18.10.2024
Телеканал NTD

У Греції дайвери зможуть поплавати біля уламків корабля, який затонув у V столітті до нашої ери

У Греції дайвери зможуть поплавати біля уламків корабля, який затонув у V столітті до нашої ери

Це дивовижне місце біля берегів грецького острова Алонісос. Тривалий час доступ до нього мали лише археологи..

Дата завантаження: 2024-04-18

video

Це дивовижне місце біля берегів грецького острова Алонісос. Тривалий час доступ до нього мали лише археологи та історики. Але завдяки новим технологіям затонулі уламки дерев’яного вантажного корабля відкривають для туристів і місцевих жителів.

[Дімітріс Куркумеліс, підводний археолог]:
«Уперше — і не лише в Греції, але й на загальноєвропейському рівні — таке місце, де сталася аварія корабля й де така велика кількість об’єктів, відкривається для публіки та дайверів».

У Греції доступ до підводних археологічних об’єктів зазвичай обмежений, щоб зберегти їхню цілісність. Однак тепер за ними зможуть стежити віддалено. Спеціальна система камер і датчиків оповіщатиме про будь-які спроби пошкодити місця аварій кораблів.

[Георг Папаламбру, учасник проекту]:
«Ми встановили камери в певних місцях, щоби бачити, які об’єкти запливають до цієї охоронюваної зони. Наприклад, ми можемо бачити цей роботизований транспортний засіб».

Підводні камери здатні розпізнати всілякі об’єкти навіть уночі. Вони мають автоматичну систему очищення лінз.

[Георг Папаламбру, учасник проекту]:
«Ми зможемо зрозуміти, що в районі катастрофи є дайвер. Система здатна розрізнити його в синій чи темній воді серед уламків, риб і проти сонця. Це досить складне завдання, але наша технологія може впоратися з нею майже ідеально».

Уламки знайшли на початку 90-х років минулого століття. Судно затонуло наприкінці V століття до нашої ери. Воно везло тисячі амфор, найімовірніше, з вином.

Тоді як дерев’яний корпус корабля майже повністю зруйнувався, керамічні посудини досі залишаються на дні. Тепер вони стали домівкою для тисяч морських мешканців.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Греції дайвери зможуть поплавати біля уламків корабля, який затонув у V столітті до нашої ериВ Італії вимирають газетні кіоскиМузикант зіграв на вертикальному фортепіано просто в небіЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакКонкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-ЙоркуОдну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціонГодинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в ЖеневіРозкішний бал-маскарад став окрасою Венеційського карнавалуНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковами

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: