19.11.2024
Телеканал NTD

Різдвяний огляд світових подій (2020 рік)

Різдвяний огляд світових подій (2020 рік)

1. Золото, попкорн і кольоровий сніг: як пропонують прикрашати новорічні ялинки Як прикрасити новорічну ялинку Лондон,..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. Золото, попкорн і кольоровий сніг: як пропонують прикрашати новорічні ялинки

Як прикрасити новорічну ялинку
Лондон, Велика Британія

Золота багато не буває. Схоже, таким правилом керувалися творці ось цієї новорічної ялинки, яку встановили в одному з універмагів Лондона.

[Джейсон Біллінгс-Крей, представник універмагу]:
«Вона має досить сучасний і дуже гламурний вигляд. Таке дерево відмінно впишеться в більшість сучасних квартир. Гадаю, що воно підійде всім, хто любить розкішний стиль на Різдво».

У столиці Великої Британії повним ходом готуються до Різдва. І бачення, як слід оформити святкове дерево, дизайнери мають дуже різне, іноді навіть протилежне.

Ця ялинка — уже в іншому універмазі — навпаки, сама практичність. Як іграшки на ній висять мініатюрні пляшечки кетчупу, кекси, льодяники та попкорн.

[Елеонора Грегорі, представниця універмагу]:
«Два чи три роки тому виникла тенденція поєднувати різні стилі. Необов’язково дотримуватися двох чи трьох кольорів, як можна побачити на традиційних червоних, зелених і золотих деревах. Можна використовувати багато прикрас, які показують хобі власника й мікротренди в суспільстві».

Та попри нові віяння, незмінно популярною темою залишається сніговий ліс. Цього разу до біло-сріблястих тонів додали й ніжну різнокольорову палітру.

[Джейсон Біллінгс-Крей, представник універмагу]:
«Ми подивилися на сніг по-новому. Замість того щоб зображати його як нудну білу ковдру, ми використали нові кольори. Маємо рожевий, фіолетовий, бузковий, блакитний та ніжно-зелений. Вони підкреслюють білий колір і відтворюють переливи».

Такі модні дерева коштують недешево. Ціна повністю вбраної ялинки може перевищити 1300 доларів.

Утім, продавці й експерти впевнені, що цього року покупці можуть собі це дозволити, бо за час пандемії чимало хто зміг заощадити. До того ж багатьом дуже важливо створити вдома святкову й затишну атмосферу.

[Джессіка Гаррелл, блогерка]:
«Стільки заходів скасовано, зокрема святкових. А це ж кінець року, велика подія, усі цьому раді. З іншого боку, Різдво — це домашнє свято, тому гадаю, що люди викладатимуться на всі сто».

Сектор роздрібної торгівлі у Великій Британії дуже постраждав від пандемії. Під час другого карантину багато торгових центрів закрили. Але різдвяні товари, як і раніше, можна придбати в інтернет-магазинах.

2. Різдвяний ярмарок для автомобілістів: як у Баварії обійшли карантинні обмеження

Ярмарок всупереч пандемії
Ландсгут, Німеччина

Власник готелю в баварському місті Ландсгут придумав, як в умовах пандемії й часткового карантину подарувати місцевим жителям різдвяний настрій. Він організував ярмарок для автомобілістів. Захід майже нічим не відрізняється від інших. Єдина різниця в тому, що потрапити туди можна лише на власному авто.

[Патрік Шмідт, організатор різдвяного ярмарку]:
«Це була спонтанна ідея на тлі другого карантину. Я подумав, що в нас працює ресторан для автомобілістів, чому б не зробити ярмарок для автомобілів? Тому протягом тижня ми все встановлювали, а сьогодні у нас відкриття».

Щорічно на 2500 різдвяних ярмарків Німеччини приходить коло 160 мільйонів відвідувачів. На цьому зберегли всі атрибути, зокрема й штучний сніг.

[Патрік Шмідт, організатор різдвяного ярмарку]:
«У нас тут печеня, смажені каштани, мигдаль, пельмені, глінтвейн, млинці. Тобто все що завгодно».

У Німеччині триває 30-денний частковий карантин, тому бари, ресторани, театри та музеї закриті.

Місцеві жителі раді можливості кудись вибратися.

[Манфред Граф, відвідувач ярмарку]:
«У такі часи це найкраще рішення. Просто так гуляти заборонено».

[Антон Колбінгер, відвідувач ярмарку]:
«Я вперше цього року почув різдвяні пісні, уже поринаю в атмосферу. Але відчути Різдво сповна допоможе його наближення».

[Анді Тамм, відвідувач ярмарку]:
«Прекрасна ідея. Так можна купити якусь їжу, як на звичайному ярмарку. Добре придумали».

Слід зазначити, що найяскравішим та найавтентичнішим уважають інший баварський ярмарок — у Нюрнберзі. Однак цього року через пандемію його вирішили не проводити.

3. Традиційну виставку шведських пряникових будиночків цього року зробили в 3D

Пряникові будиночки в 3D
Стокгольм, Швеція

Щорічна виставка пряникових будиночків традиційно проходить у Музеї дизайну та архітектури Стокгольма. Зазвичай її відвідують сотні гостей.

Однак цього року через пандемію двері для відвідувачів зачинені. Тож організатори придумали високотехнологічний спосіб показати витвори широкій аудиторії. Усі роботи повільно й методично перенесли в цифровий формат. Зображення об’ємні.

[Юстина Гулль, співробітниця музею]:
«Ми зробили 3D-фото всіх пряникових будиночків, які зазвичай демонструємо на виставці. Ми перетворили їх на цифрові 3D-моделі. Їх можна побачити завдяки технології доповненої реальності. Вони з’являться на вашому телефоні, коли ви зайдете на вебсайт».

Головною темою виставки, звісно, стала епідемія коронавірусу. Деякі фігурки можна побачити в масках. Ось, наприклад, магазин під назвою «Корона», перед яким вишикувалися імбирні чоловічки.

А це планети Сонячної системи, серед яких можна помітити й одну у вигляді SARS-CoV-2.

Один автор також вирішив зобразити головного епідеміологічного лікаря Швеції Андерса Тенгелла. Він прославився тим, що виступив проти «локдауну» й самоізоляції, та водночас закликав людей дотримуватися інших запобіжних заходів.

[Юстина Гулль, співробітниця музею]:
«Це пряникова версія Андерса Тегнелла, яку також можна побачити в доповненій реальності. Насправді це п’ять версій Тенгелла. Пекар подумав, що так допоможе йому повторювати його головне послання, а саме “Тримайте дистанцію”».

Роботи розділено на різні категорії. У кожній оголосять переможця.

4. Різдвяні вогні дарують надію жителям Косова

Різдвяні вогні дарують надію
П’єтершан, Косово

Тисячі вогників засвітилися в косовському селі П’єтершан, що за сто кілометрів од Приштини. Яскраві гірлянди на деревах, різдвяний вертеп посеред галявини й навіть олень, який ніби ось-ось злетить у небо. Місцева церква й парафіяни ретельно прикрашають село перед кожним Різдвом.

[Мар’яна Ука, священник]:
«Це вельми важливо, особливо цього року — під час пандемії. Різдвяним оздобленням ми хочемо дати надію всім — жителям і села, і міста Джакова, і всього Косова. У цей кризовий, складний час вони побачать вогні, побачать щось позитивне й відчують, що життя, як і раніше, хороше».

Зазвичай мешканці села купують прикраси за власні гроші. Нагородою стають усмішки гостей.

[житель села П’єтершан]:
«Торік, і в усі попередні, у нас теж грала музика, горіли вогні й панувала традиційна святкова атмосфера».

Цього року через карантинні обмеження гостей приїжджає менше, ніж зазвичай, але вони все ж є.

[Мар’яна Ука, священник]:
«Учора помилуватися різдвяним оздобленням прийшло багато вірян. Для них було важливо віднайти надію на те, що, попри труднощі і страждання, життя триває».

Косово — переважно мусульманська країна, і католиків тут небагато. Також є велика громада православних вірян серед сербської меншини.

5. Карантин у Німеччині не завадив забігу Санта-Клаусів

Забіг Санта-Клаусів
Міхендорф, Німеччина

У німецькому містечку Міхендорф — традиційний забіг Санта-Клаусів. Щоправда, через карантинні обмеження масштаб менший. Як правило, у заході бере участь понад тисяча осіб. Цього разу — кілька сотень. Водночас учасники біжать, ураховуючи соціальне дистанціювання.

[Удо Грецнер, голова бігового клубу Міхендорфа]:
«Через пандемію коронавірусу наш щорічний забіг не може відбутися у звичному форматі. Зазвичай 1000‒1200 учасників біжать вузькими вуличками, а цього разу ми не хотіли збирати стільки людей. Ніхто з нас не хоче брати на себе відповідальність за це, ризик дуже великий».

Учасники також біжать у масках, за різними графіками й без спільної стартової лінії.

Раніше в Міхендорфі проводили найчисленніший забіг Сант у Європі. Його учасники хотіли надихнути людей займатися спортом не лише влітку, а й узимку. Цього разу, хоча Сант набагато менше, святковий настрій і любов до спорту вони передали.

[Себастьян Штол, учасник забігу]:
«Ми бігали впродовж багатьох років, із самого початку. І нам дуже шкода, що цього року забіг не може відбутися у звичайному режимі. Та ми хотіли хоч якось підтримати членів нашого бігового клубу, які зазвичай організовують гарний захід».

Забіги Санта-Клаусів традиційно відбуваються і в інших містах світу.

6. Санта-Клаус встановив різдвяну ялинку посеред Мертвого моря

Санта в Мертвому морі
Ейн-Бокек, Ізраїль

Різдвяна атмосфера огорнула Мертве море в Ізраїлі. На соляному острові біля узбережжя курорту Ейн-Бокек розташувався Санта-Клаус. Із собою прихопив убрану ялинку й шезлонг.

[Санта-Клаус]:
«Щасливого Різдва! Я на Мертвому морі й бажаю вам здоров’я та безпеки під час важкої ситуації з COVID-19. Приїжджайте сюди й відпочиньте в спокійних умовах».

Санта скупався в солоній воді знаменитого близькосхідного озера. Його узбережжя — найнижчий суходіл планети. Поверхня води тут розташована на 430 метрів нижче за рівень моря.

Маленьке різдвяне дійство організувало міністерство туризму Ізраїлю, щоби під час пандемії і карантинних обмежень підняти людям настрій.

Санта зустрів у шезлонгу захід сонця. Пізніше поплив до берега, забравши із собою різдвяну ялину, бо та в солоній воді не виживе.

7. Масштабний фестиваль ліхтарів відкрився в Таллінні

Фестиваль ліхтарів
Таллінн, Естонія

Кілька мільйонів лампочок і тисячі метрів шовку. Стільки пішло на ці дивовижні скульптури, виконані в традиційній техніці китайських ліхтарів.

Різдвяний фестиваль ліхтарів проходить у Таллінні. 30 величезних експонатів розмістилися на Співочому полі. Цього року захід проходить під назвою «Країна мрій».

Від екзотичних птахів і тварин до матрьошок і Тадж-Махалу. У всій красі скульптури постають після заходу сонця.

Для жителів естонської столиці це рідкісна можливість знову побути в атмосфері невимушених вечірніх гулянь на тлі карантинних обмежень.

[гостя]:
«Я вражена. Гадала, він буде набагато меншим. У нинішній ситуації в Естонії чи інших країнах чудово мати якийсь такий захід просто неба».

[гість]:
«Не очікував побачити тут стільки людей, це чудово. Радий, що щось проводять у такий час і на вулиці».

Разом із фестивалем влаштували й різдвяний ярмарок, де можна покуштувати святкові страви й відвідати резиденцію Санта-Клауса. Усе з урахування карантинних норм.

8. На площі святого Петра у Ватикані відкрили різдвяну композицію

Різдвяна ялинка
Ватикан

Різдвяна ялина прикрасила площу святого Петра у Ватикані. Церемонія запалювання вогнів традиційно урочиста. Щоправда, через карантинні заходи глядачів дуже мало.

30-метрову зелену красуню Ватикану подарувала Словенія. Дерево виросло в заповідному лісі біля міста Кочев’є. Ялинку прикрасили дерев’яними іграшками ручної роботи. Здебільшого їх виготовили в Словенії, та якусь частину зробили бездомні Рима.

Одночасно офіційно відкривається й різдвяний вертеп. Фігури для традиційної композиції виробили майстри з італійського міста Кастеллі.

Цього року різдвяна меса почнеться о пів на восьму вечора — на дві години раніше, ніж зазвичай. Так парафіяни встигнуть повернутися додому до комендантської години, яка діє з 22.00. Кількість людей під час служби буде обмежено.

Різдвяна ялинка й вертеп прикрашатимуть площу святого Петра до 10 січня.

9. Болівійська сім’я щороку робить різдвяний вертеп із сотень статуеток

Сотні статуеток для Різдва
Болівія

Щороку заміський будинок жительки Болівії Марсель занурюється в спокійну різдвяну атмосферу. Допомагають у цьому сотні витончених фігурок, створених у різних куточках світу.

Марсела колекціонує статуетки, іграшкові будинки та інші сувеніри вже 30 років.

[Марсела Рока де Артманн, жителька Болівії]:
«Ми купуємо їх щороку, хай би куди поїхали. А подорожуємо ми багато. Маємо сувеніри з Мозамбіку й Австралії, є вироби племені маорі з Нової Зеландії, а ще статуетки з Австрії та Німеччини».

Жінка розпаковує й розставляє фігурки кілька днів. Їй допомагають рідні. З будиночків і статуеток виростає святкова композиція. Усюди мерехтять різнокольорові вогні, і все нагадує про Різдво. Головна сцена — ясла з немовлям Ісусом у центрі.

Марсела вважає, що головне для людини — віра. З нею можна пережити негаразди й утрату близьких, а також знайти душевний спокій.

10. Німці й австрійці заряджаються позитивом у прикрашених садах приватних будинків

Світлові інсталяції до Різдва
Австрія й Німеччина

Казкове містечко з різдвяними прикрасами створила австрійська сім’я в саду біля свого дому в Бад-Тацманнсдорфі. Дерева й кущі вбралися в сукні з гірлянд, а неподалік прилаштувалися сяйні фігури. Їх тут понад 180.

Подивитися на святкову красу приїжджають десятки гостей.

[жителька Австрії]:
«Тут майже забуваєш про коронавірус, і це приємна зміна. Можна на якийсь час відволіктися від повсякденних проблем!»

Різдвяна композиція займає 5000 квадратних метрів. Територію освітлює 600 тисяч вогнів.

А це приватний сад у німецькому місті Кріфтель. Тут різдвяними інсталяціями відає пенсіонер і колишній електрик Бернгард. Прикрашав сад сім тижнів. Цій традиції вже 40 років, і щоразу сюди приїжджають гості.

[Бернгард Даубіц, житель Кріфтеля]:
«Цього року різдвяних ярмарків немає, тому людям потрібно помилуватися чимось різдвяним в іншому місці, і таких будинків не так уже й багато. Тому вони приїжджають і дивляться. Це важливо для дітей, і для літніх, безперечно, теж».

Бернгард також збирає гроші для фонду допомоги тяжкохворим дітям. З початку грудня гості пожертвували 2000 євро.

11. Санта-Клаус: «Слід дотримуватися всіх рекомендацій»

Звернення Санта-Клауса
Рованіемі, Фінляндія

У селі Санта-Клауса у фінському Рованіемі, що за Полярним колом, цієї пори року зазвичай повно відвідувачів. Однак пандемія відлякала багатьох гостей. Тих, хто все ж приїхав, Санта зустрічає за перегородкою з оргскла.

Попри труднощі 2020 року, Санта-Клаус у своєму різдвяному посланні переконує дітей і дорослих, що приготування до свята йдуть добре.

А також закликає дотримуватися карантинних правил.

[Санта-Клаус]:
«Добридень! Через особливу ситуацію у світі деякі діти трохи непокояться щодо майбутнього Різдва. Можу сказати вам, що приготування тут, за Полярним колом у Лапландії, ідуть дуже добре. Але ми всі маємо бути слухняними й добрими. Слід дотримуватися всіх рекомендацій і правил соціального дистанціювання. Треба знайти нові способи підтримувати контакт із друзями, родичами та коханими».

Зазвичай село напередодні Різдва поспішають відвідати тисячі гостей. Вони хочуть побачити Санту до того, як він сяде в запряжені північними оленями сани й вирушить у подорож світом.

[Юкка Гільден, відвідувач]:
«Я постійний відвідувач. Уже багато років добиваюся виключення зі списку неслухів».

[Том, відвідувач]:
«Були тут до цього один раз, коли молодший був маленьким. Але тоді було набагато більше людей і черг».

Пошта Санти, де працюють ельфи, знову отримала від дітей тисячі листів. Також і від тих, хто через пандемію не зміг сюди приїхати.

Але деяким це все ж вдалося.

[Ніко, відвідувач]:
«Гадаю, мені пощастило».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: