05.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 16 по 21 червня)

Огляд світових подій (з 16 по 21 червня)

1. Як на полі бою: у США в Нью-Мексико борються з лісовими пожежами Лісові пожежі Руїдозо,..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

1. Як на полі бою: у США в Нью-Мексико борються з лісовими пожежами

Лісові пожежі

Руїдозо, США

Дві великі лісові пожежі підійшли до курорту Руїдозо в штаті Нью-Мексико, що на південному заході США. Діє режим надзвичайної ситуації.

7000 жителів селища евакуйовано. Відомо про двох загиблих. Щонайменше дві людини постраждали. Пожежі знищили 14 тисяч будівель. Загалом вогонь випалив 90 квадратних кілометрів території.

Мелісса та її син Крістофер наразі лишаються в селищі. Вони прожили тут 14 років і таку велику пожежу бачать уперше.

[Крістофер Брайт, житель Руїдозо]:

«Безперервно літали літаки, і не невпинно вили сирени. Здавалося, ми на полі бою. Дим повністю огорнув наше маленьке спокійне селище».

Рятувальники теж не пам’ятають таких масштабних пожеж у цій місцевості. Приборкати вогонь допомагає Національна гвардія Нью-Мексико. Але локалізувати полум’я поки що не вдається.

[Бріанна Вентура, працівниця пожежної служби]:

«Це, безумовно, найбільша пожежа, з якою я коли-небудь стикалася. Вона завдала найбільшої шкоди. Наші сусіди, родичі та друзі за лічені секунди втратили все, заради чого працювали все життя».

Нині до Руїдозо наближається грозовий фронт. Можливо, почнуться дощі, і пожежникам це допоможе. Водночас зливи можуть спричинити повені. Може виникнути й інша ситуація: дощі підуть, але сильний вітер ще більше роздуватиме полум’я.

[Бріанна Вентура, працівниця пожежної служби]:

«Зараз ми готуємося до раптової повені й до всього, що буде після пожежі — завалів сміття й до такого іншого. Тому ми закликаємо триматися якомога далі від цього району. Я знаю, що багато хто хоче повернутися й перевірити, що сталося з їхнім будинком. Але пожежа дуже велика, і ми просимо всіх не з’являтися тут».

Лісові пожежі зараз також вирують в окрузі Лос-Анджелес у Каліфорнії.

2. Закон про відновлення природи ЄС схвалили після місяців затримок

Закон про відновлення природи

ЄС

Країни Євросоюзу ухвалили Закон про відновлення природи. За нього проголосували міністри довкілля ЄС на зустрічі в Люксембурзі.

Цьому передували місяці напружених переговорів між Радою ЄС та Європарламентом. Водночас відбувалися масштабні протести фермерів.

Це перший «зелений» закон, схвалений після недавніх виборів до Європарламенту.

Закон про відновлення природи є однією з найбільших екологічних політик ЄС. Він зобов’язує держави-члени відновити природу на п’ятій частині їхньої суші та моря до 2030 року.

Вони тепер повинні зупинити процес погіршення природного середовища в Європі й почати його відновлювати. Зокрема, торфовища, щоб ті могли поглинати CO₂. Водночас стан понад 80% природних зон ЄС уважають незадовільним.

Країни ЄС та Європарламент домовилися про положення закону ще торік. Проте останніми місяцями проєкт розкритикували деякі уряди. Також проти нього виступили фермери, невдоволені дорогими правилами ЄС.

[Імон Раян, міністр довкілля Ірландії]:

«У світі, де нищать природу, немає продовольчої безпеки. Компромісний законопроєкт як ніколи враховує проблеми нашої фермерської спільноти, яка пішла на агресивні заходи. Це буде добровільний закон. Його не нав’язуватимуть жодному фермеру чи ліснику».

Країни ЄС планували схвалити цю політику в березні. Але тоді Угорщина раптово відмовилася її підтримати.

3. У Сеулі тисячі лікарів знову вийшли на протест

Протест лікарів триває

Сеул, Південна Корея

Тисячі південнокорейських лікарів вийшли на мітинг у Сеулі. Вони й далі протестують проти планів уряду збільшити кількість студентів медичних вишів.

Так влада хоче розв’язати проблему нестачі лікарів. У країні на тисячу осіб припадає менш як три медичні фахівці. Але протестувальники кажуть, що збільшення квоти ситуацію не змінить. Студенти, як і раніше, зможуть обирати високооплачуваніші спеціальності, а випускники влаштовуватимуться на роботу до міських лікарень, де зарплата вища. Тож у сільській місцевості лікарів і далі бракуватиме.

Протестувальники вважають, що уряд спочатку має поліпшити умови праці лікарів-стажистів, а також створити сприятливі умови для роботи в сільській місцевості, зокрема підвищити зарплати та забезпечити сільські лікарні сучасним медобладнанням.

[Лім Хен Тхек, президент Південнокорейської медичної асоціації]:

«Уряд повинен поважати лікарів-стажистів та всіх лікарів у цій країні як фахівців із порятунку життів та прислухатися до їхніх голосів, а не ставиться до них, як до рабів».

Водночас уряд Південної Кореї наказав приватним лікарям повернутися до роботи. Багато хто з них долучитися до протесту. Раніше влада видала подібний наказ, що стосувався лікарів-стажистів, які страйкували. Його відкликали на початку червня як своєрідний заклик до примирення. Тепер, якщо приватні лікарі не повернуться на роботу, влада може зупинити дію їхніх ліцензій та розпочати судове переслідування.

Страйк лікарів триває з 20 лютого. Згідно із соцопитуванням, вісім із десяти південнокорейців проти таких дій медиків.

4. Сім’ї раді новій програмі Байдена з набуття громадянства в США

Імміграційна програма Байдена

США

Мексиканка Роза Марія Санчес сподівається, що невдовзі зможе стати повноцінною громадянкою США.

Донедавна вона жила в Штатах нелегально, попри те, що в шлюбі з громадянином США. Однак у вівторок адміністрація Байдена затвердила нову програму для нелегальних іммігрантів, які в шлюбі з американцями й прожили в країні щонайменше десять років. Вони теж матимуть право стати громадянами.

[Роза Елена Санчес, нелегальна іммігрантка]:

«Торік ми намагалися змінити мій імміграційний статус. Ми розпочали цей процес і були впевнені, що все буде гаразд. Але потім я пройшла співбесіду в імміграційній службі, і вони відмовили мені в посвідці на проживання».

Нова програма Байдена пошириться на коло пів мільйона нелегалів, які в шлюбі з американцями. Також право на участь матиме близько 50 тисяч дітей віком до 21 року, один із батьків яких — громадянин США.

США вже дають можливість набути громадянство іммігрантам, які в шлюбі з американцями й легально в’їхали до країни. Водночас ті, хто в’їжджає нелегально, повинні спочатку залишити США на кілька років, перш ніж їм дозволять повернутися на законних підставах.

Нова програма дасть змогу нелегалам і їхнім дітям подати заяву на отримання постійної посвідки на проживання без виїзду за кордон. Це усуне потенційно тривалий процес та розлучення сімей.

Адміністрація має намір дати старт програмі найближчими місяцями. Але поки що незрозуміло, скільки часу буде потрібно, щоб отримати документ.

Водночас люди, яких уважають загрозою громадській безпеці або які мають кримінальне минуле, не матимуть права на участь.

Такий крок Байдена в рік виборів різко контрастує із планом суперника-республіканця Дональда Трампа, який виступає за масові депортації.

Утім, Байден, обійнявши посаду, теж зіткнувся з рекордною кількістю арештів іммігрантів на кордоні США та Мексики. Після цього він посилив свій підхід до нелегальної імміграції.

5. Небувала посуха в Китаї знищує посіви фермерів

Нечувана посуха

Китай

Схід Китаю вже більш як місяць потерпає від спеки. Але перепочинку не передбачається.

Це водосховище в провінції Шаньдун. Точніше те, що від нього залишилося. Місцеві фермери скаржаться, що води не вистачає ні на зрошення, ні на потреби людей.

[Лі Вейдун, фермер]:

«Жарко буде ще як мінімум два місяці. Улітку буде 40 найспекотніших днів літа. Перед цим теж буде дуже спекотно. Цзінань тепер як духовка».

Влада провінції оголосила помаранчевий рівень небезпеки. За прогнозами, цього тижня температура повітря в деяких регіонах Китаю досягне рекордних позначок.

Так, у провінціях Хебей, Хенань та Шаньдун, які вирощують пшеницю, стовпчик термометра може піднятися до 44 градусів Цельсія. Це може побити історичні рекорди червня.

[Ван Цінфу, фермер]:

«Цього року (посуха) дуже сильна. Ті, хто має гроші, отримують воду для своїх рослин. Ті, хто не має грошей, отримують менше води або взагалі її не отримують».

Фермерка Лю із Шаньдуну посадила яблука, персики, волоські горіхи та чорний перець. Але дуже рання й тривала хвиля тепла, що вразила цей регіон, пошкодила близько 90% її насаджень.

[Лю, фермерка]:

«Усе дуже серйозно. Я змалку не пам’ятаю такого. Навіть посуха 60-х була не такою сильною, як цього року. Тоді навесні ще один чи два рази йшов дощ, але цього року жодного дощу не було».

Раніше цього місяця місто Цзінань — столиця провінції — оголосило про рекордну спеку, попередивши жителів, що температура в деяких районах перевищить 42 градуси Цельсія.

Водночас міністерство сільського господарства КНР активувало план екстреного реагування на посуху в провінціях Хебей, Шаньсі, Шаньдун та Хенань.

6. Аргентинці кажуть, що тепер їжа для них — це розкіш

Інфляція знижується

Аргентина

Місячний рівень інфляції в Аргентині в травні, ймовірно, був найнижчим з 2022 року. Цьому сприяли заходи жорсткої економії президента-лібертаріанця Хав’єра Мілея.

Утім, багато аргентинців кажуть, що ціни досі непомірні.

[Сільвія Кастро, жителька Аргентини]:

«Податки дуже високі, послуги та бензин дорогі, страхування дороге, а охорона здоров’я, яка мала подешевшати, коштує стільки ж і навіть дорожче. Щиро кажучи, досі не розумію, де видно, щоби інфляція зменшувалася».

І хоч місячні темпи інфляції сповільнилися, у річному обчисленні цей показник становить коло 300 %. Це найшвидше зростання цін у світі.

Мінімальна зарплата в країні не перевищує 260 доларів. Люди кажуть, що цього замало навіть на основні речі.

[Лаура Басуальдо, жителька Аргентини]:

«Я продавчиня й часто бачу покупців по той бік прилавка, які, якщо моя ціна їх не влаштовує, ідуть шукати щось дешевше. Нині всі ходять туди-сюди, бо щоразу грошей у кишенях дедалі менше. Їжа — це розкіш».

Уряд Аргентини стримує інфляцію, зменшуючи обсяг випуску паперових грошей, відновлюючи резерви та урізаючи витрати.

Коли Мілей у грудні став президентом, він різко девальвував національну валюту країни. Відтоді темпи інфляції ішли на спад. Якщо торік у грудні вона становила 25 %, то в травні, як кажуть експерти, вона знизилася до 5 %.

7. Астрономи побачили пробудження чорної діри в глибинах Усесвіту

Пробудження чорної діри

Нове відкриття астрономів

Упродовж десятиліть галактика під назвою SDSS1335+0728 була нічим не примітною.

Але наприкінці 2019 року ситуація змінилася, коли вона почала сяяти яскравіше, ніж будь-коли.

Астрономи почали відстежувати зміну її яскравості.

Вони виявили, що та стала вдвічі яскравішою в середньому інфрачервоному діапазоні, учетверо — в ультрафіолетовому й щонайменше в десять разів яскравішою в рентгенівському діапазоні.

Але що ж до цього привело?

Астрономи вважають, що найімовірніше пояснення — пробудження масивної чорної діри в центрі галактики.

[Паула Санчес Саєс, керівниця Європейської південної обсерваторії]:

«У цьому випадку ми можемо спостерігати всю еволюцію. Тобто можемо дізнатися про фізичні механізми активації чорних дір. Раніше такого не було».

Директор Європейської південної обсерваторії і автор дослідження каже, що чорні діри можуть раптово активуватися, якщо мають джерело газу, що їх живить.

[Паула Санчес Саєс, керівниця Європейської південної обсерваторії]:

«Зазвичай, коли бачиш чорну діру без будь-якого газу навколо неї, то, по суті, нічого не бачиш, це просто чорна діра. Чорні діри не випромінюють жодного світла. Тому їх і називають чорними дірами. Якщо діра оточена газом, можна сказати, що вона активна, активно поглинає матеріал. Коли газ падає в чорну діру, він випромінює багато світла».

Утім, є й інші пояснення такого сяйва. Астрономи кажуть, що це також може бути подія припливного руйнування, коли зірка наближається досить близько до надмасивної чорної діри, і її розривають на частини припливні сили. Якщо це саме таке явище, то його визнають найтривалішим і найслабшим із тих, які вже спостерігати.

8. 3D-друковані будинки допомагають упоратися з житловою кризою в Кенії

3D-друковані будинки

Найробі, Кенія

Такий на вигляд дім кенійки Джасінтер Авіно, яка живе в міських нетрях Найробі. Його зроблено з вторинної сировини й покрито металевими листами. Тут немає водопроводу та каналізації. Будівництво коштувало 380 доларів.

У цьому житлі Джасінтер мешкає з чотирма дітьми та чоловіком, який заробляє коло 75 доларів на місяць. Жінка заздрить тим, хто зміг купити квартиру в державному будинку. Такі житла зараз зводять у Кенії в межах урядової програми.

[Джасінтер Авіно, жителька міських нетрів Найробі]:

«Ми дуже хотіли б переїхати до ліпшого житла, та не маємо грошей. Ці державні будинки — наша мрія, але досягти її не дають змоги наші прибутки».

За даними Світового банку, Кенії необхідно поставити два мільйони будинків, щоб розв’язати проблему дефіциту житла. Уряд країни планує щороку зводити по 250 000 будівель. Проєкт розпочали 2022-го.

У цьому житловому комплексі, що на околиці Найробі, торік однокімнатні квартири продавали за 7600 доларів. Фелістер Муема внесла 10% вартості, а решту виплачуватиме ще 25 років.

[Фелістер Муема, власниця квартири]:

«Це перше житло, яке мені належить. Тут я почала жити своїм життям, чого раніше не було. Тепер усе змінилося, бо маю надію. Якщо я тут щось роблю, це назавжди».

Водночас деякі кенійські компанії будують 3D-друковані будинки. Вони довговічні, і зводити їх швидко. Так, один демонстраційний будинок є в Найробі. А в Кіліфі з’явився цілий комплекс із десяти 3D-друкованих будинків. Дім із двома спальнями коштує 22 000 доларів, а з трьома — 29 000.

[Франсуа Перро, директор будівельної компанії]:

«Потреба житла в Африці величезна. Кенії потрібно понад два мільйони будинків, Нігерії — понад десять мільйонів. Ми знаємо, що якщо хочемо ліквідувати це відставання, треба будувати по-іншому, масштабно, швидко та з використанням низьковуглецевих матеріалів».

Будівельники кажуть, що вартість 3D-друкованих будинків можна здешевити. Для цього треба зводити їх там, де вони стоятимуть, і там робити розчин. На думку фахівців, ця технологія має великий потенціал, але поки що є велика конкуренція з традиційними методами будівництва.

9. У США почалася велика навала цикад, яка буває раз на 220 років

Велика навала цикад

США

Після багатьох років, проведених глибоко в землі, трильйони цих періодичних цикад з’являються в кількості, якої не бачили вже кілька століть.

Такі цикади трапляються лише на сході США та в кількох інших регіонах.

Вони з’являються з-під землі циклічно: кожні 17 та 13 років. Але цього року два цикли збіглися. Таке буває раз на 220 років. Виводки з’являються одночасно.

У простих людей таке явище може спричинити лише тривогу. А ось для біологів це диво природи.

[Джин Крицький, біолог]:

«Нині у світі й так багато приводів для занепокоєння. Цикади до них не належать. Для мене вони насамперед красиві комахи. У них червоні очі, чорні тіла та помаранчеві жилки на перетинчастих крилах. Мені подобається, як вони з’являються в таких великих кількостях. Мені подобається, що я можу передбачити, коли вони вийдуть. Щоразу це науковий експеримент».

Цикади масово повзуть по деревах, де скидають шкіру, залишаючи купи хрустких оболонок. За кілька днів вони почнуть цвіркотіти.

Джин Крицький вивчає цих комах уже 50 років. Але все ж цьогорічна кількість його просто вразила.

[Джин Крицький, біолог]:

«Їхня стратегія виживання полягає в тому, щоб з’явитися в такій великій кількості й щоб усі хижаки могли з’їсти стільки цикад, скільки захочуть. Водночас залишаться ще мільйони комах. Хижакам просто набридне їх їсти».

Незабаром звук цикад буде таким гучним, що може заважати людям. У деяких районах штату Іллінойс рівень шуму перевищить 100 децибелів. Це більше, ніж видає газонокосарка.

10. В’язні грецької тюрми знаходять розраду в театрі

Театр для в’язнів

Греція

Ця галявина, що оточена тюремними стінами з колючим дротом, періодично перетворюється на театральну сцену. А грають на ній в’язні грецької тюрми суворого режиму перед друзями й родичами.

До трупи набрали чоловіків віком від 24 до 63 років. Виставу готували кілька місяців.

[Константінос Бугіотіс, в’язень]:

«Ти втікаєш, виходиш із тюремної камери й говориш про інші речі. Ти бачиш іншу сцену. Ти думаєш інакше й забуваєш, що ти у в’язниці».

Сьогодні на сцені давньогрецька трагедія «Антігона». Вона розповідає про закон, свободу волі, непокору та владу.

[Константінос Бугіотіс, в’язень]:

«Театр корисний. Це вистава. І ти граєш так само, як і в житті, бо життя — це теж театр».

З 2016 року, коли стартував проєкт, у драматичному майстер-класі взяло участь близько 250 в’язнів. Вистави переглянуло більш як 1800 осіб.

[Айкатеріні Папагеоргіу, режисер]:

«Є в’язні, які приходять і дуже підозріливо, скептично ставляться до театру та майстерні, до того, як ми працюватимемо, як до них ставитимуться. Але, пройшовши довгий шлях, вони починають довіряти театру та мистецтву, долучаються до творчого процесу, стають командою, ставлять цілі й досягають їх у дуже важкий період свого життя».

А один учасник трупи, який уже вийшов на волю, навіть повернувся до тюрми, щоб узяти участь у виставі.

[Айкатеріні Папагеоргіу, режисер]:

«Вони виходять із в’язниць і йдуть записуватися до театральних гуртків. Багато хто каже, що не повернеться до злочинного життя, бо відкрив для себе театр. Вони запитували в мене, до яких колективів вони могли би приєднатися».

«Антігона» — найполітичніша п’єса грецького трагіка Софокла, написана коло 441 року до нашої ери. Головна героїня не підкоряється своєму дядькові, цареві Креонту, одночасно борючись із писаними та неписаними правилами життя.

[Дімітріс Кавалос, в’язень]:

«Майже на кожній репетиції дістаєш дозу свободи, можливість вийти з камери, з тієї метушні, яка там панує, і відчути трохи свободи. Я ніколи не думав, що зможу стояти поруч з іншими людьми та вести діалог. І, як виявилося, я помилявся. Мені це дуже подобається, і, якщо буде можливість, я хотів би зробити це знову».

11. Забути про війну завдяки шахам допомагають дітям у ДР Конго

Шахи допомагають забути про війну

ДР Конго

Ці діти мало що бачили в житті, окрім війни. Вони живуть у таборі для переселенців на сході Демократичної Республіки Конго. Набути душевної рівноваги їм допомагають шахи.

Раз на тиждень сюди із сусіднього міста Гома приїжджають шахісти. Вони навчають дітей зосереджуватися та обмірковувати ходи. Засновник шахового клубу вважає, що життя в умовах війни змушує дітей сприймати конфлікти як щось нормальне.

[Акілі Башиге Лвенда, засновник шахового клубу]:

«Ми хочемо розірвати це порочне коло. Ми займаємо їхній розум грою в шахи, і це знімає напруженість, допомагає впоратися зі стресом та дає можливість розв’язувати проблеми мирно. Тому ми дуже хочемо зацікавити дітей шахами та сподіваємося, що це принесе їм мир. Вони зможуть заново відкрити себе й навчитися логічно мислити».

На сході ДР Конго багато років відбуваються збройні зіткнення через етнічні конфлікти та боротьбу за природні ресурси. За останні два роки війна між армією та повстанцями змусила сотні тисяч людей покинути свій дім та шукати притулку в таких ось таборах.

[Клод Бвенге, директор табору для вимушених переселенців]:

«Ці діти грали в небезпечні ігри. Але тепер, коли ми з ними почали займатися (шахами), вони стали дуже зосередженими».

Шахісти хочуть підготувати дітей до участі у великих турнірах. Можливо, одного разу хтось поїде й на міжнародні змагання та побачить життя без війни. Засновник шахового клубу надіється, що такі гравці стануть посланцями миру у своїй країні.

12. 62-річна паверліфтерка-рекордсменка: «Немає нічого неможливого!»

62-річна паверліфтерка

Єгипет

Єгипетська спортсменка Амані Рабі почала займатися паверліфтингом лише в 54 роки. Зараз їй 62. За цей час вона здобула понад 90 золотих медалей на місцевих та міжнародних чемпіонатах.

Серед досягнень Рабі — кілька золотих медалей на чемпіонаті Olympia Pro з паверліфтингу.

[Амані Рабі, паверліфтерка]:

«Я виграла 89 золотих медалей. Здебільшого змагаюся з молодшими віковими групами. Я брала участь у чемпіонатах країни та вигравала золото. Також брала участь у чемпіонатах арабських країн та виграла сім золотих (медалей). Цього року я вісім разів побила світовий рекорд».

Рабі — мати двох синів та бабуся трьох онуків. З юних літ вона займалася різними видами спорту.

Якось, зайшовши до спортзалу, вона спробувала підіймати гантелі й полюбила цей вид спорту.

[Амані Рабі, паверліфтерка]:

«Я завжди вважала, що жінки не мають думати, що їхній час минув чи що часи змінилися. Коли я починала, то могла підняти лише два кілограми, щось дуже маленьке. Тепер я можу підняти за раз 200-210 кілограмів».

Її тренер каже, що з віком вона стає лише сильнішою.

[Мохамед Саїд, тренер]:

«Пані Амані вважають найкращою у світі в її віковій групі. Їй понад 60 років, і вона встановлює рекорди. Слава Богу, її результати з кожним роком стають ліпшими, і це феномен. Від одного чемпіонату до іншого вона прогресує».

Рабі має надію і далі бити рекорди та займатися спортом.

[Амані Рабі, паверліфтерка]:

«Немає нічого неможливого. Якщо людина хоче щось зробити, вона може це зробити. Вийдіть за рамки, у яких живете, думаючи, що ви надто старі й нічого не можете зробити. Немає такого поняття, як бути надто старим».

13. Прадавнього родича коали завбільшки з білого носорога досліджують в Австралії

Скам’янілість дипротодона

Австралія

Десять років тому працівник станції, що в австралійській глибинці, вирушив шукати крокодилів, але знайшов щось набагато цікавіше.

[Джаред Арчибальд, археолог]:

«Вони думали, що знайшли динозавра, бо там були ці великі скам’янілі кістки».

Насправді це виявилася рідкісна скам’янілість гігантської вомбатоподібної сумчастої тварини — дипротодона, який жив тисячі років тому.

Рештки викопали й відправили до Музею і художньої галереї Північної Території в Дарвіні. І це єдина скам’янілість дипротодона, із будь-коли знайдених у цьому північному регіоні Австралії.

[Джаред Арчибальд, археолог]:

«Ми не знаємо, що він там робив. Поки що там знайшли лише цей екземпляр».

Скам’янілість назвали Ширлі. Потім науковці почали визначати її вік.

[Джаред Арчибальд, археолог]:

«Це не лише найпівнічніший дипротодон, виявлений в Австралії, але й один із найстаріших».

[Лі Арнольд, геохронолог]:

«Ми зібрали низку зразків відкладень під скам’янілістю з того ж рівня, що й скам’янілість, а потім над скам’янілістю. І, використовуючи фотолюмінесцентне датування, ми змогли сказати, коли ця порода востаннє зазнавала впливу денного світла».

Науковці вважають, що вік Ширлі — від 112 до 123 тисяч років.

[Джаред Арчибальд, археолог]:

«Це датування дало нам змогу почати вивчати те, що відбувалося з дипротодонами в Північній Австралії».

[Адам Єйтс, палеонтолог]:

«Нас цікавив його вік, бо це була надто північна місцевість для дипротодона».

Дипротодони були найбільшими сумчастими, які будь-коли жили в Австралії. Вони родичі сучасних вомбатів та коал.

[Адам Єйтс, палеонтолог]:

«Він був завбільшки з білого носорога, але без рогів. Був великим, чотирилапим, повільним і харчувався рослинами».

Нині почали готувати скам’янілість до виставки в музеї мегафауни, що в Аліс-Спрінгсі. До того часу, коли Ширлі буде готова, може пройти більш як рік.

14. Картину Тіціана, яку викрадали двічі, виставляють на торги в Лондоні

Картину Тіціана виставлять на торги

Лондон, Велика Британія

Картину Тіціана з незвичайною історією виставлять на торги в Лондоні. Її двічі викрадали, причому один раз для Наполеона. Це рання робота венеційського майстра під назвою «Відпочинок на шляху до Єгипту». На ній зображено Діву Марію з немовлям Ісусом та її чоловіка Йосипа.

Тіціан написав картину приблизно 1510 року у віці близько 20 років. Саме тоді художник здійснив справжній переворот, внісши в релігійний живопис натуралізм.

[Генрі Петтіфер, працівник аукціонного будинку]:

«Постаті написані на тлі дуже гарного пейзажу, і все це неначе перегукується між собою. А краєвид для Тіціана був дуже важливим елементом картини. Це не просто тло. Художник по-справжньому намагався злити все в одне ціле».

Експерти вважають цю картину важливою роботою Тіціана. До того ж її історія доволі цікава. Вона належала багатьом знатним особам, зокрема імператорам. А 1809 року французькі війська вкрали її з палацу Бельведер у Відні спеціально для Наполеона.

[Орландо Рок, голова ради директорів британського підрозділу аукціону]:

«Вона зберігалася в колекції ерцгерцога Австрійського. Коли війська Наполеона увійшли до Відня, вони вкрали цю картину, бо Наполеон планував створити незвичайний Імператорський музей, наповнений скарбами».

1878 року картину виставили на торги. Її купив 4-й маркіз Бат. Після цього вона зберігалася в його садибі Лонгліт. У середині 90-х років минулого століття картину вкрали. За сім років артдетектив знайшов її на автобусній зупинці в Лондоні. На щастя, твір мистецтва не постраждав.

Аукціоністи зазначають, що важливих картин Тіціана в приватних колекціях дуже мало. Цінність полотна підвищує і те, що воно деякий час належало Наполеонові. Як очікують, торги будуть запеклими. За картину розраховують отримати від 19 до 32 мільйонів доларів. Аукціон відбудеться 2 липня.

15. У чому секрет ідеальної неаполітанської піци

Секрет неаполітанської піци

Неаполь, Італія

Сонце, море та величний Везувій на задньому плані зробили Неаполь пізнаваним у всьому світі. Але не лише це його уславило. Неаполітанська піца давно стала важливим символом міста.

Сотні років тому коржик з усілякими інгредієнтами був недорогою їжею селян. Зараз піца — відома італійська страва.

Тісто для неаполітанської піци готують із пшеничного борошна, неаполітанських дріжджів, солі та води. Для начинки беруть сир фіор ді лате з коров’ячого молока. Або моцарелу ді буфала Кампана, яку роблять із молока буйволиць, вирощених у напівдикому стані на болотах Кампанії та Лаціо. Помідори мають бути сан-марцано або п’єноло дель Везувіо. Їх вирощують біля підніжжя Везувію.

[Джузеппе Наполетано, директор компанії ― виробника помідорів]:

«Сан-марцано — це не солодкий помідор, а кисло-солодкий. Він дуже підходить для піци, бо в неаполітанську піцу — класичну “Маргариту” — додають солодкуватий на смак сир фіор ді лате або моцарелу, а також помідори сан-марцано. Кисло-солодкий і солодкуватий смаки врівноважують один одного, і піца стає унікальною».

Власник однієї з найвідоміших піцерій в історичному центрі Неаполя ділиться секретом приготування традиційної піци.

[Паоло Сураче, піцайоло]:

«Піца — це пласт тіста, який розкочують двома руками в простий неаполітанський спосіб. Вам знадобиться хороший очищений помідор, хороша моцарела буфала та оливкова олія першого віджиму».

Щоб розкотити тісто руками й додати начинку потрібно дві хвилини. Ще півтори треба, щоб приготувати піцу в дров’яній печі.

З 2017 року неаполітанську піцу внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Піцерія може називатися неаполітанською лише в тому разі, якщо дотримуються неаполітанських традицій приготування цієї страви. За цим уже 40 років стежить Асоціація неаполітанської піци.

Вона також керує школою для піцайоло. За рік тут проходять навчання сотні студентів з усього світу.

[студентка]:

«Останні 5 років я готую піцу в Австралії, але навчилася всього з інтернету. Тепер приїхала сюди, щоби навчитися традиційного способу приготування справжньої неаполітанської піци».

Нині сертифіковані неаполітанські піцерії є в ​​58 країнах світу.

16. Як день літнього сонцестояння відзначають у Великій Британії

День літнього сонцестояння

Велика Британія

Знаменитий Стоунхендж в Англії знову в центрі святкування. Щороку в день літнього сонцестояння тут збираються тисячі вірян різних релігій та шанувальники відпочинку на природі.

Багато хто вважає, що стародавня пам’ятка пов’язана з астрономічними явищами.

[Джулія Річардсон, тимчасовий менеджер з експлуатації Стоунхенджу]:

«Літнє сонцестояння — важлива подія в Стоунхенджі. Вона — серед головних. І ми точно знаємо, що пам’ятку збудували з урахуванням положення сонця в дні літнього та зимового сонцестояння. Щорічно сонце опиняється на одній лінії з головним входом у це місце, і люди приходять сюди святкувати цю чудову подію».

Під час літнього сонцестояння день найдовший у році, а ніч найкоротша.

[Анна Геммон-Росс, астроном Гринвіцької обсерваторії]:

«У міру наближення сонцестояння дні стають довшими. Щойно воно пройде, дні знову почнуть зменшуватися. У результаті ми наблизимося до події, яка називається рівнодення. Воно настане у вересні, коли протягом доби день і ніч зрівняються».

До Стоунхенджу, окрім британців, приїжджають туристи з Америки, Азії та Австралії. Але не всі обирають це місце для святкування. Інструктор з йоги Сюзанна Маккарті в день літнього сонцестояння проводить заняття в парку.

[Сюзанна Маккарті, інструктор з йоги]:

«Я вважаю святкування сонцестояння дуже природним. Це природніше за будь-який фестиваль, застілля чи урочистості, які ми проводимо. Ми всі причетні до цього свята — не лише люди, а й усе живе на землі. Усе пов’язано з висхідною та низхідною енергією сонця».

З давніх часів літнє сонцестояння відзначають у багатьох країнах. У слов’ян свято зветься Купала, у фінів — Юганнус, а у шведів — Мідсоммар.

Після літнього сонцестояння можна буде спостерігати першу літню повню. Цього разу вона випадає на 22 червня. Стародавні індіанці назвали це явище «полуничним місяцем», бо воно збігається із сезоном збору полуниці.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: