27.03.2024
Телеканал NTD

Виробництво дерев’яних човнів у Греції — ремесло, яке зникає

Виробництво дерев'яних човнів у Греції — ремесло, яке зникає

Традиційні дерев'яні човни — невіддільна частина грецького пейзажу. Але скоро вони можуть залишитися лише на листівках...

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Традиційні дерев’яні човни — невіддільна частина грецького пейзажу. Але скоро вони можуть залишитися лише на листівках. Давнє ремесло поступово зникає, а на зміну дерев’яним приходять дешевші пластикові судна.

Гіоргос Кіассос — один з останніх майстрів, які залишилися на Самосі. Колись цей острів в Егейському морі був великим центром виробництва човнів. На ньому розташовувалися численні корабельні, які підтримували цілі громади. Однак сьогодні залишилося лише чотири.

[Гіоргос Кіассос, суднобудівник]:
«Молодь не хоче (будувати судна), бо це важка робота. Хоча це мистецтво, але це ще й важка робота. Це ручна праця, і це втомливо».

Майстерність тут передають із покоління в покоління. Кожну балку й дошку вирубує і формує одна людина й робить це виключно вручну.

[Гіоргос Кіассос, суднобудівник]:
«Важливо, щоби був хтось досвідчений, бо, якщо зробити хоча б одну помилку, особливо на перших етапах (будівництва), човен може кінець-кінцем перетворитися на басейн».

Щоб опанувати це ремесло, треба роки. Майстри кажуть, що професія незабаром зникне.

[Гіоргос Цініделос, суднобудівник на пенсії]:
«Через один-два роки навчитися цього буде неможливо. На це йдуть роки, це втомлює, і вчитися треба скрупульозно».

Утім, проблиск надії залишається. У місцевому музеї суднобудування на Самосі хочуть відкрити спеціалізовану школу — першу в Греції. Це дає надію, що традиційні човни ще послужать людям.
Коротке посилання на цю сторінку:

Виробництво дерев’яних човнів у Греції — ремесло, яке зникаєКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїЯк кавові фермери допомагають Панамському каналуСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-ЖанейроЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиНирки — у центрі нової кризи в НепаліТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежі

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: