26.09.2024
Телеканал NTD

Рукотворні гнізда для птахів: як білоруський орнітолог допомагає пернатим

Рукотворні гнізда для птахів: як білоруський орнітолог допомагає пернатим

Орнітолог Володимир Івановський майже півстоліття вивчає хижих птахів і піклується про їх збереження в рідній Білорусі...

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Орнітолог Володимир Івановський майже півстоліття вивчає хижих птахів і піклується про їх збереження в рідній Білорусі. Серед іншого він будує для пернатих і гнізда.

[Володимир Івановський, орнітолог]:
«У Білорусії ведуть дуже інтенсивне лісове господарство. Ліси наші різко молодіють. І тим хижакам, які гніздяться на деревах, дедалі важче знайти (дерево)».

Великі хижі птахи надбудовують гнізда щороку, і в підсумку вони стають величезними. Таке житло може витримати лише велике міцне дерево, і молоді не підходять.

Тому Володимир і почав допомагати хижим пернатим. Але перш, ніж будувати гнізда, довелося провести ціле наукове дослідження.

[Володимир Івановський, орнітолог]:
«Треба було знайти якнайбільше природних гнізд, проаналізувати їхнє розташування: як, де, на яких деревах, у якій частині крони й таке інше. До якої сторони світу має бути спрямоване це гніздо».

Орнітолог майструє гнізда вже кілька десятків років.

[Володимир Івановський, орнітолог]:
«Збудовано 695 штучних гнізд. Різних: як для великих хижаків, так і для дрібних, як для червонокнижних, так і для звичайних видів. Бо, як я вже сказав, усі потерпають від того, що стає дедалі менше дерев, придатних для гніздування».

Третину рукотворних гнізд заселили птахи. Володимир уважає, що це дуже добрий результат. Орнітолог також позначає мешканців штучних гнізд, щоб спостерігати за ними впродовж усього їхнього життя.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рукотворні гнізда для птахів: як білоруський орнітолог допомагає пернатим«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїБерезень 2024 став найспекотнішим в історії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: