26.01.2024
Телеканал NTD

Морських коників у затоці Гуанабара стає більше

Морських коників у затоці Гуанабара стає більше

Бразильські біологи оглядають і вимірюють морського коника, спійманого в затоці Гуанабара. Це дорослий і здоровий самець...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Бразильські біологи оглядають і вимірюють морського коника, спійманого в затоці Гуанабара. Це дорослий і здоровий самець. До того ж виношує дитинчат. Так, звучить незвично, але в самців морських коників цей процес майже постійний. Щойно мальки відпливуть, самка відкладе нові ікринки в сумку самця.

[Наталі Фререт-Мойрер, біолог]:
«Ми визначаємо, що самець вагітний, за цим органом, що в ділянці живота. Це сумка. Вона нагадує сумку кенгуру, але складніша».

За раз народжуються від п’яти до півтори тисячі мальків. Виживає лише один відсоток. Проте популяція в затоці зростає. Але вісім років тому все було інакше. Морські коники тут майже зникли. Їх надмірно виловлювали, щоб продавати для акваріумів чи на сувеніри. Коли уряд заборонив вилов, ситуація почала виправлятися.

Біологи спостерігають за кониками 15 років. Щомісяця вони занурюються у затоку й досліджують територію завбільшки 400 квадратних метрів коло берега Ріо-де-Жанейро.

Морські коники дуже вразливі. Вони не мають шлунка, тому постійно їдять, щоб не померти від виснаження. Перед хижаками беззахисні, але добре маскуються, змінюючи колір тіла й зливаючись із водоростями.

Також коники часто потрапляють у риболовецькі сіті. Тому біологи пояснюють рибалкам, як вивільняти коників, не завдаючи їм шкоди.

[Манасі Ребусас, голова Асоціації рибалок]:
«Якщо морський коник на вигляд хворий, ми повідомляємо біологам. Вони лікують його, а потім повертають у море».

Біологи також розводять морських коників у лабораторії. Тому якщо так станеться, що популяція в затоці зникне, її можна буде відновити.

Є коло 60 видів морських коників. Завбільшки вони від двох до 30 сантиметрів. Належать до родини голкових риб. Морські коники плавають повільно, але їхні очі обертаються незалежно одне від одного, забезпечуючи майже круговий огляд. Ці морські істоти переважно утворюють пару на все життя. Вибір робить самка.
Коротке посилання на цю сторінку:

Морських коників у затоці Гуанабара стає більшеЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиБерезень 2024 став найспекотнішим в історіїВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 роківНові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: