27.07.2024
Телеканал NTD

Давнім пам’яткам архітектури в Іраку загрожує руйнація

Давнім пам'яткам архітектури в Іраку загрожує руйнація

Кам'яна арка — це все, що лишилося від стародавнього мосту Аббасидів в Іраку. Споруду збудував архітектор..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Кам’яна арка — це все, що лишилося від стародавнього мосту Аббасидів в Іраку. Споруду збудував архітектор Мухаммед аль-Джазрі в 1215 році. Довжина арки — 22 метри, ширина — 5, висота — 12, а товщина — метр. Але скоро може впасти і вона.

[Суфіан аль Салім, житель села Ескі-Мосул]:
«Раніше міст складався із трьох арок. Одна була праворуч, а друга ліворуч. Вони були з’єднані одна з одною. Тепер нічого не залишилося, крім цієї арки. Вона теж під загрозою, бо її руйнують дощі й річка».

Рештки мосту розташовані біля іракського села Ескі-Мосул, що за 70 кілометрів від Багдада. А неподалік колись стояло стародавнє місто Балад.

[Салім Данун, житель села Ескі-Мосул]:
«Це історична пам’ятка. Колись цей міст з’єднував Балад із турецьким містом Нусайбіном. Мостом проходили каравани й воїни».

Балад зруйнували в XIV столітті. 25 років тому тут проводили розкопки. Але потім припинили через нестабільну політичну ситуацію в країні.

Тут збереглися залишки ринкової площі, школи й мечеті. Місцеві жителі кажуть, що архітектура міста була провідною для свого часу.

[Сеїд Абдулазіз, житель села Ескі-Мосул]:
«Техніка будування була дивовижною. У ті часи майстри застосовували дуже майстерні методи різання й формування мармуру».

Давнім руїнам також загрожує ерозія. Активісти закликають іракську владу зберегти історичну й культурну спадщину країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Давнім пам’яткам архітектури в Іраку загрожує руйнаціяУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рікКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяБалабан — душа музичної культури АзербайджануУнікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 роківДва індійські ресторани судяться через куряче карі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: