30.12.2024
Телеканал NTD

Нирки — у центрі нової кризи в Непалі

Нирки — у центрі нової кризи в Непалі

Серед чарівних краєвидів Гімалаїв прихована похмура реальність. Село Хоксе в Непалі відоме як «долина нирок». Тут..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Серед чарівних краєвидів Гімалаїв прихована похмура реальність. Село Хоксе в Непалі відоме як «долина нирок». Тут майже кожен місцевий житель продав свою нирку, щоби розплатитися з боргами.

Мисливці за нирками відвідують цей район багато років. Вони переконують людей попрощатися зі своїм органом, хоч це й незаконно.

31-річний Суман — один із тих, хто погодився на вмовляння. Тож він продав свою нирку за кордоном лише за 3700 доларів США.

[житель непальського села]:

«У мене були дуже великі борги, і я думав про самогубство. Я не мав вибору. Я поговорив із другом, і він відвіз мене до Індії».

Його знайомі теж продали свої нирки. Кажуть, що для цього агенти зробили їм підроблені посвідчення особи.

[житель непальського села]:

«Мою нирку віддали жінці, яка видавала себе за мою сестру. Думаю, лікар в Індії знав, що я її продав. Неможливо підрахувати, скільки людей усюди продали свої нирки: у цьому селі, у тому селі…»

Останнім часом люди вже не так охоче продають свої органи. Але тепер виникла інша криза, яка теж пов’язана з нирками.

Щороку сотні тисяч непальців їдуть на роботу до країн Перської затоки. Й у багатьох із них виникає ниркова недостатність. Лікарі припускають, що причина — у спеці та значному зневодненні через погані умови праці.

Джит пропрацював у Саудівській Аравії три роки. Зараз 29-річний чоловік проводить на діалізі по 12 годин на тиждень.

[непальський робітник]:

«Я мусив працювати під час великої спеки, що сягала 50 градусів. Ми не мали часу ні пообідати, ні сходити в туалет, ні попити води. Я перегрівся. Раптом я відчув, що ноги пітніють, і я не міг ходити. Потім мені сказали, що в мене відмовила нирка».

Лікар цього центру трансплантації каже, що раніше робив пересадки лише людям похилого віку Тепер надходить дедалі більше молоді.

[Пукар Чандра, лікар]:

«Близько третини наших пацієнтів — це трудові мігранти, які приїхали з-за кордону. Вони їдуть здоровими молодими людьми, які придатні для роботи за кордоном. А коли повертаються, то приходять з нирками, що повністю відмовили».

Деякі країни Перської затоки, такі як Катар, зменшили кількість годин, протягом яких люди можуть працювати на сонці. Однак деякі дослідження показали, що навіть цей час може виявитися згубним для здоров’я.
Коротке посилання на цю сторінку:

Нирки — у центрі нової кризи в НепаліНа грецькому острові Лесбос створили кладовище для емігрантівВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляДострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшістьІзраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСуАвстралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в КитаїІзраїль порадив ХАМАСу «повернутися з інших планет на Землю»Мігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до СШАЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуЕпідемія лихоманки денге може початися в Аргентині

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: