26.11.2024
Телеканал NTD

Давня мушля виявилася музичним інструментом

Давня мушля виявилася музичним інструментом

Ось такі три ноти можна зіграти на цій стародавній мушлі віком коло 18 тисяч років. Її..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Ось такі три ноти можна зіграти на цій стародавній мушлі віком коло 18 тисяч років. Її знайшли ще в 1931-му під час розкопок у печері Марсулас на південному заході Франції. Мушлю вважали церемоніальним кубком.

З’ясувати, що це музичний інструмент, вдалося лише нещодавно, під час чергової інвентаризації. Археологи помітили на ній незвичайні отвори.

Зрештою до дослідження залучили валторніста, який зміг зіграти на давньому інструменті ноти до, до-дієз і ре.

[Філіпп Волтер, дослідник]:

«У мушлі зробили отвори й відокремили якісь частини. Усі ці маніпуляції було зроблено заради певного звуку. Це показує, що 18 тисяч років тому в людей виникали ідеї перетворити такі мушлі на музичні інструменти».

На кінці мушлі був мундштук. Також виявили сліди червоного пігменту біля отвору. Він ідентичний тому, за допомогою якого зроблено візерунок на стіні печери.

[Філіпп Волтер, дослідник]:
«Мушля видає разюче сильний звук. Понад 100 децибелів. Можете уявити, що відчували стародавні люди, коли на такому інструменті грали в такій маленькій печері».

Ця мушля стала найдавнішим духовим музичним інструментом у світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Давня мушля виявилася музичним інструментомНові протези дають змогу відчувати температуру предметівНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в орендуЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківСербські археологи розкопали давньоримську тріумфальну аркуНовинки мобільних технологій показали на Mobile World CongressДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думалиЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: