16.02.2024
Телеканал NTD

Рідкісне дерево віком 20 млн років знайшли на Лесбосі

Рідкісне дерево віком 20 млн років знайшли на Лесбосі

На грецькому острові Лесбос дорожні робітники виявили скам'яніле дерево віком 20 мільйонів років. За словами вчених,..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

На грецькому острові Лесбос дорожні робітники виявили скам’яніле дерево віком 20 мільйонів років. За словами вчених, знахідка дуже рідкісна.

[Нікос Зурос, співробітник Музею скам’янілого лісу Лесбосу]:
«Особливо важливо те, що разом зі стовбуром збереглися гілки й коріння. Це унікальна знахідка, бо досі в районі скам’янілого лісу не знаходили нічого такого».

Дерево виявили поруч зі скам’янілим лісом Лесбосу. Він утворився внаслідок виверження вулкана. Пірокластичні матеріали й вулканічний попіл повністю покрили дерева, і вони із часом закам’яніли. Деякі з них повалені, а деякі досі стоять.

[Нікос Зурос, співробітник Музею скам’янілого лісу Лесбосу]:
«Під час розкопок ми виявили різні ліси, які росли на Лесбосі в період від 17 до 20 мільйонів років тому. Зібравши цінну інформацію не лише про рослини, але й про тварин, які жили в цих лісах, можна зрозуміти, якою була тодішня екосистема».

Довжина знайденої скам’янілості — 19 метрів. Поруч учені також виявили листя плодових дерев. Знахідку перевезли в інше місце, щоб вона не заважала дорожнім роботам.

[Нікос Зурос, співробітник Музею скам’янілого лісу Лесбосу]:
«Хоча минуло багато часу, дерево відмінно збереглося. Ми вивчимо скам’янілу деревину й визначимо вид рослини».

Скам’янілі дерева розкидані на території площею 150 квадратних кілометрів. Вони не однакового кольору, бо містять різні оксиди металів, таких як залізо, мідь і марганець. Учені знайшли та ідентифікували вже 46 видів рослин. Здебільшого на острові росли хвойні та плодові дерева, також було трохи папоротей.

Скам’янілий ліс внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рідкісне дерево віком 20 млн років знайшли на ЛесбосіСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресії«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливо200 давніх украдених артефактів повернулися до ПеруЕкспрес-тести із жуйок планують виробляти в Шотландії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: