26.02.2024
Телеканал NTD

Затонулий давньоримський курорт знову розкопуватимуть

Затонулий давньоримський курорт знову розкопуватимуть

Проплисти над вулицями давньоримського курорту й помилуватися 2000-річною мозаїкою. Таке на вигляд тепер місто Байї, що..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Проплисти над вулицями давньоримського курорту й помилуватися 2000-річною мозаїкою. Таке на вигляд тепер місто Байї, що пішло під воду Неаполітанської затоки в III столітті нашої ери.

Сьогодні тут живуть екзотичні рибки й плавають водорості, а 2000 років тому цей курорт приймав найвідоміших жителів Римської імперії: правителів, сенаторів та багатих римлян.

Байї славилися лікувальними термальними джерелами. Та не лише це приваблювало давньоримську знать. Жителі регіону Кампанія розводили худобу, ловили рибу, вирощували устриць та робили чудові вина.

[Фабіо Пагано, директор музею Флегрейських полів]:

«Згідно з давніми джерелами, курорт мав недолік. Його називали місцем розорення. Люди приїжджали сюди з добрими намірами — полікуватися на термальних джерелах, але потім переходили на те, що давало їм більше задоволення».

Давньоримські філософи називали Байї місцем дозвілля. Тут будували вілли знамениті полководці й імператори, зокрема і Юлій Цезар. Знать постійно влаштовувала банкети й розважалася.

Але в III столітті вулиці й будинки почали занурюватися під воду. Це повторилося й у VII столітті. Деякі будівлі опинилися на глибині дев’ять метрів. На поверхні лишилися будівлі, що стояли на схилі пагорба. Курорт затонув через повільні коливання земної кори. Вони виникають там, де є вулкани.

У 69-му році минулого століття в прибережних водах випадково знайшли статуї. У 80-х роках провели археологічні розкопки, але підводні руїни мають ще багато таємниць. Тож дослідники знову беруться до роботи.

[Енріко Галлоккіо, співробітник музею Флегрейських полів]:
«Ми почнемо з великого фонтана діаметром п’ять метрів. Уже зрозуміло, який він цінний. У стінах є ніші зі скляною мозаїкою. На них зображені тварини, зокрема качине полювання. Зараз фонтан частково вкриває пісок. Ось ми й будемо його розкопувати».

Знайдені артефакти передають до археологічного музею Флегрейських полів. Водночас зі статуй роблять копії і встановлюють їх під водою. Так дайверам буде цікавіше плавати над руїнами стародавнього курорту. Щороку сюди приїжджають 15 тисяч охочих до підводних пригод.
Коротке посилання на цю сторінку:

Затонулий давньоримський курорт знову розкопуватимутьОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакРаніше втрачену гітару Джона Леннона виставлять на аукціонДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в ЛондоніУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківНовий рік Дракона відзначили в нью-йоркському Чайна-тауні грандіозним парадомЯк лондонський ресторан готує їжу лише з місцевих інгредієнтів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: