19.10.2024
Телеканал NTD

Італія відзначає День піци

Італія відзначає День піци

Для піцейоло Рима цей тиждень видався дуже жвавим. 17 січня святкують Всесвітній день піци. І всі..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Для піцейоло Рима цей тиждень видався дуже жвавим. 17 січня святкують Всесвітній день піци. І всі прагнуть скуштувати одну з найзнаменитіших страв Італії.

Цього дня також ушановують святого Антоніо-Абате. Його вважають покровителем пекарів, зокрема й тих, які готують піцу.

Традиція приготування цієї страви потрапила до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО у 2017 році. Згідно з визначенням, вона включає замішування тіста, надання йому форми за допомогою обертових рухів, а також випікання піци в печі на дровах.

У ЮНЕСКО зафіксовано, що піцу вперше почали готувати в Неаполі, де живе коло 3000 піцейоло.

А шеф-кухар Франческо Фйоре працює в центрі Рима. Тут спеціалізуються на римській піці. Її тісто тонке й хрумке. А в неаполітанської, навпаки — товсте й пухке.

Каже, що найпоширеніша піца — це «Маргарита». У ній є соус із томатів, а ще моцарела та базилік. Але часто замовляють таке, до чого італійці не звикли.

[Франческо Фйоре, піцейоло в Римі]:
«Ананасова піца — це піца, яку ми робимо нечасто, бо її просять переважно американські туристи. Це відома гавайська піца з начинкою з “Маргарити”. Коли її дістають із печі, додають також шматочки ананаса й шинку. Я ніколи її не куштував».

Багато відвідувачів із подивом виявляють, що потрапили на свято.

[Глорія Монтавес, туристка з Іспанії]:
«Ми приїхали до Італії, і насправді я і гадки не мала, що сьогодні День піци. Ми з друзями вирішили замовити тут у Римі смачну піцу. Мені подобається така їжа, бо є багато її видів».

[Антонелла Мелоні, відвідувачка]:
«Сьогодні Всесвітній день піци. Ми цього не знали, але в нас була чудова туристична прогулянка Римом, яка закінчилася піцою із цибулею і тунцем. Потім знову погуляємо, щоби все переварити».

Згідно з легендою, піцу «Маргариту» назвали так на честь королеви Маргарити Савойської. А її начинка — це кольори італійського прапора.
Коротке посилання на цю сторінку:

Італія відзначає День піциВиставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в МарракешіДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівДодав життєрадісності в мистецтво: виставка картин Франса Галса відкрилася в АмстердаміКонкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-ЙоркуУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупи200 дронів показали світлове шоу в нічному небі Мадрида10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у ЛувріКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в Італії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: