27.02.2024
Телеканал NTD

100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 року

100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 року

Шарлю Косте не вдалося почути гімн Франції, коли він стояв на п'єдесталі пошани на літніх Іграх..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Шарлю Косте не вдалося почути гімн Франції, коли він стояв на п’єдесталі пошани на літніх Іграх 1948 року в Лондоні. Але найстаріший із нині живих олімпійських медалістів Франції матиме ще одну мить слави, коли нестиме смолоскип Паризьких ігор 2024 року.

Косте, якому 8 лютого виповнилося 100 років, виграв олімпійську золоту медаль із велоспорту в командних перегонах переслідування.

У його шафі з нагородами також є приз Гран-прі Націй 1949 року, кубок перегонів на час на 140 кілометрів та кубки чемпіона Тур де Франс і Джиро д’Італія.

Шарль Косте народився 1924 року, коли Париж востаннє приймав літні Олімпійські ігри. Нині він пересувається за допомогою ходунків. Але спогади про олімпійське нагородження, як і раніше, свіжі в пам’яті.

[Шарль Косте, олімпійський чемпіон]:

«Ми піднялися на подіум, невеликий подіум. Нам вручили медалі. Але вони були в коробочках, на шию, як сьогодні, їх не вішали. Потім ми трохи почекали, і через якийсь час нам сказали: “Ви не почуєте “Марсельєзи” — ми не змогли знайти запис”. Ми були трохи розчаровані, але зрештою нашою метою була золота медаль».

Для Шарля та інших Ігри були полегшенням у лихоліття після Другої світової війни, коли люди все ще отримували продукти по талонах.

[Шарль Косте, олімпійський чемпіон]:

«Це були перші післявоєнні Ігри. Лондон досі відновлювався від бомбардувань. Але вони зовсім не були схожими на сучасні. У мій час не було телебачення».

Утім, ще одна мить слави для нього попереду. Він збирається нести олімпійський смолоскип. Щоправда, трохи хвилюється через те, що йому важко ходити.

[Шарль Косте, олімпійський чемпіон]:

«Я намагатимуся зробити це, попри проблеми з коліном. Це велика честь».

Два роки тому Шарля Косте нагородили Орденом Почесного легіону — найвищою нагородою Франції. Щоправда, через недогляд це сталося пізніше, ніж планували.
Коротке посилання на цю сторінку:

100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуНирки — у центрі нової кризи в НепаліЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життяСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»Старе місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуСпалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-Жанейро

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: