27.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 26 по 31 травня)

Огляд світових подій (з 26 по 31 травня)

1. Понад 2000 людей, можливо, поховані живцем під зсувом у Папуа Новій Гвінеї Понад 2000 людей..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

1. Понад 2000 людей, можливо, поховані живцем під зсувом у Папуа Новій Гвінеї

Понад 2000 людей під зсувом

Папуа Нова Гвінея

Понад 2000 людей, можливо, поховані живцем унаслідок гігантського зсуву в Папуа Новій Гвінеї. Це підтвердила ООН.

Лихо сталося на півночі країни біля села Ямбалі. У понеділок місцеві медіа повідомили, що кількох людей урятували, коли хтось почув їхні крики.

Утім, небезпечна й важкопрохідна місцевість підвищує ризик того, що живих знайдуть мало.

Завалених відкопують лопатами, палицями та навіть голіруч. Наразі витягли лише шість тіл.

Перший екскаватор прибув аж у неділю пізно ввечері — більш як за два дні після зсуву ґрунту.

Водночас працівники гуманітарних організацій були змушені розміститися за десятки кілометрів від місця події через міжплемінну війну, яка триває в районі. У суботу внаслідок насильства загинуло щонайменше вісім людей.

У постраждалому районі розташовані шість сіл, де жило коло 4000 осіб. Але ця кількість може бути дуже неточною — останній перепис тут проводили близько чверті століття тому.

2. Ізраїльські танки просунулися до центру Рафаха

Наступ Ізраїлю

Рафах, Сектор Гази

Палестинці намагаються знайти вцілілі речі в поруйнованому наметовому таборі. Як заявляють підконтрольні ХАМАСу органи охорони здоров’я Сектора Гази, це наслідок авіаудару Ізраїлю. За їхніми даними, є загиблі.

Ізраїльські армійці заперечують, що завдавали удару по цьому табору.

Водночас свідки повідомляють, що ізраїльські танки просунулися до центру Рафаха, уперше за тритижневий штурм міста.

Кілька днів тому після іншого ізраїльського авіаудару в наметовому таборі Рафаха сталася пожежа, унаслідок якої загинуло щонайменше 45 людей. Інцидент викликав міжнародний осуд. Ізраїль почали закликати виконати ухвалу Міжнародного суду та припинити наступ.

Ізраїль заявив, що атакував командирів ХАМАСу й не мав наміру завдавати шкоди мирному населенню. Зі слів представника армії, згідно з попереднім розслідуванням, займання могло спричинити те, що біля комплексу, по якому було завдано удару, здетонував склад із боєприпасами.

[Даніель Хагарі, представник ізраїльської армії]:

«Сам собою наш удар не зміг би розпалити пожежу такого розміру».

Водночас Іспанія, Ірландія та Норвегія офіційно визнали Державу Палестина.

[Саймон Гарріс, прем’єр-міністр Ірландії]:

«Ірландія офіційно визнає Державу Палестина».

Прем’єр-міністр Іспанії заявив, що його країна визнає єдину Державу Палестина, яка складається із Сектора Гази та Західного берега, під управлінням Палестинської національної адміністрації зі столицею в Східному Єрусалимі.

[Педро Санчес, прем’єр-міністр Іспанії]:

«Визнання Палестини не спрямоване проти будь-кого, особливо проти Ізраїлю. Це рішення показує наше абсолютне неприйняття ХАМАСу».

А парламент Данії у вівторок відхилив пропозицію визнати Державу Палестина. Він підтримав думку уряду, що необхідних умов поки що немає.

Ізраїль заявляє, що хоче знищити бойовиків ХАМАСу, що переховуються в Рафаху, та врятувати заручників, яких там тримають.

За даними ООН, з початку травня від наступу ізраїльтян утекло коло мільйона палестинців. Багато хто з них не раз переїжджав.

3. Вибухом закінчився запуск розвідувального супутника КНДР

Запуск не вдався

Північна Корея

Військовики Південної Кореї оприлюднили відеозапис, на якому, з їхніх слів, зафіксовано чергову спробу Північної Кореї запустити розвідувального супутника. На кадрах видно, що вона закінчилася невдачею. Невдовзі після старту ракета-носій та супутник вибухнули. Уламки впали в море біля західного узбережжя КНДР. Це відео знято з південнокорейського патрульного судна.

Про невдалий запуск оголосив і сам Пхеньян. Причиною назвав проблеми з новим ракетним двигуном на рідкому пальному. Однак це лише попередні висновки. Шукають й інші можливі причини.

Японія, США та Південна Корея назвали запуск загрозою безпеці регіону. Раніше КНДР заявляла про намір вивести на орбіту такий супутник до 4 червня.

У результаті Пхеньян здійснив запуск за кілька годин після зустрічі лідерів Південної Кореї, Китаю і Японії в Сеулі. Вона пройшла вперше за останні чотири роки. Її учасники підписали спільну декларацію про денуклеаризацію Корейського півострова.

Північна Корея вивела на орбіту свій перший розвідувальний супутник торік у листопаді. До цього дві її спроби — у травні та серпні — були невдалими.

Державні медіа КНДР повідомляли, що супутник зробив фотографії Пентагону, Білого дому та військових об’єктів Південної Кореї. Щоправда, жоден знімок не був опублікований. Тож можливості супутника поки що невідомі.

Водночас Пхеньян обіцяв, що цього року виведе на орбіту ще три розвідувальні апарати.

4. У Гонконзі арештували активістів, керуючись оновленим законом про нацбезпеку

Нові арешти

Гонконг, КНР

Поліція Гонконгу арештувала п’ятьох активістів, керуючись оновленим законом про нацбезпеку. Їх звинувачують у підбурюванні до заколоту. Такі ж звинувачення висунули й адвокату-правозахисниці, яка вже сидить у тюрмі.

Міністр безпеки Гонконгу Кріс Тан заявив, що шістьох людей підозрюють у публікуванні в соцмережах так званої «пропаганди ненависті» до влади Гонконгу та КНР, а також судової влади.

Чоу Хандун — адвокат і продемократична активістка. З вересня 2021 року її утримують у в’язниці суворого режиму.

Раніше вона критикувала запроваджений Пекіном закон про нацбезпеку. Зі слів правозахисників, його розмиті статті дають змогу арештувати будь-кого, звинувативши в сепаратизмі, підриві національної безпеки чи зв’язках з іноземними силами.

Першу версію закону про нацбезпеку Пекін напряму запровадив у Гонконзі 2020 року. І це попри те, що острів є особливим адміністративним районом з окремим парламентом та держорганами.

У березні цього року закон оновили, зробивши його ще жорсткішим. Це зробив уже законодавчий орган острова, у якому з 2020 року домінують пропекінські депутати.

Велика Британія повернула Гонконг Китаю за формулою «одна країна — дві системи». Вона мала гарантувати острову свободи, зокрема й свободу слова, принаймні на 50 років.

Однак компартія Китаю постійно посилює свій контроль над територією. З 2020 року тут арештовують активістів, опозиційних політиків та медійників. Також закрили багато ліберальних медіа та неурядових організацій.

Водночас багато гонконжців мусили втекти від переслідувань до інших країн.

5. Дональда Трампа визнали винним у справі про фальсифікацію документів

Вердикт Дональду Трампу

Нью-Йорк, США

Присяжні суду в Нью-Йорку визнали Дональда Трампа винним у фальшуванні документів. Вони вважають, що його вину доведено за всіма 34 пунктами. Тепер суд має ухвалити вирок. Як очікують, це станеться 11 липня.

Це перший в історії США випадок, коли нечинного президента визнали винним у кримінальній справі. Слухання почались у квітні. Колегія складалася з 12 присяжних.

Команда 45-го президента сказала, що це не кінець і що починається тривалий процес апеляцій. Водночас сам Дональд Трамп ще раз наголосив, що цей процес є політичною грою, і що йому намагаються завадити знову стати чинним президентом.

Трампа звинуватили у фальсифікації ділової документації, учиненої, щоб приховати виплату 130 тисяч доларів Стормі Деніелс — акторці фільмів для дорослих — перед президентськими виборами 2016 року.

Деніелс стверджувала, що в неї з Трампом були інтимні стосунки у 2006 році, і що його колишній адвокат Майкл Коен заплатив їй, щоб вона про це мовчала.

Сам Дональд Трамп заперечує і те, що він мав стосунки з Даніелс, і те, що просив свого адвоката їй платити. Юридична команда 45-го президента називає Коена брехуном.

[Дональд Трамп, 45-й президент США]:

«Ми не зробили нічого поганого. Я невинна людина. Я воюю за нашу країну, за нашу конституцію. Усю країну фальсифікують. Це робить адміністрація Байдена, щоб завдати шкоди політичному опонентові. І я вважаю, що це просто ганьба».

Стосовно Дональда Трампа висунуто звинувачення в межах ще трьох справ. Вони пов’язані зі штурмом Капітолія, з незаконним зберіганням таємних документів та з імовірними порушеннями в бізнесовій діяльності.

6. Ісландський вулкан на півострові Рейк’янес викинув лаву на 50 метрів угору

Вулкан активізувався

Ісландія

Потоки лави текли всю ніч із вулкана, який активізувався в середу на південному заході Ісландії. Це його п’яте виверження з торішнього грудня.

З тріщини завдовжки коло три з половиною кілометри вулкан викидав розплавлену породу на висоту понад 50 метрів. Це найсильніше виверження, відколи три роки тому активізувалася вулканічна система.

Уряд попередив про ризик поновлення вулканічної активності в районі на південь від столиці Рейк’явіка. Дослідження показали, що під землею скупчилася магма.

Директор Північного вулканологічного центру Ісландського університету каже, що, схоже, тріщина збільшується в бік міста Гріндавік. Небезпеки для життя людей немає. Перед виверженням усе місто евакуювали.

[Рікке Педерсен, директор Північного вулканологічного центру]:

«Великий потік лави рухається на захід, як це двічі траплялося раніше. Він наближається до дороги, що веде до електростанції Сварценгі та Гріндавіка, а також до “Блакитної лагуни”. Якщо так триватиме, то ми, можливо, утретє побачимо, як лава тече по дорозі».

Аеропорт Рейк’явіка працює у звичайному режимі. Водночас попередня вулканічна активність призвела до порушення централізованого теплопостачання, закриття основних доріг та руйнування кількох будинків у містечку Гріндавік. Туди після торішньої евакуації повернулася частина жителів.

[Рікке Педерсен, директор Північного вулканологічного центру]:

«Ще попереднього разу, у січні, на півострові відключили гарячу воду. Поки що такого ми не очікуємо. Але ситуація може змінитися в міру виверження».

Через активізацію геологічної системи, яка спала 800 років, В Ісландії, де живе майже 400 тисяч людей, виникла низка проблем. Учені кажуть, що повторні виверження на Рейк’янесі можливі протягом десятиліть чи навіть століть.

7. Нові знімки телескопа «Евклід» дивовижно чітко показали далекий космос

Знімки телескопа «Евклід»

Європейське космічне агентство

Сліпучі зірки й галактики, що обертаються. Це нещодавні знімки космічного телескопа «Евклід».

У Європейському космічному агентстві кажуть, що ці зображення є «безпрецедентною знахідкою», яка опинилася в руках науковців менш ніж за рік, відколи запустили телескоп.

До цього астрономи спостерігали за 17-ма космічними об’єктами: від близьких хмар газу та пилу до далеких скупчень галактик.

[Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід»]:

«Ми нарешті розмістили таку складну оптику в космосі на висоті півтора мільйона кілометрів від Землі».

На одному з найцінніших знімків зображена туманність M78 у сузір’ї Оріона, оповита пеленою міжзоряного пилу.

[Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід»]:

«Камера “Евкліда”, особливо інфрачервона, справді буквально дивиться крізь хмари та спостерігає вдвічі більше об’єктів, ніж ми можемо бачити за допомогою видимого діапазону. Загалом близько 300 тисяч об’єктів».

За даними ЄКА, зображення «Евкліда» щонайменше вчетверо чіткіші, ніж ті, які можна отримати з наземних телескопів. Завдяки їм учені надіються відповісти на важливі запитання про Всесвіт.

[Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід»]:

«Яка природа темної енергії? Яка природа темної матерії? Чому Всесвіт розширюється саме таким чином, тобто з прискоренням, яке відбувається дедалі швидше й швидше, а не сповільнюється через силу гравітації?»

«Евклід» знімає великі ділянки як у видимому, так і в інфрачервоному світлі. За шість років телескоп обстежить третину неба, зокрема мільярди галактик. Так, він визначить розташування та форму космічних об’єктів, що до десяти мільярдів світлових років від Землі.

8. У Єгипті вперше з’явилася служба електричних таксі

Перша служба електротаксі

Єгипет

У Єгипті стартувала перша в країні служба електричних таксі. На дороги в новій столиці Єгипту вийшло поки що десять машин. Загалом планують використовувати 145 електромобілів.

Службу електротаксі відкрили за сприяння міністерства транспорту Єгипту та Арабського союзу наземного транспорту.

[Джордж Майкл, директор компанії-оператора]:

«Від будь-якої іншої компанії-перевізника нас відрізняє те, що всі наші автомобілі працюють на екологічно чистій енергії. Це електромобілі, що, звісно, ​​допомагає знизити рівень забруднення довкілля».

Таксі оснащено провідними системами безпеки, зокрема камерами та датчиками. У салоні працює відеоспостереження. Підтримується постійний зв’язок із центральним диспетчерським пунктом. Багатьом клієнтам важливо, що ця служба таксі не приватна, а державна.

[Ахмед Мохамед, пасажир]:

«У багатьох сім’ях дівчата або жінки їдуть кудись у пізні години. Таке таксі для них дуже безпечне, бо камера в салоні записує все, що відбувається».

У парку електротаксі будуть машини двох моделей — Chevrolet Bolt та MG4 Electric.

[Саїд Саєд, водій таксі]:

«Автомобілі з бензиновим двигуном часто ламаються, і деякі люди переобладнують свої машини, щоб вони працювали на газі. Але бензин і газ мають недоліки, а майбутнє, як відомо, за електрикою».

Електротаксі можна викликати через додаток. Оплату приймають як готівкою, так і банківською карткою.

Нову столицю Єгипту почали будувати через перенаселення Каїра. Вона розташована в пустелі за 45 кілометрів від старої столиці.

9. Як щорічна міграція птахів допомагає поширити пташиний грип

Пернаті розносники

У чому загроза щорічної міграції?

Поки пташиний грип поширюється на фермах у США, учені намагаються зрозуміти шляхи передання.

Недавно в Мічигані підтвердили другий випадок інфікування людини вірусом.

Поки що виявили одну закономірність: свійські птахи та корови можуть заразитися вірусом від диких птахів, які мігрують через країну.

Міністерство сільського господарства США зареєструвало майже 200 видів диких птахів — переносників пташиного грипу.

Качки-крякви очолюють список. У них вірус виявляють найчастіше. Вони також до нього найстійкіші, а отже, можуть переносити його на великі відстані.

Водночас їхні моделі міграції взаємопов’язані з худобою. Так, під час перельоту крякви часто зупиняються на птахофермах, щоби підживитися.

Тут вони почуваються як удома, поширюючи вірус через слину та фекалії.

Потім працівники можуть перенести вірус до іншого місця.

Як уважають, здебільшого пташиний грип худобі передається опосередковано. Переважно через заражене взуття чи обладнання.

На початку липня птахи відлітають назад у прохолодніші місця, де можуть бути віруси попереднього сезону. А це означає, що вони заражаються кількома штамами, які потім у їхньому організмі можуть мутувати. Потім вони повертаються з новими варіантами вірусу.

Учені досі намагаються зрозуміти, які штами циркулюють серед корів. Водночас доказів того, що пташиний грип передається від людини до людини, поки що немає.

10. Бетон із кави: австралійські науковці знайшли корисне застосування кавовій гущі

Бетон із кавової гущі

Мельбурн, Австралія

Тепер кожна людина, випивши кави, може допомогти планеті. Австралійські вчені з Мельбурна знайшли застосування кавовій гущі. Виявляється, її можна додавати до бетону, і він стає міцнішим та екологічнішим.

Ідея виникла в працівників Мельбурнського королівського технологічного університету, коли вони обговорювали перероблення органічних відходів.

[Раджив Ройчанд, дослідник]:

«Ця дискусія була за філіжанкою кави. І саме тоді ми вирішили почати з кави, а потім перейти до вивчення інших органічних відходів».

Перш ніж додати в бетон, кавову гущу нагрівають у безкисневій камері за температури 350 градусів. Виходить біовугілля. Ним можна замінити до 15 % піску. Водночас отриманий бетон стає на 30 % міцнішим. Значить і цементу знадобиться на 10 % менше. Його отримують за температури 1500 градусів, і зменшивши виробництво, можна скоротити і споживання енергії. Також можна добувати менше піску, що також добре для природи.

В Австралії щороку викидають 75 тисяч тонн кавової гущі. Отримане з неї біовугілля може замінити до 675 000 тонн піску в бетоні.

Мельбурнський університет у партнерстві з будівельними компаніями та компаніями з виробництва бетону хоче відкрити завод, на якому робитимуть біовугілля.

[Раджив Ройчанд, дослідник]:

«Ми зосередилися на тому, щоби переробляти всі органічні відходи, які потрапляють на звалища. Хочемо додавати це в бетон».

На думку фахівців, до 70 % відходів, викинутих на звалища, можна переробити на біовугілля. Над виробництвом та вивченням властивостей цієї речовини працюють університети в усьому світі. З різних органічних речовин виходить біовугілля різної якості. Науковці з Мельбурна першими спробували додавати перероблену каву в бетон.

11. Кубинських майстрів навчають розводити тутових шовкопрядів

Розведення тутових шовкопрядів

Матансас, Куба

Кубинський біохімік Дайрон Мартін стежить, щоб ці білі гусениці завжди були ситими. Тут, у лабораторії в Матансасі, вирощують шовковичних гусениць, що родом з Азії. Проєкт за підтримки ЄС розпочали 2012 року.

Зі слів фахівців, клімат Куби якнайліпше підходить для розведення тутових шовкопрядів. Дослідники навчилися вирощувати шовковицю так, щоб зелене листя було цілий рік. Його їдять гусениці шовкопрядів. Постійно забезпечуючи їх їжею, можна безперервно отримувати шовкові нитки.

[Дайрон Мартін, біохімік]:

«Ми вважаємо, що робота, виконана за ці роки на Кубі, може стати прикладом для карибських країн. Її комплексний підхід виходить за межі використання шовку як матеріалу для рукоділля. Він також уможливлює виробництво кормів для тварин та продукції для традиційної медицини».

Мета проєкту — навчити кубинських підприємців вирощувати гусениць тутових шовкопрядів. Далгі має магазин у Гавані. Вона вже завела невелику ферму й отримує свій шовк. Робить з нього тканини й сувеніри.

[Далгі Чавіано, власниця магазину]:

«Кубинська влада дозволила вирощувати шовковичних гусениць у місті. Для ремісників це дуже важливо, бо допомагає створити економіку замкнутого циклу. Ми забезпечуємо себе сировиною і водночас даємо людям змогу бачити весь процес — від вирощування до отримання кінцевого продукту».

Тутових шовкопрядів одомашнили в Китаї 5000 років тому. Шовк отримують від гусениць, які, лялькуючись, плетуть кокони. У природі є і дикі шовкопряди. Вони живуть на півночі Китаю і на курильському острові Кунашир.

12. Новий тренд у соцмережах: «Рік без покупок»

«Рік без покупок»

Новий тренд у соцмережах

Кілька років тому все почалося з челенджу в соцмережах: обіцянок переглянути свій бюджет і свідомо поставитися до покупок. Тепер це переросло у справжній тренд під назвою «Рік без покупок». Користувачі записують на відео обіцянку протягом 12 місяців не робити непотрібних покупок, а також відмовитися від імпульсивного шопінгу.

Багато дописів набирають сотні тисяч переглядів.

35-річна Елізія живе в Брукліні. Останні кілька років вона витрачала гроші на вінтажний дизайнерський одяг. Потім вирішила, що треба радикально змінити купівельні звички.

[Елізія Берман, жителька Нью-Йорка]:

«Поворотним для мене став момент, коли я усвідомила, що маю на кредитній карті п’ятизначну заборгованість, яка вже десять років стрибала то вгору, то вниз. Мені набридло постійно перебувати в циклі купування та погашення боргу. Я просто вирішила взяти під контроль свої витрати».

Елізія вільно обговорює свої фінансові проблеми з друзями та родичами. Вона також публікує свої відеоролики в соцмережах. І вони привернули набагато більше уваги, ніж вона очікувала.

Зараз вона має понад 60 тисяч підписників. Так, відео, у якому вона показує свої створені в домашніх умовах засоби догляду за шкірою та волоссям, набрало понад мільйон переглядів.

[Елізія Берман, жителька Нью-Йорка]:

«Багато хто переживає те саме, що і я. Ці ролики допомогли мені налагодити своє життя, а також усвідомити, що я насправді допомагаю іншим упоратися з подібною проблемою».

Тренд «Рік без покупок» набирає обертів. Водночас люди, які в ньому беруть участь, кажуть, що виробляють корисні звички на все життя, а не тільки на 12 місяців.

13. Китай відправить до Вашингтона двох великих панд

Нова партія панд

Китай ― США

У Вашингтоні знову можна буде побачити великих панд. Китай пообіцяв відправити до Національного зоопарку дві молоді особини.

Кілька місяців тому столичний зоопарк повернув Китаю трьох бамбукових ведмедів на тлі загострення напруженості у відносинах між Пекіном та Вашингтоном.

Тепер же до США прибудуть панди, яких звати Бао Лі та Цін Бао.

[Бренді Сміт, директор зоопарку]:

«Ми вітаємо повернення великих панд до столиці нашої країни, яке станеться до кінця року. Смітсонівський інститут та Китайська асоціація охорони дикої природи уклали десятирічну угоду про спільне розведення та дослідження великих панд».

Посол Китаю в США заявив, що нова угода про надання панд — так званий «дуже добрий знак» для американо-китайських відносин.

Комуністична влада КНР уже давно використовує так звану «дипломатію панд» для посилення своєї «м’якої сили». Вони десятиліттями надають бамбукових ведмедів зоопаркам різних країн, називаючи їх послами доброї волі серед тварин.

Так, ще 1972 року, в добу Холодної війни, Пекін надіслав до США двох великих панд. Це сталося після історичного візиту до Китаю президента Річарда Ніксона.

Проте Китай панд не дарує, а дає в оренду на десять років. За кожного бамбукового ведмедя платять приблизно мільйон доларів на рік. Ба більше, за договором, усі народжені в інших країнах дитинчата — власність КНР. І їх мають віддати за кілька років після народження.

14. У Бейруті проходить чотириденний спортивний фестиваль

Спортивний фестиваль

Бейрут, Ліван

Спортивний фестиваль пожвавив Бейрут — столицю Лівану, який потерпає від економічної кризи. У заході беруть участь 25 спортивних федерацій. Пізніше планують залучати більше спортсменів з арабських та інших країн.

[Карим ель Андарі, організатор спортивного фестивалю в Бейруті]:

«Я пишаюся цим (заходом), але ще раз скажу: ми поки що не досягли мети. Це поступовий і тривалий процес. Я як безіменний солдат дуже великої армії працюю над цим проєктом і докладаю всіх зусиль, щоб вивести його на міжнародний рівень».

Під час заходу проводять змагання з баскетболу, тенісу, східних єдиноборств та інших видів спорту.

[Фаді аль Набулсі, тренер із тхеквондо]:

«Щойно виступила національна збірна Лівану з тхеквондо. Оргкомітет проводить велику роботу на цьому дуже важливому спортивному фестивалі, попри складні умови в країні. Організатори відривають людей від похмурих думок. Спорт — найважливіше в житті».

Фестиваль приваблює безліч глядачів.

[глядачка]:

«Я прийшла, бо дуже люблю спорт. Мені подобається цей захід. Подобається, що за нинішніх обставин ми робимо щось хороше для Лівану. Люди, як і раніше, готові підтримувати інших, багато хто схвильований. Атмосфера приємна».

Спортивний фестиваль у Бейруті триватиме чотири дні. На ньому виступлять сотні атлетів.

15. Непальська альпіністка побила рекорд з найшвидшого сходження на Еверест

Рекорд зі сходження на Еверест

Катманду, Непал

Непалка Пхунджо Джхангму Лама побила світовий рекорд серед жінок із найшвидшого сходження на Еверест. Вона дісталася від базового табору до вершини за 14 годин 31 хвилину. А на сходження та спуск загалом пішло 24 години 26 хвилин.

[Пхунджо Джхангму Лама, альпіністка]:

«Люди з усього світу мене підтримували й писали добрі побажання. Завдяки цьому мені вдалося досягти вершини Евересту, чому я дуже рада».

У Пхунджо це вже другий рекорд. Перший вона побила 2018 року, коли підкорила Еверест за 39 годин 6 хвилин. Але 2021-го мусила віддати титул гонконгській альпіністці Цан Іньхун. Та здійснила сходження та спуск за 25 годин 50 хвилин. Тепер Пхунджо знову стане рекордсменкою Книги Гіннеса.

Альпіністка поки що не будує нових планів.

[Пхунджо Джхангму Лама, альпіністка]:

«Я провідник. Моя єдина мета — привабити до Непалу якнайбільше іноземців і з усією відповідальністю їх супроводжувати. Поки що я не маю ні проєкту, ні планів установити якийсь рекорд. Але якщо виникне можливість чи якась ідея, я щось зроблю».

Еверест — найвища вершина світу. Її висота — понад 8840 метрів. Альпіністи спочатку підіймаються до базового табору — південного чи північного. Південний стоїть у Непалі на висоті 5364 метри. Там альпіністи кілька днів акліматизуються, а вже потім починають сходження.

16. Найбільший майже за 30 років аукціон речей принцеси Діани пройде в США

Аукціон речей принцеси Діани

США

Найбільший за майже 30 років аукціон речей принцеси Діани пройде в Нью-Йорку. Аукціонний будинок підготував понад 150 лотів, серед яких особисті та службові речі Діани та інших членів королівської родини.

Поки що колекцію можна оглянути в одному з нью-йоркських готелів.

[Мартін Нолан, засновник аукціонного будинку]:

«Коли в грудні ми продали одну з її суконь за рекордний мільйон 140 тисяч доларів, то подумали: “Оце так, Діану справді люблять, і люди хочуть володіти чимось із її життя та кар’єри”».

Голова аукціонного будинку каже, що ці торги будуть історичними.

[Мартін Нолан, засновник аукціонного будинку]:

«Це найбільший аукціон, відколи Діана сама виставляла речі на торги 1997 року. Іноді ми продаємо один або два предмети, пов’язані з її життям та кар’єрою. Але на цьому аукціоні виставлено понад 150 речей Діани та інших членів королівської родини. Більша частина належала Діані».

Головним лотом аукціону стане синя сукня принцеси Уельської, яку вона одягла на прем’єру фільму «Привид опери» в 1986 році.

[Мартін Нолан, засновник аукціонного будинку]:

«Це неймовірно красива сукня від Мюррея Арбейда, яку Діана продала на аукціоні в 1997 році, щоб зібрати гроші на благодійність. І жінка, яка купила її, тепер принесла її нам. Ми оцінюємо її у 200-400 тисяч доларів».

Серед інших речей — вечірня сукня з пурпурного шовку та мережива в іспанському стилі, створена Віктором Едельштейном, а також рожева сукня-сорочка з квітковим принтом, створена Кетрін Вокер.

[Мартін Нолан, засновник аукціонного будинку]:

«Цікаво, що Діана любила повторно вдягати речі. Вона добре знала економіку моди. І ще, що дуже приємно, вона завжди хотіла привернути увагу до багатообіцяльних дизайнерів-початківців. І вона по кілька разів одягала вбрання, яке для неї створювали. Це робило її особливою».

Аукціон відбудеться 27 червня в Лос-Анджелесі, США. Лоти також можна буде придбати онлайн.

17. Унікальне погруддя «батька Відродження» знайшли у Флоренції

Погруддя архітектора

Італія

У Соборі Санта-Марія-дель-Фйоре — одній із численних перлин Флоренції — виявили новий скарб.

Колекцію музею собору поповнило теракотове погруддя віком майже 700 років. Воно зображує Філіппо Брунеллескі — архітектора раннього Відродження, який спроєктував купол собору.

Експерти називають відкриття «винятковим», наголошуючи на художній цінності твору, а також на тому, що архітектора дуже рідко зображували після того, як він помер 1446 року.

[Джанкарло Джентіліні, професор сучасного мистецтва]:

«Бюст виконав нерідний син Брунеллескі скульптор Андреа ді Лаццаро Кавальканті, відомий як Буджано. Це була заготованка для мармурового зображення, яке помістили всередині собору праворуч від входу».

Кавальканті зробив погруддя майже з цільного шматка глини на початку 1447 року. Пізніше того ж року завершив пам’ятник.

Експерти кажуть, що теракотова модель, імовірно, якийсь час зберігалася в майстерні скульптора. Однак пізніше про неї забули.

[Джанкарло Джентіліні, професор сучасного мистецтва]:

«Цей твір має величезне значення для всього розвитку історії західного мистецтва, оскільки як сучасники Філіппо Брунеллескі, так і нинішні історики вважають його “батьком Відродження”».

Нині погруддя почали реставрувати, щоб видалити залишки крейди та сліди фарби. Пізніше його виставлять у музеї поруч із собором.

Собор Санта-Марія-дель-Фйоре — найзнаменитіша з архітектурних споруд флорентійського мистецтва XV століття. Він вражає своїми розмірами. Загальна висота бані з хрестом — 114,5 метра.

18. Троє поросят й асани: йога зі свинями стає дедалі популярнішою

Йога з поросятами

Спенсер, США

Ці три поросята прийшли на заняття з йоги в американському містечку Спенсер штату Массачусетс. Їхнє завдання — викликати в людей якнайбільше позитивних емоцій. І, схоже, їм це вдається.

[Стейсі Делбрідж, учасниця занять із йоги]:

«Найкраще в йозі з поросятами — це, звісно, поросята. Вони милі й кумедні. І саме тоді, коли відчуваєш утому, підходить чудовий гість, і можна зупинитися й водночас не здаватися ледарем. Так, вони чарівні».

[Емі Фінкель, учасниця занять із йоги]:

«Найяскравішим у заняттях було бачити, як поросята бігають, які вони радісні та щасливі. І дуже сумно стало, коли все закінчилося, бо час промайнув дуже швидко».

У США заняття йогою з поросятами стають дедалі популярнішими. Люди готові витрачати на дорогу півтори-дві години, аби побути в товаристві свиней.

[Керолайн Браун, учасниця занять із йоги]:

«Тут постійно бігало троє поросят, а також коза й два кролики. Тож атмосфера для занять йогою дуже весела. Вона розслаблює і справді знімає стрес».

Заняття з йоги триває близько години. Хто хоче, може перерватися, щоби погратися з тваринами. Перед заняттям учасникам роздають частування. Ними можна годувати поросят. Після йоги ще хвилин 15 можна бавитися з поросятами, кроликами та козою.

Фахівці кажуть, що такі заняття корисні для всіх учасників. Людям це допомагає заспокоїтись і зняти напругу, а тварини не почуваються самотніми.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: