витратив чотири роки й понад 50 тисяч доларів.

Ганапаті живе в селі на південному заході Індії. Тут має плантацію площею сім гектарів. Машина для підйому деревами знадобилося, щоби збирати пальмові плоди. Зазвичай фермери наймають альпіністів. Але зараз за цю роботу мало хто береться, та й такі послуги дорого коштують.

[Ганапаті Бхат, винахідник]:
«Нам треба вчасно збирати врожай, бо під час дощів це робити важко. З машиною зручніше збирати плоди, а також розпорошувати на пальмове листя добрива».

Спочатку над винахідником сміялися сусіди. Дружина теж не вірила в успіх.

[Джаялакшмі Бхат, дружина винахідника]:
«Спочатку мені не подобалося, що чоловік цим зайнявся. Здавалося, він марнує тяжко зароблені гроші. Усі доходи він вкладав у скутер. Але коли все вдалося, я була щасливою».

Завдяки такому скутеру продуктивність зростає втричі. Винахідник продав уже 300 пристроїв іншим фермерам. Ціна — 820 доларів.

[Ганапаті Бхат, винахідник]:
«Відчуваю, що моє життя не минуло даремно. Пишаюся, що зробив для людей щось корисне».

Утім, індієць не відпочиває на лаврах. Наразі він працює над скутером для підйому на кокосові пальми. Їхні стовбури товсті й часто бувають вигнутими, тому пристрій треба вдосконалити.

10. На кенійській фабриці вчать видувати вироби зі скла

Мистецтво видування скла
Каджіадо, Кенія

Кенієць Вільям Гітонга працює склодувом десять років і вже навчає цього мистецтва інших. Але навіть після кількох років мало хто може назвати себе досвідченим майстром. Завжди є щось, чого раніше не знав.

[Вільям Гітонга, склодув]:
«Треба вчитися працювати зі склом років п’ять, перш ніж зможеш із нього щось зробити».

Вільям працює на фабриці в Каджіадо — це за годину їзди від Найробі. Вона відкрилася 30 років тому. Тут працює понад 70 осіб. Через пандемію фабрика пережила важкі часи. Але засновник компанії не лише не закрив підприємство, а й розширив його можливості. Тепер тут можна навчитися мистецтва видування скла.

[Ансельм Кроз, власник фабрики]:
«Це одне з найдавніших ремесел. Воно неймовірно складне. Але це магічний процес і для спостерігача, і для майстра. Це схоже на медитацію, і водночас треба бути зосередженим».

Елізабет — перша жінка на цій фабриці. Поки що вона лише учениця, але вже робить успіхи.

[Елізабет Сіміу, учениця]:
«Мене зачарував процес видування скла. Він пробудив у мені цікавість. Я намагаюся надихати себе, щоб навчитися працювати як досвідчені майстри».

Усі вироби на фабриці — із переробленого скла. З нього створюють посуд, вази та декоративні прикраси для інтер’єру. Використовувати вторинну сировину дешевше, ніж робити скло з нуля. Тому продукція виходить недорогою. Її продають у фабричному магазині.

[покупниця]:
«Я буваю тут досить часто. Мені подобається сюди приходити, і задум цей надзвичайний. Мені до вподоби, що це перероблена вторсировина».

На фабриці ще проводять екскурсії. Кожен охочий може подивитися, як виготовляють скляні вироби. Також тут переробляють папір та пластик.

11. «Жива морська стіна» поверне життя до берегів Сіднея

Повернути життя до берега
Сідней, Австралія

Сідней — австралійське морське місто, у якому вирує життя. Щоправда, не скрізь. Коло берегів є багато штучних споруд, на яких немає ні молюсків, ні водоростей, ні риби. Тепер група морських біологів це змінює.

[Ана Багнот, морський біолог]:
«Морська інфраструктура міняє гідродинаміку й впливає на довкілля. І все це може вплинути на біорізноманіття та середовище існування (морських мешканців)».

До того ж риба та інші організми допомагають підтримувати чистоту води.

[Ана Багнот, морський біолог]:
«Вони мають величезну роль у фільтрації води, її очищенні й поліпшенні якості».

Група біологів започаткувала проєкт під назвою «Живі морські стіни». На конструкції накладають модульні бетонні панелі. Вони імітують природне морське середовище існування.

[Маріана Меєр-Пінто, морський біолог]:
«На скелястих берегах є багато затишних куточків та тріщин, де організми можуть сховатися від хвиль, спеки й хижаків. На пласких конструкціях, таких як дамби й палі, такого немає. Тож “живі дамби” якраз повернуть середовище існування».

У Сіднеї штучні споруди, такі як дамби, пристані та хвилерізи, охоплюють понад 40 % берегової лінії. Водночас у районах, де встановили «живі стіни», кількість морських мешканців за два роки збільшилася майже на 40 %.

12. У Львові прихистили 7 ведмедів із притулку під Києвом

Прихистили ведмедів
Домажир, Україна

Біженцями стають не лише люди, а й тварини. Днями заповідник «Домажир», що під Львовом, прийняв сім ведмедів із київського притулку для тварин «Біла скеля». Його співробітники побоювалися, що через сильні вибухи звірі можуть утекти.

[Марина Шквира, співвласниця притулку «Біла скеля»]:
«Навколо було багато артилерії, стрілянини та бомбардувань. Ми розуміли, що це дуже небезпечно, і будинки були пошкоджені. Ведмеді могли вийти надвір, а навколо було багато людей. От і вирішили спробувати. На щастя, у Домажирі нам пообіцяли тимчасово дати притулок».

Ведмедів вивозили терміново, тож довелося порушити деякі норми.

[Марина Шквира, співвласниця притулку «Біла скеля»]:
«Вантаження було трохи небезпечним. Безумовно, не відповідало протоколам або стандартам. Тому ми просто завантажили п’ять ведмедів у клітки, а також взяли всіх наших собак і кішок у вантажівку і їх перевезли».

Дорога була також нелегкою.

[Марина Шквира, співвласниця притулку «Біла скеля»]:
«Це зайняло близько 24 години без зупинки, тому, звичайно, для ведмедів це було стресом. Це для них було тяжко. У нас не було можливості їх напоїти, дати їм їжі чи води. Просто перевіряли, чи вони живі, і їхали далі».

У новому місці тварин забезпечили всім необхідним — житлом та їжею.

[Ігор Николин, директор ведмежого притулку «Домажир»]:
«Люди приїхали сюди дуже втомлені. Ведмеді були в стресі, але вони знайшли тут новий дім. І я сподіваюся, що вони потихеньку одужають і повернуться до свого звичайного життя».

Притулок для ведмедів «Домажир» розпочав роботу у 2017 році. Його мета — порятунок та реабілітація тварин із пересувних цирків, притравлювальних станцій, готелів та ресторанів.

13. Уживаний Tesla Roadster продали більш ніж за 250 000 доларів

Рекордна ціна за Tesla
штат Колорадо, США

Уживаний Tesla Roadster став найдорожчим автомобілем марки, коли його купив новий власник. Ця модель – перший спорткар американської компанії. А проданий екземпляр належить до обмеженої серії Signature One Hundred.

[Піт Грубер, директор компанії]:
«Родстери стають дорожчими – їх купують колекціонери. Вони платять від 100 до 130 тисяч доларів за автомобіль.

Особливість проданого автомобіля в тому, що з конвеєра він зійшов одним із перших – тринадцятим. На ньому проїхали лише 840 миль, тобто 1350 кілометрів. У салоні є пам’ятна табличка з підписом керівника компанії.

[Піт Грубер, директор компанії]:
«Власник розраховував отримати 170 чи 185 тисяч доларів. Та я сказав йому, що якщо не поспішає, то нехай почекає й подивиться, що буде».

Зрештою знайшлося чотири покупці, які запропонували понад чверть мільйона доларів. Якою стала кінцева ціна, власник не розголошує.

[Піт Грубер, директор компанії]:
«Родстер першого покоління продали дорожче, ніж продаватиметься родстер нового покоління, який стане найшвидшим серійним автомобілем у світі. Він коштуватиме 250 тисяч доларів. Ось така іронія долі».

Tesla Roadster випускали з 2008 до 2012 року. Усього з конвеєра зійшло 2600 екземплярів. Вони коштували від 110 тисяч доларів.

14. Гігантських «сороконіжок» Тео Янсена показали в музеї в Гаазі

«Пляжні тварини»
Гаага, Нідерланди

Ви напевно вже десь бачили зображення ось таких дивних істот, які наче живі. Насправді це витвори данського скульптора Тео Янсена.

Їх називають «пляжними тваринами». Вони пересуваються й навіть літають за допомогою енергії вітру.

[Тео Янсен, дизайнер]:
«Працюючи на пляжі, я в прямому контакті з вітром, дощем. Відчуваю глибокий зв’язок із землею».

Тепер кінетичні скульптури Янсена можна розглянути в музеї Kunstmuseum у Гаазі. Тут проходить спеціальна виставка.

[Тео Янсен, дизайнер]:
«Це моя перша пляжна тварина. Я почав робити її 30 років тому й зараз вона досить жалюгідна на вигляд. Вона може лише ворушити лапками, лежачи на спині».

Крокуючі механізми, за словами автора, на піщаній поверхні ефективніші за колеса.

Для створення робіт 73-річний скульптор використовує найдешевші будматеріали, такі як ПВХ-труби.

[Тео Янсен, дизайнер]:
«Мій матеріал — спеціальні труби, які ми використовуємо для кабелів у будинках».

Виставка триватиме до 3 липня.

15. Стародавнє місто Хатра почали реставрувати після вандалізму ісламістів

Відновлення старовини
Хатра, Ірак

Це Хатра — колись жваве місто, яке процвітало в I–II століттях до нашої ери. Його називали містом сонця, бо його симетричні будинки звернені на схід.

Розташоване воно на півночі Іраку за 300 кілометрів від Багдада.

Колись між цими кам’яними колонами гуляли стародавні люди. Місто пережило кілька навал, зокрема дві римські. Утім, найбільше шрамів йому залишило угруповання «Ісламська держава».

Досі в скульптурах та стінах видно дірки від куль. Бойовики зруйнували більшість статуй. Вони використовували це місце як свій табір. Нікому не дозволяли сюди заходити.

У 2017 році місто звільнили. А зараз починається перша фаза реставрації, у якій беруть участь археологи з різних країн.

[Хайруддін Ахмад, голова управління у справах старожитностей Мосула]:
«Робота зосереджена на відновленні місця й терміновому обслуговуванні, щоб зберегти деякі статуї, стіни та предмети. Також частину скульптур повернули на їхні місця».

Відновленням керує Італійська міжнародна асоціація середземноморських і східних досліджень. А фінансує її Міжнародний альянс захисту спадщини в зоні конфліктів.

[Масімо Відале, археолог]:
«Ділянка дуже захаращена: багато сміття, уламків. Ми все це прибрали. Також очистили храми, а потім почали відновлювати архітектуру. Ми почали працювати над статуями. Збираємо важливі скульптури, які пошкодили терористи».

Як і два тисячоліття тому, люди знову гуляють цим містом і милуються його величними колонами.

16. У 100-річному депо в Угорщині, як і раніше, ремонтують паровози

Паровозне депо
Будапешт, Угорщина

Цьому паровозному депо в Будапешті понад сто років. Колись тут працювало півтори тисячі людей. Тепер – лише 13. Але всі в цій маленькій команді не уявляють життя без паровозів. Чоловіки обслуговують і ремонтують ці гігантські машини.

[Дьюла Мезеї, начальник депо]:
«Історія – ось, що робить цю роботу привабливою. Гадаю, просто дивовижно, що в 2022 році ми можемо ремонтувати машину, побудовану 1905-го».

У другій половині XX століття на зміну локомотивам із паровим двигуном почали приходити тепловози й електрички. У 80-х роках більшість цехів у цьому депо закрилася. А у 84-му паровози в Угорщині повністю замінили на сучасний транспорт. Саме тоді угорська залізнична компанія відкрила маршрут для ностальгічних подорожей. Тому один цех у депо працює й досі.

Найстаріший майстер тут – це 80-річний Міклош Надь. Він працює в депо із 68-го року.

[Міклош Надь, майстер з ремонту паровозів]:
«Люди люблять ці машини. А я вмію лише одне – їх лагодити. Без цієї роботи я сумуватиму. Коли чуєш свисток паровоза, серце б’ється швидше. Для мене ремонт паровозів – сенс усього життя».

Робота в депо важка, а фахівців дедалі менше. Така ж справа й з машиністами.

[Ференц Улічка, машиніст]:
«Ніде більше не вчать керувати паровозом. І літніх машиністів, у яких можна перейняти досвід, дедалі менше».

В Угорщині, щоб не перескладати іспити, треба керувати паровозом не менш як 200 годин на рік. Через пандемію туристів поменшало, тому виконати цю умову важче.

Машиністи та працівники депо все ж сподіваються, що ситуація налагодиться і їхні професії збережуться.

17. Віртуальна реальність: знаменита картина повернулася туди, де була у XVI столітті

Історія у віртуальній реальності
Лондон, Велика Британія

Ця картина Паоло Веронезе зображує момент, коли святого Миколая обрали єпископом міста Міра на південному узбережжі сучасної Туреччини.

Тепер Національна галерея Лондона за допомогою віртуальної реальності пропонує побачити її там, де вона була із самого початку.

У 1562 році твір з’явився на стіні каплиці в Італії. Проте на початку ХІХ століття його вивезли через наполеонівські війни.

[Сьюзан Ейвері-Куаш, куратор виставки]:
«Вирішували, хто буде наступним єпископом Міри. І їм було видіння, що обрати слід першу людину, на ім’я Микола, яка прийде вранці до церкви. Саме так і сталося».

Відтворити імерсійну подорож – завдання непросте. Це як у пазлі — усі елементи треба зібрати воєдино.

Але навіщо робити копію у віртуальній реальності, якщо справжня картина висить просто перед очима?

[Сьюзан Ейвері-Куаш, куратор виставки]:
«Ми надихаємо відвідувачів замислитися над тим, як картини змінюються з часом залежно від того, де вони перебувають. І ми хотіли спробувати перенести наших гостей із 2022-го в 1562 рік».

Спочатку технічні фахівці відсканували каплицю в Італії у 3D. Потім окремо записали виступ двох акторів за допомогою нової технології об’ємного відео.

Далі венеційський чоловічий хор заспівав одну з пісень із хорової книги 1561 року, яку знайшли в каплиці.

Лише після цього подорож у минуле стала справді імерсійною, тобто з повним зануренням.

Екскурсія триває коло 20 хвилин. Відвідувачі можуть ходити обмеженою територією та озиратися на всі боки.

Сама розвага безкоштовна. Щоправда, треба бронювати місця.

18. Що знічев’я малював да Вінчі й Мікеланджело

Прихований бік живопису
Рим, Італія

Прихований бік створення картин показують на виставці в Римі. Тут можна оглянути малюнки, ескізи й навіть карикатури художників різних епох. Зокрема Леонардо да Вінчі, Мікеланджело та Джованні Белліні.

Створення картин — складний творчий процес. Іноді потрібен час на роздуми, а інколи необхідно трохи відволіктися, щоб потім узятися за роботу зі свіжими силами.

[Діан Бодар, куратор виставки]:
«У хвилини дозвілля художники, немов граючись, дозволяли пензлю чи кусочку вугілля пробігти по стіні в майстерні чи зі зворотного боку картини. Ця гра також перетворювалася на діалог між майстром та учнем».

Малюючи карикатури або просто каракулі, художники розмірковували, експериментували чи шукали в підсвідомості якісь забуті форми й образи.

На виставці роботи великих художників сусідять із гравюрами в’язнів, які відбували покарання у XVIII і XIX століттях. Знічев’я вони теж давали волю художній фантазії і прикрашали написами та малюнками керамічний посуд.

Загалом на виставці — 150 експонатів.

19. Дикобраз заввишки з двоповерхівку став найбільшою лялькою у світі

Найбільша лялька у світі
Лос-Анджелес, США

Гігантський дикобраз постав перед школярами в Лос-Анджелесі. Це найбільша рухома лялька у світі — завбільшки як двоповерховий будинок. Дикобраза звуть Персі. Його зробили з нагоди відкриття нового атракціону в зоопарку Сан-Дієго.

[Пітер Брук, співробітник компанії ― розробника ляльки]:
«Лялька величезна. Розміром шість на шість метрів. Це тисячі годин роботи».

Дикобраза зробила компанія, яка відома тим, що створила знамениту телепрограму «Маппет-шоу».

А Персі став однією з найбільших ляльок, зроблених співробітниками компанії. Самих лише голок у ньому 2000.

[Рік Шварц, співробітник зоопарку Сан-Дієго]:
«Він милий і кумедний. Його прообразом став чіпкохвостий дикобраз. У зоопарку Сан-Дієго якраз живе такий. Там його можна розглянути зблизька».

Утім, на презентацію ляльки привезли й живого чіпкохвостого дикобраза. Так діти можуть порівняти копію з оригіналом і заразом ближче познайомитися з колючим гризуном.

Такі тварини водяться в тропічних лісах Південної Америки. Живуть на деревах. Їдять листя, бруньки та плоди. Від хижаків обороняються довгими голками.

Новий атракціон у зоопарку Сан-Дієго відкриється 11 березня. Він охоплює півтора гектара території. Там юні дослідники дізнаються, як можна подорожувати пустельними дюнами, лісовими заростями, заболоченими луками й тропіками.

20. Отара з 2022 овець пройшлася Єлисейськими полями в Парижі

Вівці в столиці
Париж, Франція

Отара з 2022 овець іде Єлисейськими полями в Парижі. Її женуть чабани, а допомагають їм 350 артистів. Один із них одягнений як король Генріх IV. Монарх був родом з історичної області Беарн, що на півдні Франції. Звідти ж прибули й учасники параду.

Дійство присвячене традиційному перегону худоби, яке щорічно святкують у Піренейському регіоні.

[Люк Мартін, фермер]:
«Ми покажемо сільське життя парижанам. Вони більше дізнаються про скотарство в горах. Економіка країни залежить від нього. Нас тут 500 осіб. Ми потішимо парижан нашим парадом. А вони дізнаються, як живуть люди за 800 кілометрів звідси».

Разом із вівцями тут є й осли та корови. Сільський парад супроводжується традиційними танцями й музикою.

[Жак Педонтаа, мер Лааса]:
«Сподіваюся, це трохи порадує парижан та жителів регіону Іль-де-Франс, а також усіх, хто сюди приїхав. Люди відкриють для себе щось нове в житті. Воно зараз дуже непросте».

Цей парад також присвятили завершенню Міжнародної сільськогосподарської виставки в Парижі.

21. Чарівне північне сяйво прикрасило небо у Швеції

Північне сяйво
Еверкалікс, Швеція

Украй мальовниче північне сяйво освітило нічне небо над Швецією. Природне явище бачили на північному сході країни в провінції Норрботтен.

Кольори свічення залежать від висоти сяйва. Нині небо забарвилося зеленим різних відтінків, фіолетовим та білим.

Сяйво виникло приблизно о пів на восьму вечора за місцевим часом і тривало до опівночі. Очевидці кажуть, що це одне з найкрасивіших сяйв, яке вони будь-коли бачили.

Полярне сяйво — це свічення верхніх шарів атмосфери. Його породжує взаємодія магнітосфери із зарядженими частинками сонячного вітру. Таке світіння можна спостерігати біля Північного й Південного полюсів Землі. Передбачити точний час та місце його появи неможливо.

Таке явище також часто бачать у Фінляндії. Останніми роками там влаштовують для туристів так зване полювання на північне сяйво. Мандрівники милуються ним в автобусах із прозорим дахом чи просто неба.

Полярне сяйво буває і на інших планетах. Наприклад, на Марсі, Венері, Сатурні, Юпітері, Урані та Нептуні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: