20.05.2024
Телеканал NTD

В Албанії відновлюють популяцію кучерявих пеліканів

В Албанії відновлюють популяцію кучерявих пеліканів

Пелікан із кличкою Джонні гордо розгулює Національним парком Дів'яка-Караваста, що в Албанії. Три роки тому це..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

Пелікан із кличкою Джонні гордо розгулює Національним парком Дів’яка-Караваста, що в Албанії. Три роки тому це місце стало для нього домівкою. Тут, за 90 кілометрів від столиці Тирани, розташований Центр відновлення птахів. Він єдиний в Албанії і на Балканах загалом.

Джонні потрапив сюди через травму й не може літати. До туристів уже звик.

[туристка]:
«Ми приїхали сюди, бо тут дуже мальовнича природа і є види, які вимирають. Це не та природа, яку можна побачити в інших регіонах Албанії».

За даними Регіонального агентства охоронюваних територій, за час пандемії пар пеліканів, здатних відтворювати потомство, у цій лагуні стало на 20 % більше — 85.

Загалом тут мешкає коло 260 видів птахів, а також розташована єдина гніздова колонія кучерявих пеліканів у країні. Вони тут із грудня по середину літа. У всьому світі ці птахи належать до уразливого виду.

Ще сто років тому тут було 250 репродуктивних пар кучерявих пеліканів. Їхня кількість різко зменшилася на початку 2000-х років.

Тоді пар залишилося всього 19. До цього призвело головно те, що їм стало нічого їсти — у регіоні процвітало рибальство.

Відновлювати популяцію почали у 2014 році. Затишшя під час пандемії пеліканам теж посприяло — вони розмножувалися ще активніше.

Однак тоді ж тут стало вдвічі менше туристів, що скоротило фінансування центру.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Албанії відновлюють популяцію кучерявих пеліканівКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачитиФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиТисячі індійців прагнуть поїхати працювати до ІзраїлюЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»У передмісті Парижа відкрилося Олімпійське селищеТуристи розчаровані через страйк працівників Ейфелевої вежіГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: