20.04.2024
Телеканал NTD

Бджолярі Ємену зберігають ремесло починаючи з X століття до н. е.

Бджолярі Ємену зберігають ремесло починаючи з X століття до н. е.

Виробники єменського меду прагнуть зберегти бджільництво, яке зародилося щонайменше в X столітті до нашої ери. Тривалий..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Виробники єменського меду прагнуть зберегти бджільництво, яке зародилося щонайменше в X столітті до нашої ери. Тривалий час його вважали національною гордістю й невіддільною частиною єменської ідентичності та культурної спадщини.

Зібравшись на ярмарку меду в Сані, багато виробників показують свою продукцію, одночасно розмірковуючи про історичне значення цього ремесла.

[Алі Ярим, голова товариства бджолярів]:

«Єменський мед і нині перебуває на провідних позиціях і, як і раніше, не має собі рівних. Існує безліч клінічних досліджень, які довели, що єменський мед — один з найкращих видів меду у світі».

Мед уже давно став важливим у раціоні єменців. Його їдять на сніданок, а ще використовують як основний інгредієнт у багатьох місцевих стравах.

[Джамма аль-Джамма, дослідник бджільництва]:

«Ми зібрали зразки видів меду, яким понад 50 років, деяким 30 років, а іншим — понад 40 років. Звичайно, мед не має терміну придатності, навіть якщо він зберігається 1000 років. Наприклад, цей із 1994 року, й аромат досі є, і мед досі має текстуру».

Попри важливу культурну та економічну роль бджільництва в Ємені, війна, що почалась у 2014 році, завдала великої шкоди цій стародавній професії. Так, 2013 року в країні виробили близько 2,6 мільйона тонн меду, а 2023 року — лише півтори тисячі тонн.

Є й інші проблеми.

[Ахмад Шахір, продавець меду]:

«Труднощі, з якими стикаються бджолярі, великі. Перша з них — безрозсудне вирубування дерев, а також імпорт смертельних пестицидів, які вбивають бджіл».

Обсяг медової промисловості у Сані сягає 500 мільйонів доларів на рік. Вона забезпечує роботою понад 100 000 бджолярів. Водночас через важку економічну ситуацію в країні дедалі більше людей стають бджолярами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Бджолярі Ємену зберігають ремесло починаючи з X століття до н. е.Виснажлива спека знову мучить мільйони людей у ​​ЄвропіБарселона змінить статус 10 000 квартир для короткострокової орендиМайже третина людей у світі недостатньо рухаєтьсяВенеційці раді: кількість туристів у групах обмежили до 25Через підозру зараження віспою мавп в Аргентині помістили на карантин вантажне судноГолова ВООЗ: «Світ має прокинутися та допомогти Судану»Нова Зеландія майже потроїла податок на іноземних туристівФермери Зімбабве намагаються заробити на зростанні світового попиту на лохинуСтаріння населення Японії змінює ринок підгузків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: