08.03.2024
Телеканал NTD

Як зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну клімату

Як зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну клімату

Науковець Томас Бауска опускає шматочок льоду у воду, і відразу спливають бульбашки повітря. В експерименті, який..

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Науковець Томас Бауска опускає шматочок льоду у воду, і відразу спливають бульбашки повітря. В експерименті, який проходить на виставці Лондонського королівського товариства, нічого незвичайного немає, але лід і повітря унікальні.

[Томас Бауска, працівник Британської антарктичної служби]:

«У мене в маленькій чашці зразок стародавнього крижаного керна. Мікрофон посилює звук лопання бульбашок. Це вивільняється повітря, яке було в керні майже 200 років. Тож зараз я вдихаю, напевно, найчистіше повітря, яким будь-коли міг дихати».

Цей шматочок льоду видобуто в Антарктиді. Британські вчені бурили там у 2018 і 19-му роках. Експедиція тривала три місяці. З льодовиків витягли 80-сантиметрові керни, тобто круглі стовпчики криги. Потім їх відправили на аналіз.

Дослідження показало, що 200 років тому вуглекислого газу та метану в атмосфері було значно менше, ніж тепер.

Лід в Антарктиці складається з безлічі спресованих шарів снігу, які й далі наростають. Дослідники вивчають властивості льоду та кристалічні включення в ньому. Це може бути пил, попіл, радіоактивні речовини та бульбашки повітря.

Завдяки цим даним можна дізнатися, як змінювалася температура Землі, стан її атмосфери та льодовиків. Так, учені з’ясували, що 8000 років тому активно танув крижаний покрив Антарктики. За 200 років його висота зменшилася на 400 метрів.

[Емі Кінг, працівниця Британської антарктичної служби]:

«Зараз стан антарктичного крижаного покриву дуже схожий на той, що був перед таненням льоду 8000 років тому. Тому ми спостерігаємо таке ж потепління й таку ж поведінку крижаного покриву».

Дослідження крижаних кернів здатне показати картину кліматичних змін, що існували впродовж сотень тисяч років. Завдяки включенням, що містяться в льоду, можна дізнатися про опади, обсяг океану, сонячну та вулканічну активність, опустелювання та лісові пожежі. Усе це допомагає зрозуміти, які кліматичні зміни чекають планету.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як зразки криги з Антарктиди допомагають дізнатися про майбутню зміну кліматуКенійський стартап виготовляє 3D-друковані протезиДе відбувається найбільша у світі міграція ссавцівЗграя рідкісних птахів із ватажком-людиною мігрує над ЄвропоюУ Японії розробили прилад, який запобігає тепловому ударовіВчені з’ясували, які дахи ефективніше захищають місто від спекиДля норвезького олімпійського чемпіона розробили суперкросівкиЧому найбільший айсберг у світі вже кілька місяців обертаєтьсяУ Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуДослідниця на каяку допомагає контролювати здоров’я канадських річок

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: