28.10.2024
Телеканал NTD

У Мехіко рятують від загибелі ацтекські чинампи

У Мехіко рятують від загибелі ацтекські чинампи

Це канал із плавучими островами або чинампами, які вперше з'явилися тут ще за часів ацтеків. Він..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

Це канал із плавучими островами або чинампами, які вперше з’явилися тут ще за часів ацтеків. Він розташований у знаменитому районі Сошимілко в Мехіко. Місцеві жителі очищають водну артерію від сміття й водоростей. Так чинампи залишаться життєздатними.

[Маріна Роблес, міністр охорони природи Мехіко]:
«Для фермерів це означає, що вони зможуть і далі вирощувати сільськогосподарські культури на чинампах, а також продавати свою продукцію».

Ацтеки будували чинампи в заболочених низинах біля нині зниклого озера Тескоко. У сезон дощів вони перетворювалися на плавучі острови, на яких можна було й далі вести городництво.

Зараз про Тескоко нагадує лише мережа каналів у Мехіко. Але чинампи досі важливі для фермерів.

[Маріо Мора, фермер]:
«У мене працює п’ять осіб із п’яти сімей. Уявляєте, що буде з нами, якщо плавучі острови зникнуть? Хто підтримає всі ці сім’ї?»

Чинампам загрожує забруднення води в каналах і розростання Мехіко. У цьому місті живе понад 9 мільйонів осіб.

[Луїс Мора, фермер]:
«Не знаю, можливо, ми станемо останнім поколінням, що відновлює цю територію. Сільське господарство в Сошимілко дуже продуктивне й приносить фермерам багато користі. На жаль, уряд нам мало допомагає. Але ми постараємося зберегти цю землю».

Плавучі острови століттями допомагали прогодуватися жителям давнього міста Теночтітлан. Розквіт цієї форми городництва припав на період з 600-го по 900-й рік нашої ери. Район Сошимілко з його каналами й чинампами додано до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Мехіко рятують від загибелі ацтекські чинампиЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю Каліфорнію2024-й настав: новорічні феєрверки у великих містах світуЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленими

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: