19.07.2024
Телеканал NTD

До Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізації

До Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізації

Цінності, вивезені минулого століття з африканського королівства Ашанті, повернулися назад. Тепер їх можна побачити на виставці..

Дата завантаження: 2024-05-19

video

Цінності, вивезені минулого століття з африканського королівства Ашанті, повернулися назад. Тепер їх можна побачити на виставці в палаці Манхія в Кумасі. Тут розташований музей, а король Осей-Туту II живе поруч у новій резиденції.

Загалом на виставці демонструють 42 експонати. Серед них сім прикрас із листового золота, золота люлька миру, золотий диск, що захищав душу короля, а також королівський трон.

Усі цінності вивезли під час британської колонізації у XX столітті. У січні цього року Британський музей і Музей Вікторії та Альберта, а також Музей Фулера, що в Каліфорнійському університеті, погодилися повернути реліквії.

[Осей-Туту II, король Ашанті]:

«Повернені предмети — це, по суті, душа народу Ашанті. <…> Сподіваюся, що поки їх виставлено тут, кожен зможе прийти й побачити їх на власні очі, повірити в те, що вони знову в нас. Їх створили наші майстри. І виникає запитання, чи здатні ми створити такі самі»

Переговори про повернення тривали пів століття.

[Баріма Овусу-Нянтекій, член королівської родини]:

«Мій дід розпочав цей процес у 74 році, написавши до Британського музею. Це була одна з цілей його життя. І хоча його немає з нами вже 25 років, дуже важливо бачити, що його мети досягнуто таким дивовижним чином. Ми цього навіть не очікували, але не втрачали віри».

[гість музею]:

«Усе, що ми бачимо, — частина історії. Тому, повернувши це назад, ми повертаємо історію людям, яким вона належить».

Лише десять експонатів залишаться в палаці. Інші предмети Британський музей та Музей Вікторії та Альберта передали в оренду на три роки. Потім оренду, можливо, продовжать. Британські закони забороняють повертати історичні цінності до країн їхнього походження. Тому королю Ашанті довелося визнати, що реліквії належать Великій Британії. Лише після цього сторони дійшли згоди про оренду.

Імперія Ашанті виникла 1670 року, а на початку минулого століття її завоювала Британська імперія. Зараз Ашанті входить до складу Гани. Але тут і нині зберігають імперські традиції.
Коротке посилання на цю сторінку:

До Гани повернулися реліквії, вивезені за часів британської колонізаціїНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиСтаре місто Баку приваблює туристів стародавніми палацами, мечетями та караван-сараямиФестиваль повітряних зміїв у Вейфані: панди, дракони та кальмариПрогулянка найромантичнішим садом світуКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментах

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: