27.04.2024
Телеканал NTD

Незакінчений шедевр: статуя Мікеланджело після реставрації

Незакінчений шедевр: статуя Мікеланджело після реставрації

Майстер доби Відродження Мікеланджело надіявся, що ця скульптура стоятиме на його могилі. Але роботу так і..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Майстер доби Відродження Мікеланджело надіявся, що ця скульптура стоятиме на його могилі. Але роботу так і не закінчив.

Тепер незавершений шедевр можна оглянути в Музеї Флорентійського собору в італійській Флоренції. Скульптуру відреставрували — уперше за 470 років.

[Беатріче Агостіні, керівниця проєкту реставрації]:
«Це дуже особистий твір. У ньому дуже простежується Мікеланджело, адже скульптуру він створював для надгробка. Так, це дуже особиста робота».

Мікеланджело почав працювати над «Флорентійською п’єтою», коли йому було за сімдесят. Тут зображено святого Никодима, який підтримує тіло Ісуса, знятого з хреста. Обабіч нього — Діва Марія і Марія Магдалина.

Заведено вважати, що голова Никодима — автопортрет самого майстра.

Відомо, що Мікеланджело залишив твір незакінченим через низьку якість мармуру. Також він був невдоволений композицією. Раніше вважали, що через це автор спересердя пошкодив скульптуру. Та після реставрації від цієї версії відмовилися.

[Беатріче Агостіні, керівниця проєкту реставрації]:
«Малоймовірно, що Мікеланджело намагався знищити скульптуру, бо жодних слідів чи ознак цього не виявили. Проте ми побачили, що мармуровий блок має низку дрібних тріщин і внутрішніх дефектів. Деякі тріщини пройшли крізь усю скульптуру. Один шмат відвалився».

Реставрація тривала з 2019 року. Завершити роботу заважала пандемія.

Попереднього разу скульптуру реставрували майже 500 років тому. Над нею працював друг Мікеланджело скульптор Тіберіо Кальканьї вже після смерті майстра. Він поставив на місце руку, що відвалилася, і додав деякі завершальні штрихи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Незакінчений шедевр: статуя Мікеланджело після реставраціїОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруКурка з «драконячими лапами» — найліпший подарунок на в’єтнамський Новий рікВ Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрівУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимУ сади Версаля повертається фонтан «Колісниця Аполлона»Пінболом захоплюється дедалі більше молоді

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: