06.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 23 по 28 червня)

Огляд світових подій (з 23 по 28 червня)

1. У Словаччині потяг урізався в автобус — є жертви Потяг урізався в автобус Словаччина На..

Дата завантаження: 2024-07-06

video

1. У Словаччині потяг урізався в автобус — є жертви

Потяг урізався в автобус

Словаччина

На півдні Словаччини сталася серйозна залізнична аварія. Міжнародний пасажирський потяг зіткнувся з рейсовим автобусом.

[Растислав Полакович, заступник голови поліції Словаччини]:

«Аварія сталася на залізничному переїзді. Автобус розвалився на дві частини».

Повідомляють про шістьох загиблих. Усі вони — пасажири автобуса. Ще стільки ж людей постраждало. Деякі з них — у тяжкому стані. Серед постраждалих — машиніст поїзда та водій автобуса. Машиніст, громадянин Чехії, відбувся легкими опіками.

[Матуш Шутай-Ешток, міністр внутрішніх справ Словаччини]:

«Життю водія автобуса теж нічого не загрожує. Він був серед тих, кого доправили до лікарні».

Аварія сталася поблизу міста Нове Замки за 110 кілометрів від Братислави близько шостої години вечора за місцевим часом. Потяг прямував із Праги до Будапешта.

У поїзді їхало 200 осіб. В автобусі було дев’ять людей.

Причини аварії поки невідомі. Триває слідство.

2. Україна й Молдова почали переговори про вступ до Євросоюзу

Переговори щодо вступу до ЄС

Люксембург

25 червня в Люксембурзі офіційно почалися переговори щодо вступу України й Молдови до ЄС. Ці дві країни подали заяви два роки тому. У грудні 2023 року Європейська рада ухвалила рішення вести переговори з Києвом і Кишиневом. А минулого тижня затвердила рамки цих переговорів.

Делегацію від ЄС очолила голова МЗС Бельгії Аджа Лабіб. Вона від імені Євросоюзу привітала Україну та Молдову.

[Аджа Лабіб, голова МЗС Бельгії]:

«Переговори про вступ, які ми починаємо сьогодні, будуть суворими та вимогливими.<> Ми підтримаємо вас у ваших зусиллях і з нетерпінням чекаємо на можливість вітати вас як повноправних членів Європейського Союзу».

Українську делегацію в Люксембурзі очолила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона наголосила на важливості початку переговорів для України.

[Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр із питань євроінтеграції України]:

«Це справді історичний момент для моєї країни. Уся нація одностайно підтримує це рішення».

Почавши переговори з Україною і Молдовою, ЄС сигналізує, що обидві країни перебувають на шляху відходу від російського впливу та рухаються в напрямку інтеграції із Заходом.

Водночас Україна й Молдова мають подолати не лише технічні та юридичні перешкоди, а й політичні бар’єри. Щоби починати та завершувати кожен етап переговорів, країни-кандидати мають діставати схвалення всіх 27 членів ЄС. Це дає урядам європейських країн багато можливостей, щоб затягувати процес.

Після цієї зустрічі представники Євросоюзу почнуть перевіряти, наскільки закони країн-кандидатів відповідають стандартам ЄС. Київ і Кишинів повинні узгодити свої закони та стандарти із законами Євросоюзу в 35 галузях, які стосуватимуться різних питань — від оподаткування та торгівлі до енергетики, охорони довкілля, судових прав та безпеки.

Аналітики кажуть, що розширення ЄС шляхом прийняття України й Молдови, а також інших кандидатів, таких як Грузія та країни Західних Балкан, потребуватиме радикального перегляду правил ЄС, починаючи від субсидій для сільського господарства та економічного розвитку й закінчуючи процесами ухвалення рішень.

3. Запеклі протести в Кенії: поліція стріляє по протестувальниках

Протести проти податків

Кенія

Протести проти підвищення податків у Кенії переросли в кровопролиття. Поліція відкрила вогонь по протестувальниках, які штурмували парламент. Унаслідок цього загинуло щонайменше п’ять осіб. Ще десятки дістали поранення.

На цих кадрах видно, як протестувальники в залі Національної асамблеї Кенії вимагають відставки президента Вільяма Руто.

У телезверненні до нації голова держави заявив, що безпека кенійців залишається його найвищим пріоритетом. Він також звинуватив у насильстві «небезпечних злочинців».

[Вільям Руто, президент Кенії]:

«Сьогодні було скоєно нечуваний напад на демократію Кенії, її верховенство закону та цілісність конституційних інституцій. Група злочинців підірвала законні права та свободи громадян, зокрема право на збори, демонстрації, пікетування та подання петицій до державних органів з боку законослухняних громадян Республіки Кенія».

Раніше кенійські законодавці схвалили підвищення податків, що спричинило невдоволення. Поліція відкрила вогонь після того, як сльозогінний газ та водомети не допомогли розігнати натовп.

Протестувальники підпалили будівлю парламенту. Законодавців евакуювали через підземний тунель.

Міністр оборони Кенії заявив, що на допомогу поліції відправили армію.

Протести та зіткнення також відбулись у низці інших міст та сіл країни. Це прибережне місто Момбаса.

[протестувальник]:

«Податки такі високі. Вони обкладають податками наші зарплати та всі речі, які ми купуємо. Те, що лишається, теж оподатковують».

Влада хоче зібрати додаткові 2,7 мільярда доларів у вигляді податків, щоб зменшити держборг.

Генсекретар ООН Антоніу Гутерреш закликав сили безпеки Кенії до стриманості. Також він закликав протестувальників поводитися мирно.

[Стефан Дюжаррік, представник ООН]:

«Дуже важливо, щоб дотримувалися прав людей на мирні демонстрації».

Водночас Білий дім заявив, що Сполучені Штати уважно стежать за ситуацією в Найробі й закликають до спокою.

4. Нетаньягу: «Інтенсивні бої проти ХАМАСу добігають кінця»

Інтенсивні бої завершуються

Ізраїль ― ХАМАС

Прем’єр-міністр Ізраїлю заявив, що фаза інтенсивних бойових дій проти ХАМАСу в Секторі Гази добігає кінця.

Зі слів Нетаньягу, щойно інтенсивні бої в Секторі Гази закінчаться, Ізраїль зможе розгорнути додаткові сили вздовж північного кордону з Ліваном, де загострилися бої з угрупованням «Хезболла», що має підтримку Ірану.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:

«Після завершення напруженої фази ми матимемо можливість перекинути частину сил на північ. І ми це зробимо. Насамперед для оборони. А по-друге, щоби повернути додому наших (евакуйованих) жителів. Якщо зможемо, то зробимо це дипломатичним шляхом. Якщо ні, то зробимо інакше. Але ми повернемо людей додому».

Нетаньягу також ще раз відкинув ідею про те, що замість ХАМАСу Сектором Гази має керувати Палестинська адміністрація, що контролює Західний берег.

Водночас ізраїльська армія опублікувала кадри ударів по об’єктах «Хезболли», що в південному Лівані, а саме по пункту спостереження та військовій базі угруповання.

Також ЦАГАЛ повідомив, що по об’єктах «Хезболли» били ізраїльські військово-повітряні сили.

«Хезболла» перестрілюється з Ізраїлем уже понад вісім місяців. За цей час евакуювали жителів багатьох прикордонних ізраїльських міст.

5. Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт про захист Фалуньгун

Санкції за вирізання органів
Вашингтон, США

Закон про захист Фалуньгун вимагатиме від США накласти санкції на будь-яку людину, причетну до насильницького вирізання органів, яке влада КНР застосовує щодо власних громадян.

Заходи передбачають анулювання американських віз та угод з нерухомістю в США. Також США розроблять політику, яка не допустить співпраці з Китаєм у галузі трансплантології.

Двопартійний законопроєкт ухвалила палата представників. Його підготував конгресмен Скотт Перрі.

[Скотт Перрі, член палати представників Конгресу США]:
«Цей законопроєкт — перше зобов’язання Конгресу вжити рішучих юридичних заходів проти переслідувань та примусового вирізання органів у прихильників Фалуньгун. Фалуньгун займає центральне місце в Законі, який назрів через 25 років репресій».

[Грег Стентон, член палати представників Конгресу США]:
«Ми надсилаємо чіткий сигнал про те, що Сполучені Штати будуть застосовувати санкції щодо тих, хто свідомо й безпосередньо брав участь у примусовому вирізанні органів на території КНР. Закон проливає світло на ці жахливі злочини, засуджує їх та притягує до відповідальності винних».

Фалуньгун, також відомий як Фалунь Дафа, — це медитативна практика самовдосконалення, заснована на принципах істини, доброти й терпіння. 1999 року кількість її прихильників у Китаї сягнула 100 мільйонів осіб. Саме тоді китайська влада почала жорстоко переслідувати цих людей, кидаючи їх до в’язниць, застосовуючи до них тортури та вбиваючи їх заради органів. Це переслідування триває і досі.

Конгресмен Ральф Норман назвав те, що відбувається в Китаї, трагедією.

[Ральф Норман, член палати представників Конгресу США]:
«Наркотики, через які страждає наша молодь — це трагедія. Але вирізання органів — це просто немислимо. Свобода не дається безплатно. Ми розуміємо, що її треба виборювати. Китайці — добрі люди, але вони під владою авторитарного режиму. Америка має прокинутися, щоб зупинити комуністичний режим, який прагне керувати Америкою на всіх рівнях».

Закон про захист Фалуньгун передали на голосування до сенату.

6. Джуліан Ассанж вийшов із британської в’язниці та полетів до Австралії

Джуліан Ассанж на волі

Велика Британія

Стелла Ассанж, дружина засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, заявила у відеозверненні, що тюремне ув’язнення її чоловіка «добігло кінця». Як повідомляють, він пішов на угоду з урядом США, згідно з якою визнає себе винним за кримінальним обвинуваченням в обмін на свободу.

У в’язниці суворого режиму Белмарш у Великій Британії Джуліан Ассанж провів 1901 день. Його дружина разом із головним редактором WikiLeaks Крістіною Графнссон подякували всім, хто їх підтримував.

[Стелла Ассанж, дружина Джуліана Ассанжа]:

«19 червня виповнилося рівно 12 років, відколи Джуліан увійшов до посольства Еквадору (в Лондоні), яке надало йому політичний притулок, захист від переслідувань, тортур, від довічного ув’язнення. І через 12 років я відвідую Джуліана у в’язниці суворого режиму. Але цей період нашого життя, я впевнена, тепер добіг кінця».

Як повідомили соратники Ассанжа, засновник WikiLeaks сів на літак у лондонському аеропорту «Станстед» і відлетів до Австралії.

Згідно з попередньою угодою, він визнає себе винним за одним із 18 пунктів, які висунули американські прокурори. А саме у змові з метою отримання та розкриття відомостей про національну оборону. Для нього добиватимуться 62 місяці тюремного ув’язнення. Водночас урахують той час, який він провів у британській в’язниці. А це якраз і становить близько п’яти років.

Юридична тяганина Ассанжа з владою США тривала понад десять років. У разі екстрадиції викривачеві загрожувало б до 175 років в’язниці.

У 2010 році сайт Wikileaks почав публікувати сотні тисяч американських таємних документів та дипломатичне листування. Вашингтон назвав це одним із найбільших витоків таємної інформації в історії країни.

7. Посуха у В’єтнамі може позначитися на світових цінах на каву

Посуха загрожує каві

В’єтнам

Виробники кави у В’єтнамі потерпають від найсильнішої майже за десятиліття посухи. А це означає, що ранкове еспресо в усіх країнах, найімовірніше, подорожчає.

В’єтнам — другий за величиною виробник кави у світі. Він також провідний виробник зерен робусти — сорту, що найчастіше використовують для приготування еспресо та для виробництва розчинної кави.

Як показують прогнози, наступного сезону обсяги врожаю через спеку впадуть на 10-16%.

[Доан Ван Тханг, фермер]:

«Від посухи постраждала вся ця територія, а також прилеглі землі. Нестача води настільки гостра, що, порівнюючи з минулим роком, урожай зерен дуже маленький. Ми втратили більшу частину продукції».

Тепер на кавових плантаціях деревам дають змогу рости довше. Завдяки цьому їхнє коріння стає довшим і дістає до глибоких ґрунтових вод.

Виробники також розпушують землю навколо рослин або покривають її листям, щоб вона ліпше вбирала дощову воду та добрива.

Водночас ціни на кавові зерна піднялися до рекордного рівня. Тож фермери мають додатковий дохід.

Останніми тижнями також пішли дощі. Але поки незрозуміло, чи буде їх достатньо, щоб відновити обсяги виробництва та знизити ціни на робусту.

[Доан Ван Тханг, фермер]:

«Ми, фермери, маємо бути щасливими, коли ціни зростають, але через цю посуху ми не дуже щасливі, бо ціни зростають, а обсяги виробництва падають. Тож ми і раді, і засмучені, бо клімат змінюється хаотично, і ми не встигаємо за змінами».

Недавні дані Євростату показали, що у квітні ціни на каву в ЄС зросли на 1,6%, а в Італії, де люблять робусту, — на 2,5%.

Це менше, ніж за той самий період торік, але вище, ніж показник березня в 1%. На думку експертів, це ознака того, що обсмажувальники, можливо, почали перекладати свої більші витрати на споживачів.

8. У Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську ферму

Морська ферма серед вітряків

Данія

Це велика вітряна електростанція в Балтійському морі біля узбережжя Данії. Звідси енергія надходить до сотень тисяч будинків. Але, можливо, у майбутньому це буде ще й величезна підводна ферма, яка постачатиме морепродукти.

Поки що все на стадії експерименту, який розрахований на чотири роки. Під водою біля величезних вітряків фахівці вирощують мідій і морські водорості. Недавно зібрали перший урожай.

[Аннет Брюн, працівниця Орхуського університету]:

«Морські водорості та мідії — низькотрофні морські культури. Це означає, що їм не треба добрива. Вони поглинають поживні речовини з моря, і в результаті виходить здорове харчування».

Дослідники зазначають, що у світі зростає конкуренція за простір на суші та в морі. Підводні ферми на вітроелектростанціях частково розв’яжуть проблему. За підрахунками вчених, можна щорічно виробляти тонни морепродуктів, використовуючи лише десяту частину цього вітропарку площею 132 квадратні кілометри.

[Аннет Брюн, працівниця Орхуського університету]:

«Дуже важливо провести експеримент зараз, бо треба знайти відповіді на багато запитань, щоби все зробити правильно. Тому важливо проводити такі невеликі випробування, перш ніж реалізовувати щось у великих масштабах».

Підводні ферми мають ще один плюс. Морські водорості вбирають вуглекислий газ і перетворюють його на кисень. Це оздоровлює морське середовище.

Зараз багато країн Європи збільшують площі вітроелектростанцій у Північному морі. Тож згодом підводні ферми можуть з’явитися й там.

9. Масаї в Кенії почали розводити бджіл замість худоби

З молока ― на мед

Каджіадо, Кенія

Громада народності масаїв, яка живе в кенійському окрузі Каджіадо, опанувала новий для себе напрямок у сільському господарстві. Тепер тут бджолярують. Це стало порятунком.

Кілька років тому громада постала перед загрозою голоду через сильну посуху, від якої вже не перший рік потерпає Східна Африка.

Раніше місцеві жінки тримали корів та кіз. Продавали телят і молоко.

[Естер Леян, жителька Каджіадо]:

«У 2017 році через посуху загинула наша худоба, тому ми почали бджолярувати».

Масаї кажуть, що нове ремесло вигідніше. Прибуток можна отримувати швидше, ніж під час розведення худоби. Тож і перейшли з молока на мед.

Звісно, річ не лише в легшому заробітку. Людям доводиться перелаштовуватися через погодні катаклізми. Тривала посуха не дає скотарювати. Тваринам нічого їсти. Воду добути теж важко. Вирощувати овочі та зернові в посуху також майже неможливо.

Зараз у громаді масаїв бджолярує понад 20 жінок. Їм допомагає майже сто дітей. Щодня разом перевіряють вулики. Перед збиранням меду бджіл викурюють димом.

Від розведення худоби в громаді теж не відмовилися, просто тварин тепер менше.

В Африці бджолярують давно. Переважно на сході континенту.

10. Кубинський склодув-самоук перетворює відходи скла на твори мистецтва

Склодув-самоук

Гавана, Куба

Едуардо Вісіана — один із небагатьох склодувів на Кубі. Майстерність опанував сам. Усе обладнання, зокрема піч, зробив разом із помічниками.

[Едуардо Вісіана, склодув-самоук]:

«Усе тут зробили ми самі. Я самоук. Ми розробили обладнання, подивившись, як його роблять в інших країнах, таких як США, Канада, Велика Британія та Італія. Там виробництво художнього скла розвинутіше».

Сировину на Кубі купити важко, тому Едуардо забирає відходи в місцевих майстернях, де ріжуть скло.

Спочатку скло подрібнюють, потім плавлять, далі майстер надає форми виробу за допомогою склодувної трубки та інших інструментів. Цій технології щонайменше 2000 років.

Едуардо робить люстри, скульптури та посуд. Він допоміг оновити світильники у Великому театрі Гавани, в Національному Капітолії та Матансаському катедральному соборі. Його вироби прикрашають інтер’єр готелів курортного міста Варадеро.

[Едуардо Вісіана, склодув-самоук]:

«Ми увійшли у світ скла професійно і з великою наснагою».

Кубинський склодув мріє попрацювати з колегами в іноземних майстернях.

[Едуардо Вісіана, склодув-самоук]:

«Склодуви з Іспанії, США та Канади приїжджали до нас і працювали з нами тут. Я б залюбки повторив це, але за кордоном. Хочу подивитися, як там усе роблять, і збагатити досвід. Цікаво дізнатися, як працюють інші, яке мають обладнання та як усе організовано».

Едуардо має надію, що його мрія колись здійсниться. Тоді він зможе підвищити майстерність і створювати ще прекрасніші скляні вироби.

11. Де відбувається найбільша у світі міграція ссавців

Найбільша міграція

Південний Судан

Річка антилоп бурхливим потоком тече через савану Південного Судану. Як кажуть зоологи, це найбільша у світі міграція наземних ссавців.

Тепер стало відомо, скільки приблизно тварин циклічно переміщається в інше місце. За результатами першого комплексного дослідження визначили, що мігрує близько шести мільйонів антилоп.

Підрахунок провели у двох національних парках та в довколишніх районах. Під час нього проаналізували майже 60 000 зроблених з повітря знімків площі 120 тисяч квадратних кілометрів. Також більш як сотня антилоп була в нашийниках із GPS-трекером.

[Ларрі Макгіллеві, пілот]:

«Зараз у Південному Судані відбувається найбільша міграція великих ссавців. Це велика міграція, яку потрібно захистити».

Антилопи переміщаються від східного узбережжя Нілу до сусідньої Ефіопії територією більшою, ніж площа Греції.

І хоча останнім часом копитних стає дедалі більше, падає чисельність інших видів тварин, зокрема бегемотів та слонів.

Так, журналісти Ассошіейтед Прес, пролітаючи над антилопами, бачили мало жирафів і не виявили жодного слона, лева чи гепарда.

До того ж тут процвітає браконьєрство.

[Чаро Очогі, місцевий житель]:

«Маю мотоцикла, і мій план на майбутнє — перевозити м’ясо диких тварин для продажу».

Тепер уряд планує створити природоохоронні зони, якими керуватимуть місцеві громади.

Також організація «Африканські парки» відкрила невеликі центри в кількох віддалених селах та поширює інформацію про стійкі види для полювання.

[Девід Лавая, працівник організації «Африканські парки»]:

«Ідея в тому, що полювання — це непогано, це традиційний вид діяльності. Але надмірне полювання — це погано, бо воно знищить усі види».

Є також плани привабити сюди більше туристів. Однак зараз біля парків немає ні готелів, ні доріг. Також нерідко відбуваються сутички між племенами та напади бойовиків.

Утім, уряд уже рекламує міграцію антилоп як предмет національної гордості. Недавно в столиці з’явилися відповідні рекламні щити. Влада сподівається, що це може стати магнітом для туристів.

12. Ралі OneLife: 70 суперкарів іменитих брендів приїхали до столиці Косова

Ралі суперкарів

Приштина, Косово

Гарчання двигуна, зухвале мруження фар і стрімкі контури кузова. У столиці Косова зупинилося 70 суперкарів відомих брендів. Усі ці Lamborghini, Bentley та Ferrari беруть участь у ралі OneLife. Воно проходить шістьма балканськими країнами.

[Валон Мехметі, організатор заходу в Приштині]:

«Ми хочемо привітати учасників якнайкраще, щоб у них склалося гарне враження про нашу країну. Багато водіїв ніколи не були тут, і такий захід у Косові може справити на них враження».

Загалом організація OneLife об’єднує 200 шанувальників суперкарів. Учасники ралі щороку проводять разом трохи більше ніж тиждень.

[Остін Гаффман, учасник ралі зі США]:

«Ми їздимо з міста до міста великими гуртами, знімаємо багато відео та фотографій. І це добре, бо всі ми підприємці та заможні люди. Спілкування корисне для зв’язків. Ми зустрічаємося з людьми в інших країнах і можемо разом вести бізнес».

Організатори кажуть, що це єдиний відкритий захід такого типу. Авто не відгороджені. Люди можуть підійти ближче, розглянути суперкари та навіть посидіти за кермом.

Ралі стартувало в Албанії, у Тирані. Далі вирушило до Салонік, що в Греції. З Приштини суперкари поїдуть до Будви, що в Чорногорії. Потім до столиці Сербії. І фінішують у Любляні — столиці Словенії.

Ралі OneLife проходить із 2017 року. Але це не лише цікава подорож Балканами, а й доброчинність. За сім років організація пожертвувала 50 тисяч євро на допомогу дітям.

13. Онігірі — душа японської кухні

Традиційна страва онігірі

Японія

Онігірі — це «фаст-фуд, повільна їжа та їжа для душі». Так описує традиційну японську страву Юсуке Накамура — голова Торгової палати Токіо та директор Товариства онігірі.

Уважають, що онігірі почали готувати в Японії ще на початку XI століття. Про цю страву є згадка в романі того часу. Також вона з’являється в класичному фільмі Акіри Куросави 1954 року «Сім самураїв».

Онігірі — це кульки або трикутники з клейкого рису з начинкою, загорнуті в листя водоростей.

Найпопулярніша начинка — солона слива, а також пряна ікра. Але загалом в онігірі можна покласти будь-що, навіть ковбасу, сосиски чи сир.

Йосуке Міура керує рестораном онігірі, який у 1954 році заснувала його бабуся. Він найдавніший серед таких у Токіо.

[Йосуке Міура, директор ресторану онігірі]:

«Хочу сказати, що рецепт нашого онігірі не змінювався всі 70 років, відколи ми відкрилися. Але, на жаль, онігірі моєї бабусі, онігірі моєї матері та мої онігірі мають різний смак. Навіть якщо ми використовуємо ті самі інгредієнти, вони різні».

Міура каже, що японці починають їсти онігірі ще в дитинстві.

[Йосуке Міура, директор ресторану онігірі]:

«Я їв онігірі моєї бабусі щодня, коли приходив додому зі школи голодним».

Ресторан — у старій частині Токіо. Він відчиняється об 11:30 і зачиняється, коли закінчується рис, зазвичай за годину. Потім відчиняється на вечерю.

Найдорожчий онігірі коштує п’ять доларів США. Він з ікрою лосося. Найдешевший — коло двох доларів. Його подають із місо-супом.

Традиційна форма онігірі — саме трикутна. Їх роблять прямо на ваших очах. Листи норі обертають навколо рису одним кінцем догори, щоб він залишався хрустким. Перший укус онігірі — це лише норі та рис. Начинку починаєш відчувати з другим укусом.

[Роберто Розеро, турист зі США]:

«У хід ідуть руки, і мені це до вподоби. Багато страв японської кухні їдять паличками. А це більше схоже на поїдання гамбургера».

А Міюкі Каварада має в Японії чотири ресторани онігірі. Вона мріє зробити цю страву всесвітньо відомим фаст-фудом.

[Міюкі Каварада, власниця ресторанів]:

«Онігірі — це нескінченний усесвіт. Ми не прив’язані до традицій».

Найближчим часом вона планує відкрити такі ж ресторани в Лос-Анджелесі та Парижі.

14. Виставка старовинних килимів приваблює колекціонерів і торговців до Стамбула

Виставка старовинних килимів

Стамбул, Туреччина

Ці килими зіткані сотні років тому, коли на території сучасної Туреччини правили Сельджукіди, а потім турки-османи. Історичні реліквії показали на виставці килимів у Стамбулі.

Відомий мандрівник Марко Поло писав, що в турецькому місті Конья ткали найкращі килими.

[Серра Орудж, організаторка конференції зі східних килимів]:

«Анатолія — батьківщина цього дуже давнього ремесла, яке зародилося багато століть тому. Найраніші знахідки показують, що за 5000 років до Різдва Христового в Коньї існувало килимарство».

У кольорах турецьких килимів черпали натхнення знамениті європейські художники. На виставці можна побачити кропіткий процес створення тканих виробів. Можна й самому спробувати ткати килим.

Майстер-класи проводить ткаля Ельведа Солак. Вона розповідає, що за орнаментом турецького килима можна дізнатися, де й коли виткали виріб. Малюнок також може відбивати історію людини. Ельведа тче килим, що описує зв’язки двох сімей.

[Ельведа Солак, ткаля]:

«Білий колір на задньому плані символізує щастя. Насичений темно-синій символізує силу. Переходи кольорів указують на добрі стосунки в сім’ї. Якщо подивитися на це з іншого боку, то видно, що жінка зіткала на цьому килимі розповідь про своє сімейне життя».

А тут виставлено килими з палацу Долмабахче, де жили османські султани.

[Клайв Роджерс, колекціонер і торговець килимами]:

«У колекції палацу зберігаються особливі килими. Таких не всюди побачиш, бо їх робили не на продаж, а спеціально для правителів. Тож це особлива можливість».

Килимарство в Туреччині поступово занепадає. Якийсь час тому в країні було 150 000 ткачів, які створюють килими вручну. Тепер лишилося 15 000. Вони кажуть, що їм потрібен більший дохід та підтримка держави. Тоді стародавнє ремесло збережеться.

Виставки, присвячені ткацтву килимів, проводитимуть у Туреччині до серпня.

15. Екіпаж вітрильника «Амеріго Веспуччі» ознайомить американців з італійською культурою

Навколосвітня подорож «Амеріго Веспуччі»

Вітрильник вирушає до Лос-Анджелеса

Найкрасивішим кораблем у світі називають італійці цей трипалубний вітрильник. Навколосвітнє плавання «Амеріго Веспуччі», яке почалося майже рік тому, триває. З осені корабель, який назвали на честь знаменитого італійського мореплавця Амеріго Веспуччі, подорожує містами Америки.

Нині трипалубний вітрильник залишає Південну Америку й прямує до Північної. Міністр оборони Італії повідомив, що найближчою зупинкою стане Лос-Анджелес.

Там відбудеться культурний захід під назвою «Італійські села». Організатори проведуть виставки, кулінарні шоу та конференції. Також гості зможуть піднятися на борт вітрильника. До того ж у Лос-Анджелесі побачать повітряне шоу пілотажної групи ВПС Італії.

[Гвідо Крозетто, міністр оборони Італії]:

«У той час, коли я змушений щодня говорити тільки про погані події — про війни чи зброю, можливість сказати про щось таке прекрасне, як сьогодні, для мене, міністра оборони, честь і втіха».

Такий самий захід відбудеться ще в сімох містах різних країн.

Вітрильник «Амеріго Веспуччі» — навчальне судно. На нього надихнули великі гарматні лінійні кораблі кінця XVIII століття. Судно спустили на воду 1931 року. Воно має традиційне вітрильне оснащення, на якому можна показати всі можливі способи керування вітрильником.

Навколосвітня подорож триватиме до лютого наступного року. Загалом вітрильник побуває в 31 порту у 28 країнах на п’ятьох континентах. Останньою зупинкою стане порт приписки в Спеції.

16. Пекінес став найстрашнішим собакою у світі

Найпотворніший собака

Петалума, США

Це найстрашніший собака у світі. Пекінес із кличкою Вайлд Тханг бере участь уп’яте, але переміг лише зараз. Змагання пройшли в США, у штаті Каліфорнія.

Власниця собаки отримала приз — 5000 доларів. Після конкурсу вона разом із вихованцем полетить до Нью-Йорка. Там собака виступить на популярному телешоу.

Друге місце в мопса з кличкою Роум. Він пересувається за допомогою візка.

[Мішель Грейді, власниця собаки]:

«Ми дуже раді. Здобути друге місце серед усіх учасників — велика честь. Ми живемо поблизу. Я просто в захваті від цього конкурсу».

На третьому місці — дворняга Дейзі Мей. Вона вперше бере участь у конкурсі.

[Елізабет Вайтгаус, власниця собаки]:

«Я вражена. Це була ідея дочки. Я й не думала, що собака має шанс. Уважала, що вона буде найкрасивішим потворним собакою. Але, як виявилося, інші люди не бачать у ній тієї краси, яку бачу я».

Конкурс на найпотворнішого собаку у світі проводять щороку. Мета заходу — дати людям змогу дізнатися про те, як важливо допомагати тваринам і брати їх із притулків.

17. Christian Dior присвятив колекцію от-кутюр спорту

Висока мода від Christian Dior

Париж, Франція

Головний дизайнер будинку Christian Dior Марія Грація К’юрі віддала шану спорту на показі високої моди в Парижі. Свою колекцію вона показала напередодні літньої Олімпіади, яка стартує в столиці Франції за місяць.

Моделі проходять в асиметричних драпірованих сукнях з трикотажних тканин, а також у сандалях-гладіаторах на пласкій підошві. Сам подіум прикрашено зображеннями спортсменів, які створили за мотивами робіт американської художниці Фейт Рінгголд.

Покази високої моди осінь-зима 2024-25 проходять на тлі підготування Франції до проведення літніх Олімпійських ігор. Раніше в місті також пройшов тиждень показів чоловічої моди.

Так, Vogue захопив епіцентр французької розкоші — Вандомську площу — щоби провести модний захід Vogue World. На цьому показі змішалася мода, спорт та знаменитості. Зокрема, там виступили сотні спортсменів.

Через будівництво місць для проведення Олімпіади деякі покази моди перенесли на околиці центру французької столиці. Але показ Dior пройшов у традиційному місці — у саду Музею Родена.

Паризькі покази високої моди проходять до 27 червня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: