30.06.2024
Телеканал NTD

Величезне джерело природного водню знайшли в албанській шахті

Величезне джерело природного водню знайшли в албанській шахті

Шахтар Бакі Байрактарі добре пам'ятає вибух 2011 року, коли загинув його колега. Він працює в шахті..

Дата завантаження: 2024-04-30

video

Шахтар Бакі Байрактарі добре пам’ятає вибух 2011 року, коли загинув його колега. Він працює в шахті з видобутку хрому в окрузі Булькіза в Албанії. Вибухи тут ставалися часто.

Спочатку вважали, що причиною було виділення метану. Проте недавно науковці виявили в шахті джерело величезних запасів природного водню. Цей газ уважають екологічнішою альтернативою викопному паливу. Так, під час його спалювання не виділяються парникові гази.

[Бакі Байрактарі, шахтар]:

«Водню тут дуже багато, бо з миті першого вибуху у 2011 році й до цього року джерело ніколи не вичерпувалося. Отже, його має бути багато, інакше він би закінчився 13 років тому».

До цієї знахідки вважали, що у світі немає великих джерел природного водню. Висока хімічна активність цього газу зазвичай не дає змоги утворюватися великим покладам під землею.

Однак тут, за розрахунками фахівців, загальні запаси водню сягають 50 тисяч тонн. Це обґрунтовує його видобування та використання для енергетики в локальних масштабах.

Експерти кажуть, що видобувати тут водень може бути дорого, але це однаково дає певну надію.

[Барділ Муцеку, дослідник]:

«Це важливо в глобальному масштабі, бо вчені колись виявлять такі резервуари деінде ще. З наукового погляду це відкриття має величезне значення для всього світу. Його цінність у тому, що водень уважають альтернативним джерелом енергії, яке не забруднює повітря вуглекислим газом».

Як показали аналізи, із щілин дна шахти підіймається водень у концентрації 84 %. Це доволі чисте джерело.

ЄС планує інвестувати до 470 мільярдів євро у відновлюваний водень до 2050 року. США теж заявили, що виділять 750 мільйонів доларів на проєкти з виробництва та використання чистого водню.
Коротке посилання на цю сторінку:

Величезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові Філіпп19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіВ Уганді фермери переходять на вирощування бамбукаМітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластикуЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіУ Ріо намагаються зупинити спалах лихоманки денге до кульмінації карнавалуООН: голодна смерть загрожує 220 000 дітей у Судані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: