Для піцейоло Рима цей тиждень видався дуже жвавим. 17 січня святкують Всесвітній день піци. І всі прагнуть скуштувати одну з найзнаменитіших страв Італії.
Цього дня також ушановують святого Антоніо-Абате. Його вважають покровителем пекарів, зокрема й тих, які готують піцу.
Традиція приготування цієї страви потрапила до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО у 2017 році. Згідно з визначенням, вона включає замішування тіста, надання йому форми за допомогою обертових рухів, а також випікання піци в печі на дровах.
У ЮНЕСКО зафіксовано, що піцу вперше почали готувати в Неаполі, де живе коло 3000 піцейоло.
А шеф-кухар Франческо Фйоре працює в центрі Рима. Тут спеціалізуються на римській піці. Її тісто тонке й хрумке. А в неаполітанської, навпаки — товсте й пухке.
Каже, що найпоширеніша піца — це «Маргарита». У ній є соус із томатів, а ще моцарела та базилік. Але часто замовляють таке, до чого італійці не звикли.
[Франческо Фйоре, піцейоло в Римі]:
«Ананасова піца — це піца, яку ми робимо нечасто, бо її просять переважно американські туристи. Це відома гавайська піца з начинкою з “Маргарити”. Коли її дістають із печі, додають також шматочки ананаса й шинку. Я ніколи її не куштував».
Багато відвідувачів із подивом виявляють, що потрапили на свято.
[Глорія Монтавес, туристка з Іспанії]:
«Ми приїхали до Італії, і насправді я і гадки не мала, що сьогодні День піци. Ми з друзями вирішили замовити тут у Римі смачну піцу. Мені подобається така їжа, бо є багато її видів».[Антонелла Мелоні, відвідувачка]:
«Сьогодні Всесвітній день піци. Ми цього не знали, але в нас була чудова туристична прогулянка Римом, яка закінчилася піцою із цибулею і тунцем. Потім знову погуляємо, щоби все переварити».
Згідно з легендою, піцу «Маргариту» назвали так на честь королеви Маргарити Савойської. А її начинка — це кольори італійського прапора.
Коротке посилання на цю сторінку: