27.11.2024
Телеканал NTD

Як архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністю

Як архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністю

У самому серці Марокко можна побачити безліч архітектурних чудес, які поєднують багатовікові традиції, культуру та історію..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

У самому серці Марокко можна побачити безліч архітектурних чудес, які поєднують багатовікові традиції, культуру та історію із сучасністю.

У місті Рабат архітектурну спадщину країни можна відчути, прогулюючись вузькими вуличками старої Медини.

Деякі будівлі стоять із часів фінікійців, карфагенян та римлян.

[Мохаммед Кромбі, куратор історичних пам’яток]:

«У Марокко, завдяки його розташуванню, існувало кілька цивілізацій, таких як римська, мусульманська, арабо-ісламська, іспансько-мавританська. Усі ці цивілізації залишили сліди, будівлі та дуже цікаві споруди».

Багато сучасних будівель у Рабаті також спроєктовано під натхненням від історичного минулого. Наприклад, Музей сучасного мистецтва Мохаммеда VI, який відкрився у 2014 році.

Його дизайн заснований на традиційній ісламській архітектурі з французьким та іспанським колоніальним впливом.

Цю суміш стилів можна побачити на будинках у всьому Рабаті: від Пошти Марокко до Банку Аль-Магріба.

[Мохаммед ас-Сіммар, історик]:

«Є архітектурні форми, засновані на геометрії, є й інші форми, засновані на фауні та флорі. І саме ці форми надають марокканській архітектурі оригінальності».

Місто Рабат стало місцем, де старе зустрічається з новим, а східний архітектурний дизайн — із західним.

Приклади можна побачити в усьому місті: від залізничного вокзалу й Вежі Мохамеда VI, що будується, до великого центру виконавських мистецтв, який планують відкрити цього року.

[Мохаммед Кромбі, куратор історичних пам’яток]:

«Ми намагаємося впроваджувати інновації, але водночас використовувати певні візерунки та прикраси, натякаючи на квіткові, геометричні та каліграфічні елементи».

Останніми роками в Марокко дедалі більше уваги приділяють екологічній архітектурі. Прикладом можуть бути екобудинки, побудовані за 60 кілометрів від Рабата. Вони мають форму куполів та створені з місцевої утрамбованої землі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністюВікінги повернулися: на Шетландських островах урочисто спалили дракарМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАОсвіта в екстремальних умовах: навчальний центр на дереві збудували в джунглях ПеруСицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газуЕксклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцямОстанню картину Караваджо показали в ЛондоніУ швейцарському замку відкрилася перша Всесвітня бібліотека водиНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-Жанейро

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: