26.04.2024
Телеканал NTD

Навіщо НАСА відправляє на Марс «механічне дерево»

Навіщо НАСА відправляє на Марс «механічне дерево»

Цей невеликий апарат надійно закріплено всередині марсохода «Наполегливість». І вже скоро вони разом вирушать до Червоної..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Цей невеликий апарат надійно закріплено всередині марсохода «Наполегливість». І вже скоро вони разом вирушать до Червоної планети. Його місія — науковий експеримент, який у разі успіху забезпечить майбутні польоти людей на Марс.

Називається прилад «Моксі» (MOXIE). Він спробує виробляти кисень із вуглекислого газу, який є в марсіанській атмосфері.

[Майкл Гехт, розробник апарата «Моксі»]:
«Найбільший вантаж, який ми муситимемо доставити на Марс із командою, скажімо, з чотирьох астронавтів, — це 25‒30 тонн кисню. Навіщо? Зовсім не для того, щоб астронавти дихали, як хтось може подумати. Це для ракети, яка має підняти їх із поверхні й доставити назад на Землю».

Атмосфера Марса на 95 % складається з вуглекислого газу. На кисень припадає лише 0,13 %, а на Землі, для порівняння, він становить 21 %.

«Моксі», щоб розщеплювати молекули вуглекислого газу й вивільняти чистий кисень, використовуватиме метод електролізу.

[Джон Маклін, розробник апарата «Моксі»]:
«Електроліз означає, що розщеплення відбуватиметься за допомогою електроенергії. Вуглекислий газ становить 95 % атмосфери Марса. Це прекрасне природне джерело».

«Моксі» виконуватиме на Марсі функцію, яку на Землі мають дерева.

За час марсіанської місії апарат планують випробовувати усього кілька разів. Науковці хочуть перевірити, як він працюватиме в різних умовах. Водночас він не вироблятиме багато кисню — приблизно 10 грамів за годину.

[Майкл Гехт, розробник апарата «Моксі»]:
«Цього вистачить на невелику собаку. Щоб ми з вами могли вижити, сидячи в спокійному стані, потрібно понад 20 грамів за годину. А для того, щоб ми могли успішно відправити на Марс команду, треба дві-три тисячі грамів кисню за годину».

Для майбутніх місій знадобиться механічне дерево в 100 разів більше за це. І на Марс воно має прибути мінімум за рік до того, як туди прилетять астронавти.

Старт марсохода «Наполегливість» запланували на 30 липня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Навіщо НАСА відправляє на Марс «механічне дерево»Чи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу«Іншопланетна лихоманка» стимулює перуанських мисливців за старовиноюРобот-кур’єр почав доставляти їжу в ТокіоЛичинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифиУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимНові протези дають змогу відчувати температуру предметівНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуДослідження: собаки розуміють більше, ніж ми думали

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: