28.02.2024
Телеканал NTD

Фітнес-браслети допоможуть виявити COVID-19

Фітнес-браслети допоможуть виявити COVID-19

«Розумні» браслети, які стежать за серцевим ритмом, тиском і витратою калорій, допоможуть виявляти COVID-19. Як з'ясувалося,..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

«Розумні» браслети, які стежать за серцевим ритмом, тиском і витратою калорій, допоможуть виявляти COVID-19. Як з’ясувалося, вони можуть стати в пригоді, адже дуже часто ще до появи перших симптомів нездужання в заражених уже змінюється частота серцевих скорочень і дихання.

[Майкл Снайдер, професор медфакультету Стенфордського університету]:
«Ще до того, як ви дізналися про те, що захворіли, у вашому тілі починають відбуватися зміни: підвищується частота серцевих скорочень, змінюється серцевий ритм, відбуваються всілякі інші зміни. Водночас “розумний” годинник це фіксує. За день він збирає дані приблизно 250 тисяч разів».

Учені Стенфордського університету в США зібрали групу з п’яти тисяч волонтерів і стежать за їхніми показниками. Серед них і близько 30 носіїв коронавірусу. У 80 % із них дані фітнес-трекерів вказали на наявність інфекції одночасно з виникненням симптомів чи приблизно за три дні до того.

А один раз за допомогою трекера вдалося передбачити хворобу за дев’ять днів до появи симптомів.

[Майкл Снайдер, професор медфакультету Стенфордського університету]:
«У понад 60 % випадків ми можемо визначити захворювання ще до появи симптомів. Це дуже потужний інструмент. Тобто більш ніж у 60 % випадків людям можна порадити залишатися вдома, не виходити на вулицю й не заражати інших».

Один із виробників фітнес-браслетів також проводить такі дослідження. У них беруть участь 100 тисяч осіб у США й Канаді, зокрема 900 осіб хворих на COVID-19.

[Конор Генеган, дослідник]:
«В ідеалі ми хотіли б спробувати додати таку можливість до якоїсь програми чи функції. Люди зможуть це використовувати, щоб виявляти COVID-19 на ранніх стадіях».

Виробники пристроїв також вивчають можливі ранні ознаки інфекції серед професійних спортсменів, які носять персоналізовані фітнес-трекери.
Коротке посилання на цю сторінку:

Фітнес-браслети допоможуть виявити COVID-19Морозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЯк можна визначити рак грудей за відбитком пальцяВід грилів до заслінок для кішок: ШІ майже скрізь на виставці CESНайбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїНа Марсі виявили величезні поклади підземного льодуSamsung показала смартфони преміумкласу зі штучним інтелектомЯк співають кити: данські вчені виявили спеціальний органБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочим

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: