27.09.2024
Телеканал NTD

Через війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітників

Через війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітників

Цей склад будують біля підніжжя пагорбів Єрусалима. Утім, робітників тут майже не лишилося. Нині на об'єкті..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Цей склад будують біля підніжжя пагорбів Єрусалима. Утім, робітників тут майже не лишилося. Нині на об’єкті працює коло 25 осіб. Шість місяців тому було 125.

Причина у війні в Секторі Гази. Через неї потік робітників-палестинців звідти та із Західного берега Йордану перекрито. Раніше щодня приїздило близько 200 тисяч осіб. Тепер їх не пускають із міркувань безпеки.

Серед них було й 80 тисяч палестинців, які працювали з металом, укладали підлогу, робили опалубку чи тинькували.

[Ахмед Шарх, підрядник]:

«Я мав здати об’єкт у грудні, а зараз уже березень. З такими темпами я не думаю, що встигну раніше ніж у липні».

Для палестинців це означає, що сім’ї втратили дохід, бо в Ізраїлі можна заробити в кілька разів більше, ніж удома.

[Мохаммад Дабус, палестинський будівельник]:

«Немає нікого, хто міг би замінити палестинців. Іноземні робітники відправляють гроші за кордон, а наші залишаються в країні. А ще в нас немає мовного бар’єра й ми розуміємо характер робіт».

Як свідчать дослідження, рівень безробіття на Західному березі та в Секторі Гази перевищує 50 %. Загалом утрачено пів мільйона робочих місць.

В Ізраїлі ж закриті кордони призвели до різкої зупинки будівництва. Наприкінці минулого року житлове будівництво впало на 95 %.

[Єгуда Моргенштерн, гендиректор мінбуду Ізраїлю]:

«Ми бажаємо якнайшвидше залучити іноземних робітників, бо не можемо покладатися лише на місцеву робочу силу. Нам треба місцеві та палестинські робітники. Але ми не хочемо, щоби всі робітники були з однієї країни».

Інші галузі, такі як сільське господарство та сфера послуг, теж постраждали. Але не настільки, як будівництво, на яке припадає 6 % економіки країни.
Коротке посилання на цю сторінку:

Через війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківУ Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в СкандинавіїНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриФермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомогиКанада обмежить час роботи для іноземних студентівНирки — у центрі нової кризи в НепаліМарокко: лазні закриті, води немаєНа Кубі закінчується паливо?Лікарям, що страйкують у Південній Кореї, поставили вимогу до березня повернутися на роботу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: