19.04.2024
Телеканал NTD

Археологічний парк у Гватемалі зберіг історію розвитку

Археологічний парк у Гватемалі зберіг історію розвитку

Цей археологічний комплекс — єдина пам'ятка Мезоамерики, яка зберегла риси культури як ольмеків, так і мая...

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Цей археологічний комплекс — єдина пам’ятка Мезоамерики, яка зберегла риси культури як ольмеків, так і мая. Називається вона «Такалік-Абахо». Розташована на південному заході Гватемали.

Місто процвітало в період з VIII століття до нашої ери до II століття нашої ери. У середній період передкласичної доби будівлі мали риси ольмекської культури. Наприкінці епохи вже зводили будівлі в стилі, ближчому до цивілізації мая.

На думку вчених, це свідчить про те, що склад населення Такалік-Абахо поступово змінювався: ольмеків меншало, а мая — більшало. У 2008 році археологи знайшли тут кілька скульптур, які доводять цю теорію.

[Маріо Роберто Мальдонадо, заступник міністра культури Гватемали]:
«Такалік-Абахо — священне місце, де зароджувалася культура Гватемали. Воно стало хранителем біорізноманіття флори й фауни, а ще духовності та світогляду мая».

Цивілізація ольмеків процвітала з 1500 до 400 року до нашої ери. Її центром була територія сучасних мексиканських штатів Веракрус і Табаско.

Культура мая почала формуватися 4000 років тому й досягла розвитку в класичну добу — у період із 250 по 900 рік нашої ери.

У Такалік-Абасі було збудовано понад 230 споруд, зокрема стели та скульптури. В ольмецький та ранній маянський періоди будівлі зводили з граніту. У місті також була іригаційна система.

[Кріста Шибер, співробітниця археологічного комплексу]:
«(Будівельники) знайшли рішення, як відкачувати й постачати воду».

У 2021 році уряд Гватемали звернувся до ЮНЕСКО з пропозицією додати «Такалік-Абахо» до списку Світової спадщини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Археологічний парк у Гватемалі зберіг історію розвиткуЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в ШотландіїSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівАстрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центріЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює200 давніх украдених артефактів повернулися до ПеруДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: