27.12.2024
Телеканал NTD

Стародавні прикраси розповідають про жителів Помпеїв

Стародавні прикраси розповідають про жителів Помпеїв

Давньоримське місто Помпеї, яке століттями було поховане під попелом Везувію, розкриває таємниці своїх містян. На його..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Давньоримське місто Помпеї, яке століттями було поховане під попелом Везувію, розкриває таємниці своїх містян. На його території відкрили виставку ювелірних прикрас, якими володіли люди, що жили в Помпеях. Тут і золото заможних давніх римлян, і прикраси тих, хто належав до нижчої й середньої верстви.

Також серед експонатів є гребені, шпильки, футляри для косметики, статуї та орнаменти.

[Грете Стефані, археолог]:
«Ці знахідки в Помпеях показують нам, яку увагу там приділяли красі, елегантності, парфумам, догляду за тілом, зачіскою та макіяжем. Звісно, серед найважливіших знахідок — ювелірні прикраси. Застосувавши всі засоби для догляду, люди надягали прикраси, щоб показати свій статус».

Серед експонатів — знаменитий золотий браслет вагою 610 грамів. Його застібка має вигляд двох зміїних голів із коштовними каменями замість очей.

Цю прикрасу знайдено в 70-х роках минулого століття на зап’ясті однієї з жертв виверження в розкішній віллі.

Також золоті прикраси знайшли на тілі жінки, яка, як припускають, була утриманкою вельможного містянина.

[Грете Стефані, археолог]:
«На браслеті є надпис: “Від пана своїй служниці”. Археологи довго обговорювали значення цієї фрази. Цей браслет справді міг подарувати пан своїй служниці. А, можливо, це грайливе визначення любовного зв’язку між чоловіком та жінкою».

На виставці також показано прикраси, якими користувалися за кілька століть до загибелі міста. Вони збереглися, зокрема, тому, що тоді жінок ховали разом із їхньою косметикою і ювелірними виробами.

Водночас у I столітті нашої ери, як кажуть археологи, жінки почали носити значно більше прикрас, а також активніше користувалися косметикою та парфумами.

Також, згідно з багатьма історичними записами, лихо в Помпеях було своєрідною небесною карою за занепад моральних норм місцевих жителів.

Виставка триватиме до 31 січня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Стародавні прикраси розповідають про жителів ПомпеївРеконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцямиФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАЯк архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруУ Киргизстані відроджують традицію носити жіночий головний убір елечекМодниці привабили увагу на Чемпіонаті світу з кінних перегонів у Дубаї

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: