29.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 20 по 24 березня)

Огляд світових подій (з 20 по 24 березня)

1. Світові лідери обговорили війну в Україні Світові лідери обговорили війну Бельгія ― Україна 24 березня,..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

1. Світові лідери обговорили війну в Україні

Світові лідери обговорили війну
Бельгія ― Україна

24 березня, у 29 день воєнного вторгнення Росії до України, лідери ЄС, «Великої сімки» та США зібралися в Брюсселі, щоб обговорити безпекову, гуманітарну та економічну ситуацію. Так відбулися саміти НАТО, країн «Великої сімки» та Євросоюзу. Головною темою всіх зустрічей стала війна в Україні.

На засіданні країн «Великої сімки» онлайн виступив президент України Володимир Зеленський. У своїй промові він розповів про жахіття, які чинить окупант у нашій країні та попросив підтримати Україну зброєю.

[Володимир Зеленський, президент України] «Щоб рятувати людей і наші міста, Україні потрібна військова допомога — без обмежень».

За підсумками саміту НАТО та G7 альянс надасть Україні комплекс оборонного озброєння, зокрема протитанкові системи, сучасні системи ППО та дрони. Про це на брифінгу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Також Україна отримає обладнання проти хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз і допомогу в галузі кібербезпеки.

Президент США Джо Байден, який брав участь у всіх зустрічах, заявив, що Вашингтон жорстко відповість, якщо Росія застосує в Україні хімічну зброю. Також він сказав, що Російську Федерацію треба виключити з «Великої двадцятки». Утім, зазначив, що це рішення мають ухвалити члени G20.

Також Байден зазначив, що під час нещодавньої розмови застеріг лідера Китаю Сі Цзіньпіня, щоб той не допомагав Росії в агресії проти України.

[Джо Байден, президент США] «Я не погрожував, але я дав йому зрозуміти — переконався, що він розуміє наслідки допомоги Росії».

На засіданні круглого столу країни ЄС також розглянуть шляхи зменшення залежності від російського викопного палива. Очікується, що Байден і лідери ЄС домовляться про додаткове постачання скрапленого природного газу зі США до Європи.

2. Два руйнівні торнадо налетіли на південь США

Після торнадо
Раунд-Рок, Техас, США

Жителі американського штату Техас розбирають завали після стихійного лиха. Центром штату пронеслося щонайменше два руйнівних торнадо.

Це місто Раунд-Рок. Місцевий житель Террі каже, що йому та його дружині відносно пощастило. Їх не було вдома, коли налетіла стихія.

[Террі Грондін, постраждалий]:
«Ми намагалися пробратися сюди, але вулиці було заблоковано. Та я все одно прибіг і коли побачив будинок, то був просто в розпачі. Я не знав, що робити. Якщо чесно, досі не знаю».

У Раунд-Році мешкає 120 тисяч осіб. Загиблих немає, але деякі дістали легкі травми. А ось щодо будинків, то багато з них перетворилося на купи уламків.

Також тисячі сімей лишилися без світла.

Кевін і Лорен вижили, ховаючись у ванній кімнаті.

[Кевін та Лорен Ратледж, постраждалі]:
«Я чув, як розбивається скло, знав, що будуть руйнування, але не думав, що аж такі. <…> Здавалося, ми потрапили у фільм “Ядерний смерч”. Ми сховалися у ванній, адже всі корінні техасці знають, що сантехніка йде глибоко, і найкраще бути у ванній чи туалеті. Але туалети просто зроблені з фанери».

Як кажуть метеорологи, штормова система, з якої виникли смерчі, досі небезпечна й може принести сильний вітер, град та нові торнадо до інших регіонів Техасу та Оклахоми.

3. ООН закликає КНДР відкрити кордони для гумдопомоги

Заклик ООН до КНДР
Женева, Швейцарія

ООН закликає Північну Корею відкрити свої кордони для працівників гуманітарних організацій та імпорту харчів. Про це заявив спецдоповідач із КНДР Томас Охеа Кінтана. За його словами, самоізоляція країни під час пандемії, найімовірніше, погіршила ситуацію, через що багатьом людям загрожує голод.

Кінтана каже, що в країні від голоду постійно страждає щонайменше десять мільйонів людей.

[Томас Охеа Кінтана, спецдоповідач ООН з питань КНДР]:
«Це понад 40 % населення країни. Лише 29 % дітей віком від 6 до 23 місяців більш-менш нормально харчуються. Недоїдання — основна причина материнської та дитячої смертності».

За словами Кінтани, влада КНДР має припинити порушувати права людини в системі таборів для політв’язнів.

[Томас Охеа Кінтана, спецдоповідач ООН з питань КНДР]:
«Поки цього не станеться, треба й далі докладати зусиль, щоб створити трибунал чи аналогічний механізм у Міжнародному кримінальному суді та притягувати винних до персональної відповідальності».

Також Кінтана зазначив, що закриття кордонів та обмеження на пересування всередині країни заважають ринковій активності, а також перекривають доступ до товарів першої потреби. Але найстрашніше не це.

[Томас Охеа Кінтана, спецдоповідач ООН з питань КНДР]:
«Є правило стріляти в людей, які намагаються перетнути державний кордон в обох напрямках. А в грудні 2020 року ухвалили жахливий закон, який передбачає страту за доступ до забороненої інформації, особливо іноземного походження».

З початку пандемії Північна Корея не повідомила про жоден випадок COVID-19. Водночас більшість іноземних гуманітарних організацій та посольств залишили країну, бо через обмеження працювати далі було неможливо.

4. ВООЗ заявляє, що пандемії ще далеко до завершення

Пандемія ще не закінчується
Заява ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що пандемії коронавірусу ще далеко до завершення. Такого висновку експерти організації дійшли на підставі даних про кількість хворих та померлих від COVID за останні дні.

[Маргарет Гарріс, представниця ВООЗ]:
«Пандемія далека від завершення. Цього тижня ми бачимо збільшення кількості заражених, і, на жаль, ми досі реєструємо 60–70 тисяч смертей (за тиждень). Тож ми безперечно перебуваємо в епіцентрі пандемії».

Раніше ВООЗ заявила, що гостра фаза пандемії може закінчитися цього року. Утім, в організації наголошують, що головним фактором у цьому процесі стане масова вакцинація населення. На думку експертів, щеплення має зробити щонайменше 70 % жителів кожної країни.

Нових випадків захворювання на COVID упродовж попередніх кількох місяців ставало менше. Проте минулого тижня показники знову поповзли вгору. Причому в більшості країн світу.

Так, про нові спалахи повідомили в Китаї. Там у деяких провінціях обмежили пересування людей та розпочали масове тестування.

Тільки за офіційною статистикою щодоби в країні реєстрували понад 2000 нових хворих. І це тоді як офіційні дані в КНР часто дуже занижені й реальна кількість інфікованих може бути набагато більшою.

Китай ще повідомив про першого за понад рік померлого від COVID.

На думку експертів ВООЗ, зростання кількості хворих спричинило кілька факторів. Перший — це сам штам вірусу омікрон, який вважають дуже заразним. Другий фактор — це поступове скасування антикоронавірусних обмежень, яке відбувається в різних країнах.

5. Київське метро стало домівкою для тисяч жителів столиці

Життя в метро
Київ, Україна

Київ не зазнав настільки масованих обстрілів і бомбардувань, як Харків чи Маріуполь, і все ж через війну в столиці загинуло щонайменше 65 мирних жителів.

Нічні вибухи чутно в різних районах міста, уламки ракет зруйнували десятки будинків. Багатьом уже немає куди повертатися, тож другим домом для них стало метро.

Наталя — архітектор, каже, що мешкає тут майже місяць.

[Наталія, жителька Києва]:
«Я перебуваю тут упродовж 24-х днів, з першого дня війни. Періодично я повертаюся додому, приймаю душ, готую собі їжу, але на ніч я обов’язково повертаюсь у сховище, бо це дійсно найбільш безпечне місце, щоб переночувати».

Багато хто живе в метро сім’ями. Кажуть, що життя тут одноманітне.

[Олександр, житель Києва]:
«Які можуть бути розваги, якщо війна в країні. Жодних розваг тут немає. Доглядаємо дітей. Життя тут одноманітне, однотипне. Тут нічим займатися, окрім як няньчити дітей і самому елементарно дотримуватися гігієни, хто як може».

Метро працює і як транспорт, і як бомбосховище з першого дня війни. У ньому ховається коло 15 000 осіб.

6. Замість меблів — бронежилети: фабрика у Запоріжжі

Фабрика працює на армію
Запоріжжя, Україна

Фабрика з виробництва садових меблів у Запоріжжі перепрофілювалася. Тепер вона виготовляє бронежилети та протитанкові їжаки.

[Ганна, працівниця фабрики]:
«До війни ми тут шили мирні гойдалки для саду, матраци, намети, москітні сітки, а тепер — бронежилети».

Працівники підприємства за підтримки волонтерів планують за найближчі два тижні виготовити близько 600 бронежилетів. Для цього переробляють автомобільні запчастини, які вже пішли на брухт.

[Едуард, працівник фабрики]:
«Сталь завтовшки 8–9 мм для бронежилетів у принципі витримує автоматну кулю. Випробувано. Усе це пристріляно й перевірено».

Запоріжжя — важливий перевалковий пункт. Сюди прибуло вже близько 35 тисяч осіб, яким удалося вибратися з оточеного Маріуполя. Запорожці кажуть, що тримати оборону готові.

[Василь Бушаров, волонтер]:
«25-й день війни. За цей час ми в ​​Запоріжжі організували близько 1000 людей для того, щоб чинити опір наступу ворога. Ми шиємо бронежилети, шиємо розвантажні жилети, робимо бронепластини, захисні їжаки, збираємо пісок та захищаємо місто. Запоріжжя чинить опір. І нехай це стане прикладом для всієї України».

Запоріжжя теж зазнає обстрілів. 18-го березня унаслідок російських ударів загинули 9 осіб, дістали поранення 17.

7. Чому господарі кидають домашніх тварин під час переїзду з Гонконгу

Тварин покидають напризволяще
Гонконг, КНР

Під час переїзду з Гонконгу чотирилапих нині все частіше покидають.

[Ева Сіт, співробітниця центру з порятунку собак]:
«Власників, які залишають своїх собак під час переїзду стало безперечно більше».

Кассіуса й Роксі привела сюди жінка, яка прибирала в будинку двох британців. Вони виїхали додому.

[Ева Сіт, співробітниця центру з порятунку собак]:
«Коли жінка привела собак у центр, то ридала — вона дуже їх любила. Вона дбала про них, відколи вони ще були цуценятами».

Таких прикладів безліч. Дані уряду показують, що цього року з Гонконгу виїхало понад 100 тисяч людей. Зокрема через надто жорсткі правила щодо COVID, які прийшли з материкового Китаю.

[Ева Сіт, співробітниця центру з порятунку собак]:
«Це й місцеві жителі, які вирішили розпочати нове життя в іншому місці, й емігранти, які повернулися до рідних країн чи іще кудись поїхали».

Через суворі карантинні правила авіакомпанії зменшили кількість рейсів. Через це на вивезення тварин утворилася величезна черга. І коштувати тепер послуга може десятки тисяч доларів.

Багато хто мусив просто покинути тварин. Притулки переповнені.

Приміром, тут собак уже вдвічі більше, ніж максимально допустимо. Це Ремі. Вона мала поїхати з господарями до Австралії. Але на початку року авіакомпанія тимчасово припинила перевозити чотирилапих. Тож собака лишилася в Гонконгу.

[Клер Макленнан, власниця Ремі]:
«Коли ми дізналися, що Ремі 9 січня не посадили на літак, то засмутилися. Ми не бачили її із середини листопада. Вона — частина нашої сім’ї».

Скільки загалом тварин покинули, поки невідомо. Офіційної статистики немає. Але організація, яка перевозить домашніх улюбленців, каже, що за останні три місяці отримала вчетверо більше замовлень.

8. Ілон Маск передав водіям перші Tesla

Перші Tesla, зроблені в Європі
Грюнгайде, Німеччина

Ілон Маск станцював біля електромобілів Tesla. Вони перші, які зроблено в Європі. На заводі в німецькому Грюнгайді з конвеєра зійшли 30 нових Tesla Model Y Performance.

Завод запрацював усього за два роки після того, як оголосили про його будівництво. Щоправда, відкритися він мав вісім місяців тому. Завадило тривале ліцензування та інші проблеми.

[Ілон Маск, голова компанії Tesla]:
«Tesla подбає про те, щоб завод став дорогоцінним каменем для регіону, для Німеччини, для Європи й усього світу. Кожен наш автомобіль стане ще одним кроком до екологічного енергетичного майбутнього».

Новий завод може дати 12 тисяч робочих місць. Поки найняли 3500 осіб.

[Олаф Шольц, канцлер Німеччини]:
«Побудувати автомобільний завод у нашій країні — правильне рішення. Це також ознака прогресу (автомобільної) промисловості».

Утім, захід вийшов не зовсім святковим. Невдовзі після його завершення проїзд біля заводу заблокували протестувальники. Екоактивісти демонструють невдоволення не вперше. На їхню думку, завод споживатиме забагато води, що зашкодить природі.

До речі, місцева влада видала дозвіл на роботу заводу за умови, що буде дотримано всіх екологічних норм.

Нове підприємство щороку вироблятиме до 500 тисяч авто. Американській компанії доведеться конкурувати за покупців із концерном Volkswagen. Наразі він займає 25 % європейського ринку електромобілів. Tesla — удвічі менше.

Маск обіцяє нарощувати виробництво, але каже, що на це потрібен час.

9. У Японії зробили робота з руками-виделками

Робот із руками-виделками
Токіо, Японія

Робота з руками-виделками створили в Японії. Його завдання — укладати приготовану локшину на конвеєр, оснащений функцією зважування. З рухомої стрічки локшина потрапляє до пластикових контейнерів. Після цього їх можна пакувати.

Робот обладнаний системою розпізнавання предметів. За один раз може захопити рукою-виделкою до 500 г локшини чи нарізаних овочів. Нещодавно цю розробку показали на виставці провідних технологій у Японії.

Інженери вважають, що ця автоматизована система допоможе компенсувати брак робочої сили в харчовій промисловості Японії. Проблема постала під час пандемії. Багато хто боїться довго перебувати біля інших людей у закритому приміщені.

За словами розробників, залучення роботів до виробничого процесу дасть більше змоги дотримуватися соціального дистанціювання. До того ж зменшаться витрати на оплату праці.

Установлення такої автоматизованої системи коштуватиме коло 250 тисяч доларів США. Проте компанія-розробник поки що не має конкретних планів щодо комерційного використання робота.

10. Виставка «Ідеальний дім» відбулася в Лондоні

Виставка «Ідеальний дім»
Лондон, Велика Британія

Ось таким бачать британські дизайнери житловий будинок майбутнього. Будівля складається з модулів зі сталевим каркасом. Цей дім легко збирати й додавати нові прибудови. Звести такий можна за чотири дні. Концептуальне житло демонструють на лондонській виставці «Ідеальний дім».

Модульну будівлю створено з високотехнологічних матеріалів, щоб максимально зберігати тепло й так економити енергію. Також тут багато сучасного обладнання. Наприклад, пральною машиною можна керувати через програму в смартфоні. А з цим інтерактивним дзеркалом легше займатися фітнесом.

[Девід Річардс, дизайнер]:
«Гаджети дуже важливі для нового будинку. Гадаю, зараз люди дедалі більше покладаються на високі технології. ТБ, спортивне обладнання й усіляка техніка постійно вдосконалюються і роблять наше життя зручнішим».

А це нове бачення того, якими мають бути сонячні панелі. Таку конструкцію можна розмістити на невеликій ділянці землі, наприклад у саду. Її також можна забрати із собою під час переїзду до іншого місця.

Панелі надійдуть у продаж наприкінці року. Коштуватимуть 4000 євро. Виробник обіцяє, що, наприклад, електромобіль на виробленій енергії зможе проїжджати до 15 тисяч кілометрів за рік.

[Том Бомонт, працівник компанії ― виробника панелей]:
«Ця модель потужністю один кіловат генеруватиме коло 1000 кіловат-годин на рік у Великій Британії. А в спекотнішому кліматі ефективність буде значно більшою».

Інша компанія показала мінізаправні станції для електромобілів. Джерелом електроенергії слугують сонячні панелі й вітрогенератори. Такі станції можна встановлювати на територіях офісів чи біля приватних будинків.

На виставці також показували всілякі дизайни інтер’єру. Під час пандемії почала повертатися мода на штори з малюнком, диванні подушки, картини та різноманітні предмети, завдяки яким житло стає затишнішим та набуває індивідуальності.

Виставку «Ідеальний дім» проводять уже 114 років. У ній бере участь понад 600 компаній. Цей захід охоче відвідують члени королівської родини та інші знаменитості.

11. Ласкаво просимо до компанії, де працюють лише чотири дні на тиждень

Чотири робочі дні
Ліон, Франція

Ця французька компанія щодня відправляє тисячі посилок. У них комп’ютерне устаткування, на якому спеціалізується фірма.

Та якщо раніше працівники трудилися п’ять днів на тиждень, то тепер їхній робочий час скоротився до чотирьох днів. Причому зарплата залишилася тією ж.

Співробітник одного з магазинів цієї компанії в Ліоні каже, що така зміна графіка стала для нього справжнім подарунком.

Його додатковий вихідний припадає на середу. Виходить сходити по покупки, а ще відвести доньку Меліссу на теніс. З її мамою він розлучився. Раніше вдавалося побути з дитиною лише в неділю, та й то не щотижня.

Зазначає, що спочатку довелося звикати до того, що чотири дні треба працювати інтенсивніше. Та згодом адаптувався.

[Йоганн Пітерс, працівник компанії]:
«У нас справді більше роботи в службові дні, але це компенсується тим, що маємо вихідний. Коли приходиш на роботу після вихідного, то ти більше відпочив і ефективніше працюєш».

Працівниця розподільчого складу Міріам каже, що компанія не лише скоротила робочі години, а й підвищила найменші зарплати. Це стало цілковитою несподіванкою.

Голова фірми зазначає, що спочатку непокоївся, що через це матиме збитки. Але через рік виявив, що доходи, навпаки, зросли на 40 %. Водночас новий персонал не наймали.

[Лоран де ла Клержері, голова компанії]:
«Було таке відчуття, ніби мені вдалося перетворити свинець на золото. Гадаю, коли вкладаєш у добробут співробітників, дбаєш про команду, то підвищуєш продуктивність».

У міру того як світ виходить із пандемії, компанії та працівники починають замислюватися, як досягти ліпшого балансу між роботою та відпочинком.

Чотириденні робочі тижні нині вводять і багато інших великих компаній.

12. Золото з непотребу: монетний двір знайшов джерело дорогоцінного металу

Золото у непотребі
Лондон, Велика Британія

Чисте золото з викинутих комп’ютерних плат. Це не чарівний трюк, а нова технологія утилізації. Вона дає змогу зберегти кілька грамів дорогоцінного металу.

Королівський монетний двір Великої Британії має намір побудувати завод із перероблення електронних відходів. Здебільшого там працюватимуть із ноутбуками та смартфонами. Планують виймати з них золото й використовувати у своєму виробництві.

На відміну від традиційних методів перероблення, які містять спалювання відходів для отримання всіляких металів, Королівський монетний двір хоче застосовувати хімічні реактиви.

[Шон Міллард, представник Королівського монетного двору]:
«Хімічна формула виймає золото й лише золото. І це те, що робить цю технологію революційною. Золото перетворюється на коричневий порошок. Але коли його нагріваєш, він стає чистим злитком золота».

Довгострокова мета монетного двору — досягти перероблення 100 % комп’ютерних плат. Тобто хочуть добувати й інші метали, такі як мідь. Утилізовувати планують і пластик.

[Шон Міллард, представник Королівського монетного двору]:
«Ми хочемо пояснити споживачам одну річ: відходи й те, що потрапляє на звалища, має навіть більшу цінність, ніж те, що дістають із шахт».

Але головна перевага в тому, що завдяки переробленню Королівський монетний двір зможе отримувати дешеве золото.

Будувати завод почнуть наприкінці квітня, а запрацює він наступного року.

13. Міські городи: дедалі більше римлян іде на грядки

Город у місті
Рим, Італія

На вулиці теплішає, і на міських грядках Рима вже зеленіє брюссельська капуста, цибуля та кріп. За час пандемії багато місцевих жителів почали порати городи, адже вони стали справжнім острівцем природи під час ізоляції в міських джунглях.

Ідеться про деякі занедбані зелені зони, які виділяють під вирощування овочів та фруктів. Ці ділянки мають відповідати певним вимогам: бути власністю міста Рима та розташовуватися поблизу джерела води.

Крім того, усі охочі мають подати план проєкту. Якщо міська влада його схвалить, тоді можна братися за роботу.

[Андреа Мессорі, представник асоціації городників Рима]:
«Людей, які за останні два роки почали щось вирощувати на міських грядках, побільшало на 30 %».

Під час першої хвилі пандемії в Італії були заборонені майже всі види активного відпочинку. Але міські городи залишалися відкритими.

[Енцо Сільві, представник асоціації городників Рима]:
«Щодо COVID нам, скажімо так, пощастило трохи більше, ніж іншим категоріям, бо ми могли бути на городі в періоди, коли все було зачинено».

Як правило, ділянки використовують для потреб кілька сімей. Але тепер це місце для спілкування та набуття навичок. Тут також почали організовувати дедалі більше громадських заходів.

Один із таких городів заснували ще у 2013 році. Він складається зі 120 ділянок, на яких працює коло 300 осіб.

Деякі обробляють пацієнти інституту психіатрії з лікувальною метою.

А на деяких працюють діти іммігрантів, які поєднують цю роботу з уроками італійської мови.

14. «Котячий тато»: як йорданець рятує бездомних котів

Котячий тато
Амман, Йорданія

Цього жителя Аммана називають «котячим татом». Заїд тримає вдома котів уже ось як 19 років. Зараз у нього живуть три мурчики.

[Заїд Алгурбаджі, любитель котів]:
«Насправді вони мені як діти. Їхня мати їх покинула, коли їм було всього п’ять днів. Я годував їх із піпетки, виростив. Нині їм два з половиною роки».

Проте чоловік пішов далі. Він дбає не лише про своїх, а й про усіх безпритульних котів, які йому трапляються. У столиці Йорданії мало хто це робить, ще й регулярно.

[Заїд Алгурбаджі, любитель котів]:
«Я люблю мурчиків. Вони в мене живуть уже 19 років. Зазвичай люди не годують бродячих котів. А хто годує, хто хоче допомогти, зазвичай дає їм шкідливу їжу. Наприклад, курячі кістки, які можуть спричинити внутрішню кровотечу».

Заїд розпочав свій проєкт. Він купує котячий корм і залишає його в столичних магазинах та кафе. Так усі охочі можуть його взяти й без додаткових витрат самі погодувати бездомних котів доброю їжею.

15. Ананасові плантації і крокодилячі ферми дивують туристів

Гастрономічний туризм
штат Квінсленд, Австралія

Подивитися, як годують крокодилів, тепер можна в Австралії. Ця ферма розташована на узбережжі Козерога. Тут уже багато років пригощають стравами з крокодилячого м’яса. А недавно ферма стала частиною нового гастрономічного маршруту для туристів.

[Ліліан Левер, власниця ферми]:
«Дуже рада, що на узбережжі Козерога з’явилася ця гастрономічна стежка, бо в нас багато ферм».

Раніше узбережжя Козерога серед туристів не мало популярності. Але тепер їх намагаються привабити, пропонуючи побувати на фермах, які виробляють найкращі в регіоні харчі.

[Мері Керрол, директор організації Capricorn Enterprise]:
«Місцеві жителі та гості хочуть знати, звідки береться їхня їжа. Вони хочуть їсти харчі, які виготовили неподалік, і хочуть усе знати про самих виробників».

Проєкт отримав грант від уряду Австралії в межах підтримки постраждалих від лісових пожеж. Завдяки цьому на раніше випалених плантаціях знову збирають урожай.

[Баррі Брукс, власник ананасової ферми]:
«Ми скоро повернемося до колишніх обсягів виробництва. Наша ферма дуже постраждала — більше за інші ферми цього району. Нам надали деяку допомогу».

На цій фермі приділяють особливу увагу органічному агрогосподарству, поєднуючи традиційні методи із сучасними технологіями.

[Росс О’Рейлі, власник ферми]:
«Гадаю, чим більше ми виростимо овочів та фруктів, тим довше люди зможуть їсти місцеві харчі. Їх також використовують у нашому ресторані. Саме про це раніше завжди мріяли».

У гастромаршруті є відвідування 46 ферм, ринків, магазинів та ресторанів.

16. Нігерійка малює картини кульковою ручкою

Кулькова ручка замість пензля
Абуджа, Нігерія

Тисячі штрихів кульковою ручкою і довгі години роботи — саме так народжуються картини нігерійської художниці Жаклін Суоварі. Вони приваблюють реалістичністю і виразністю.

[Жаклін Суоварі, художниця]:
«Я використовую техніку нашарування, коли один штрих накладається на інший. І це схоже на протікання людського життя: різні події накладаються одна на одну, викликаючи різні почуття. Так формується характер людини».

Нігерійка каже, що вона не має певного особливого стилю. Для неї головне, щоб картини виходили реалістичними й живими. Своєю творчістю вона хоче надихнути мислити ширше й змінювати життя на краще.

Щоб написати картину, потрібно витратити від 15 до 20 кулькових ручок. Робота над одним твором може тривати кілька місяців.

Жаклін малює з п’яти років. А останнім часом її картини стали особливо популярними.

17. В Індії роздають будиночки для горобців

Пташині будиночки для горобців
Канпур, Індія

Тисячі дерев’яних та глиняних будиночків для горобців зробили в індійському місті Канпур. Їх роздають усім місцевим жителям, які раді чути біля дому знайоме цвірінькання.

Останніми роками горобців в Індії дедалі менше. Міста розростаються, а в «кам’яних джунглях» птахам виживати непросто.

[Гаурав Баджпай, захисник природи]:
«Горобці нині гніздяться в небезпечних місцях. Їхні пташенята звідти випадають і гинуть. Ми хочемо їх урятувати».

Індійські екологи називають горобців непомітними героями, настільки вони важливі для природи й людей. Ці птахи знищують шкідників, зокрема попелиці. І хоча вони клюють посіви на полях, але також споживають багато насіння бур’янів.

У Канпурі захищати горобців узялося кілька екологів.

[Аджай Вішвакарма, захисник природи]:
«Ми вже встановили понад 7500 будиночків для горобців. Я сам роздав коло 500 штук у Канпурі та передмісті. Я також розмістив 15 штучних гнізд поряд зі своїм домом. До цього ми бачили щонайбільше три-чотири горобці, а тепер їх побільшало».

У Канпурі ще почали садити дерева. Це створює найкращі умови для пернатих та забезпечує їх їжею.

Горобці хатні селяться поруч із людьми відтоді, як з’явилося людське житло. Ці птахи раніше жили лише в Північній Європі, але потім розповсюдилися майже на ввесь світ. Їх можна зустріти в Південній Африці, Австралії, Новій Зеландії, Америці та на багатьох островах.

Ці пернаті навіть мають своє свято — Всесвітній день горобців. Його відзначають 20 березня.

18. Піаністка стала кондитером і пече розкішні торти

Піаністка стала кондитером
Нью-Йорк, США

На ліричну мелодію схожий цей торт, який прикрашений різнобарвними бутонами. Такі їстівні твори мистецтва народжуються в руках американської піаністки Нави Перлман Фрост.

За її плечима 35 років виступів на сценах Карнегі-холу, Лінкольн-центру та інших концертних залів США. Але пандемія порушила звичний спосіб життя — гастролі й виступи скасували. Тоді жінка згадала про інше захоплення.

[Нава Перлман Фрост, піаністка й кондитер]:
«Я збирала пазли, щоб хоч чимось зайнятися. І часто пекла, бо мені це завжди подобалося. До того ж мені давно хотілося навчитися робити гарні торти».

Піаністка дивилася відео в інтернеті й так навчалася кондитерського мистецтва. Спочатку робила торти для рідних та друзів. Також часто копіювала букети та квіти зі знаменитих картин.

[Нава Перлман Фрост, піаністка й кондитер]:
«Гадаю, це мистецтво майже таке ж виразне, як і музика. Це щось особисте, що властиве лише вам. Я дивлюся на свої вироби й насолоджуюся тим, що це творіння моїх рук».

Друзі й рідні наполягли, щоб жінка викладала фотографії тортів і тістечок у соціальні мережі. Люди захотіли їх купувати. Зрештою вона відкрила власну справу.

Якось торт замовили офісні працівники на день народження колеги.

[Нава Перлман Фрост, піаністка й кондитер]:
«Треба було бачити вираз обличчя іменинниці, коли вона відкрила коробку. Вона вигукнула: “Цей торт для мене?” Жінка ніби не чекала на такий подарунок. Вона була дуже розчуленою. А я відчуваю, що зробила для людей щось хороше».

Ціна кондитерських виробів — від 80 до 200 доларів. Жінці кажуть, що авторська робота має коштувати дорожче. Однак вона не хоче підіймати ціну.

Зараз піаністка-кондитер стоїть перед вибором — повернутися до музики чи й далі пекти торти.

19. Мексиканці зустріли весну серед пірамід Теотіуакана

День весняного рівнодення
Теотіуакан, Мексика

Десятки повітряних куль підіймаються вгору на тлі сходу сонця. У стародавньому місті Теотіуакан у Мексиці зустрічають світанок і вітають весну. Відсвяткувати день весняного рівнодення зібралися сотні людей.

[туристка]:
«Я приїхала разом із сім’єю, щоб зарядитися новою енергією і поринути в промені сонця, а потім почати все з початку».

[туристка]:
«Ми прийшли зарядитися енергією, а також попросити миру в усьому світі. Хочу, щоб настав спокій».

Теотіуакан — одне з найдавніших індіанських міст доколумбової Америки. Заведено вважати, що воно сформувалося до II століття нашої ери. В епоху свого розквіту Теотіуакан був найбільшим індіанським містом.

Багато корінних жителів Мексики намагаються зустріти весняне рівнодення саме тут — серед стародавніх та величних пірамід. Вони вірять, що зможуть наповнитися енергією і добрими думками на цілий рік.

Редагувати – Видалити

20. Квітуча сакура прикрасила алеї Вашингтона

Сакура зацвіла
Вашингтон, США

Рожевий серпанок огорнув знамениті алеї у Вашингтоні. Уздовж приливного басейну пишно цвіте сакура, а отже, до міста прийшла весна.

[Джин Бейкер, туристка з Вісконсину]:
«Побачити цвітіння сакури під час першої після пандемії далекої поїздки — це немовби знайти заповітну перлину».

[Енн Армстронг, жителька Вашингтона]:
«Я почуваюся вільніше, особливо на вулиці. Приємно зняти маску, побачити обличчя людей і вдихнути свіже повітря».

Помилуватися цвітінням сакури щодня приходять тисячі людей. Дерева висаджено вздовж алей, що ведуть від будівлі Капітолія до пам’ятника Вашингтону й меморіалу Джефферсона.

Сакури 100 років тому подарував Вашингтону мер Токіо. Загалом тут висадили 3000 таких дерев. Водночас уряд Японії щороку замінює 90 старих вишень на молоді.

Сакура зазвичай цвіте два-три тижні. У цей час тут проводять святкові заходи, зокрема парад та фестиваль повітряних куль.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: