27.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 19 по 24 травня)

Огляд світових подій (з 19 по 24 травня)

1. Прокурор МКС подав запит на видання ордерів на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСу Ордер від..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

1. Прокурор МКС подав запит на видання ордерів на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАСу

Ордер від МКС

Реакція прем’єра Ізраїлю

«Моральною образою історичного масштабу» та «антисемітизмом» назвав Нетаньягу вчинок прокурора Міжнародного кримінального суду. Той подав запит на видання ордерів на арешт прем’єра та міністра оборони Ізраїлю.

Нетаньягу сказав, що цим МКС прирівняв його та Йоава Галанта до лідерів ХАМАСу, на яких теж є такий запит.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:

«Це схоже на створення моральної рівності після 11 вересня між президентом Бушем та Усамою бен Ладеном чи між Рузвельтом та Гітлером під час Другої світової війни. Яка пародія на правосуддя, яка ганьба».

Демократи та республіканці в сенаті США теж осудили прокурора МКС за такий крок, а лідер більшості Чак Шумер назвав його «ганебним».

Водночас МКС не має інструментів, щоб виконувати такі ордери. Також колегія суддів досудового провадження ще має визначити, чи є підстави для їх видання.

Раніше лідери Ізраїлю та Палестини відкинули звинувачення в скоєнні воєнних злочинів. Обидві сторони розкритикували рішення МКС.

Війна між Ізраїлем та ХАМАСом, який контролює Сектор Гази, почалася 7 жовтня з атаки бойовиків на ізраїльські громади та музичний фестиваль. Тоді вони вбили близько 1200 осіб та взяли в заручники понад 250.

2. Тисячі протестувальників вийшли на вулиці Тайваню

Протести в Китайській Республіці

Тайбей, Тайвань

Тисячі людей вийшли на вулиці до будівлі парламенту Тайваню. Вони протестують проти законопроєктів, які посилять контроль законодавців над новим президентом Вільямом Лаєм, його адміністрацією та керівною Демократичною прогресивною партією. Тримаючи в руках транспаранти, натовп скандує: «Якщо немає дискусій, то немає і демократії».

[Ся, студент]:

«Я думаю, що маю висловити свою позицію і сказати законодавцям, що ми не дозволимо цьому статися. Вас обрав народ, а ми тут, щоб вас контролювати».

Ініціаторами нових заходів виступили головні опозиційні партії острова — Гоміньдан та Тайванська народна партія. Якщо законопроєкти ухвалять, законодавчий орган дістане право притягувати до відповідальності чиновників за неправдиві заяви чи приховування інформації. Керівна партія звинувачує опозицію у проштовхуванні нових законів без проведення консультацій.

[Цай Цзюн Сян, професор Національного університету Чун Чен]:

«Демократія ще не померла, але вона перебуває під загрозою. Після ухвалення цих законопроєктів, Законодавчий юань перетвориться на бунтівну й домінантну гілку влади, яка зловживатиме владою і зазіхатиме на владу інших гілок».

Ця подія дуже схожа на рух «Соняшник» 2014 року, коли сотні студентів штурмували парламент острова через торгову угоду з комуністичним Китаєм.

Демонстрація відбулася після інавгурації нового президента Тайваню Вільяма Лая. Попри перемогу, Лай зіштовхнувся з розколом у парламенті. Його керівна партія втратила більшість у законодавчому органі. Це спонукало опозиційні партії об’єднати зусилля.

[Цай Цзюн Сян, професор Національного університету Чун Чен]:

«Найближчої п’ятниці ми побачимо новий конфлікт, бо вони збираються ухвалити нові законопроєкти, і деякі з них дуже спірні».

Дебати між політичними партіями щодо нових законів перейшли на фізичний рівень.

Минулої п’ятниці між депутатами сталися бійки. Один із них вихопив документи й вибіг із залу.

Компартія Китаю вважає за краще вести переговори з партією Гоміньдан, бо та традиційно співпрацює з Пекіном. КПК спробувала посилити свій вплив на Тайвані шляхом залучення на свій бік авторитетних постатей у партії.

Десятиліттями китайська компартія називає острів своєю бунтівною провінцією. Вона також обіцяє в разі потреби анексувати його силою. І це попри те, що вона ніколи ним не керувала.

3. Німеччина: «Нам потрібне політичне рішення, а не символічне визнання Палестини»

Питання визнання Палестини

Заява МЗС Німеччини

Близькосхідний конфлікт потребує політичного вирішення, а не «символічного визнання» палестинської держави. Про це заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Її слова пролунали того ж дня, коли Ірландія, Іспанія та Норвегія оголосили, що визнають палестинську державу 28 травня.

[Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини]:

«Щоб вирішити близькосхідний конфлікт і розв’язати проблему створення двох держав необхідні прямі переговори з обох сторін».

Бербок зробила заяву під час зустрічі «Веймарського трикутника», на яку прибули її колеги з Польщі та Франції.

[Стефан Сежурне, міністр закордонних справ Франції]:

«Я не прихильник того, коли визнання перетворюють на політичну іграшку. Я за те, щоб це сприяло дипломатичному регіональному рішенню».

[Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі]:

«Ми вважаємо, що стабільним, довгостроковим рішенням було б існування двох держав».

А прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав заяву Ірландії, Норвегії та Іспанії «нагородою за тероризм». Він також наказав відкликати ізраїльських послів зі столиць цих трьох держав.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:

«80 % палестинців у Юдеї та Самарії підтримують різанину, що була 7 жовтня. Цьому злу не можна давати державу. Це буде терористична держава. Вона пробуватиме повторити різанину, яка була 7 жовтня, знову й знову».

Близько 144 зі 193 держав — членів ООН визнають Палестину як державу. Утім, серед них небагато таких, що водночас є членами ЄС. Здебільшого це колишні радянські країни, а також Швеція та Кіпр.

Велика Британія, Австралія та члени ЄС — Мальта й Словенія — останніми місяцями також дали зрозуміти, що можуть визнати Палестину як державу.

А ось президент Колумбії розпорядився відкрити посольство в палестинському місті Рамалла. Він також заявив, що розірве дипломатичні відносини з Ізраїлем через його дії в Секторі Гази.

4. Ріші Сунак призначив дату дострокових загальнонаціональних виборів

Дата виборів

Велика Британія

[Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії]:

«Зараз для Великої Британії настав час обрати своє майбутнє».

Прем’єр-міністр Великої Британії призначив дострокові загальнонаціональні вибори на 4 липня. Він також звернувся до короля з проханням розпустити парламент. Чарльз III це зробив.

Водночас, за опитуваннями, нині є велика ймовірність, що консерватори програють після 14 років перебування у владі.

[Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії]:

«Найближчими тижнями я боротимуся за кожен голос. Я заслужу вашу довіру. І я доведу вам, що тільки консервативний уряд на чолі зі мною не поставить під загрозу нашу важко зароблену економічну стабільність».

Згідно з британськими законами, вибори мали пройти не пізніше ніж у січні 2025 року. Попередні були 2019-го. Аналітики очікували, що вибори призначать на осінь, але Сунак вирішив провести їх раніше. Це ризик, бо зараз в опитуваннях громадської думки Консервативна партія відстає від Лейбористської на понад 20 відсотків.

Зменшити розрив не вдається, попри те, що, згідно з недавніми даними, інфляція в країні впала до трирічного мінімуму. Водночас зниження інфляції було головною передвиборчою обіцянкою Сунака.

Лідер лейбористів Кір Стармер заявив, що голосування стане можливістю покласти край хаосу в консервативному уряді Сунака.

[Кір Стармер, лідер лейбористів]:

«Хай би там що казали й робили, ці вибори стануть можливістю для змін».

Переможцям виборів доведеться попрацювати над економікою, яка, схоже, застрягла в колії повільного зростання. Високий рівень боргу може обмежити здатність наступного уряду досягти значного економічного відновлення.

[жителька Великої Британії]:

«Я не знаю. Насправді не знаю. Я не довіряю нікому з них, тож не знаю».

[житель Великої Британії]:

«Щиро кажучи, я відчуваю, що вже давно настав час. Ситуація стає трохи затягнутою. Здається, що нічого не змінюється. Що скоріше, то краще».

[жителька Великої Британії]:

«Що ж, мені дуже приємно чути, що в нас загальні вибори. Настав час, щоб люди справді вийшли та проголосували. Це дуже важливо. Людям треба дістатися виборчих дільниць. Чудово».

5. Новим президентом В’єтнаму призначили міністра громадської безпеки

Новий президент склав присягу

Ханой, В’єтнам

Парламент В’єтнаму призначив нового президента. Ним став в’єтнамський міністр громадської безпеки То Лам. Призначення відбулося на тлі політичної нестабільності в соціалістичній державі, яка триває вже два місяці.

У В’єтнамі проходить антикорупційна кампанія, у ході якої троє з п’яти провідних керівників країни пішли у відставку. Серед них експрезидент, а також голова Національних зборів В’єтнаму, місце якого вже зайняв заступник.

То Лам пропрацював у міністерстві громадської безпеки понад 40 років. Відомство очолив 2016 року. Він стояв за багатьма розслідуваннями щодо високопоставлених політиків. Лам також був ключовою фігурою в масштабній кампанії з боротьби з хабарництвом, відомої як «Гаряча піч». Після призначення на посаду президента він заявив, що й далі боротиметься з корупцією.

Водночас експерти вважають, що антикорупційні кампанії у В’єтнамі — це інструмент для усунення політичних опонентів.

Посада президента в країні переважно церемоніальна. Але, на думку аналітиків, нове призначення зміцнить політичні позиції Лама, що, можливо, дасть змогу йому стати наступним генеральним секретарем компартії.

Опозиція звинувачує Лама в тому, що він, порушуючи закони, переслідує людей, а також організовує напади на дисидентів та викрадення політичних опонентів за межами В’єтнаму.

Так, 2017 року в Берліні було затримано колишнього працівника міністерства торгівлі та промисловості Чінь Суан Тханя. Його доставили до Ханоя і 2018 року засудили до довічного ув’язнення. Через це виник міжнародний скандал.

Торік Держдепартамент США у своїй доповіді повідомив, що силовики у В’єтнамі систематично порушують права людини.

6. У Балтіморі відбуксирували вантажне судно, що зруйнувало міст

Судно «Далі» відбуксували

Балтімор, США

Трьохсотметровий контейнеровоз «Далі» майже через два місяці після аварії відбуксували до порту Балтімора. Наприкінці березня судно врізалося в опору мосту Френсіса Скотта Кі. Він обвалився й заблокував прохід через річку Патапско.

У середині травня фахівці видалили останній проліт мосту. Це дало змогу відбуксувати контейнеровоз та звільнити прохід для суден, що мають велику осадку. Але робітникам ще треба очистити річку від залишків мосту. Це планують зробити до кінця травня.

Міст відновлюватимуть до осені 2028 року. На це піде майже два мільярди доларів. Збитки від руйнування мосту та припинення роботи порту в Балтіморі, за підрахунками медіа США, становитимуть приблизно 80 мільярдів доларів.

Судно «Далі» ремонтуватимуть. Воно пошкоджене, але зберегло герметичність. Водночас на контейнеровозі залишився екіпаж, який складається переважно з громадян Індії. Їхні візи прострочені, і подальша їхня доля наразі не зрозуміла.

Федеральна влада розслідує обставини аварії. Відомо, що перед тим, як врізатись у міст, судно стало некерованим. Унаслідок інциденту загинуло шестеро дорожніх робітників. Вони були іммігрантами з Мексики та Центральної Америки.

7. ЄКА відібрало студентів, які полетять у космос

Нові астронавти

Європейське космічне агентство

Француженка Софі Адено та бельгієць-люксембуржець Рафаель Льєжуа готуються до польоту в космос. Недавно вони закінчили курс підготовки астронавтів Європейського космічного агентства, який почався 2022 року.

А останній рік вони проходили базову підготовку до тривалої місії на Міжнародній космічній станції. Туди вони вирушать 2026 року. Спочатку Адено, потім Льєжуа.

41-річна Адено народилася у Франції. Вона працює пілотом-випробувачем вертольотів ВПС.

[Софі Адено, астронавт]:

«Це неймовірно. Бракує слів, щоб описати, наскільки я щаслива. Це будуть два роки інтенсивних тренувань, безлічі іспитів для кваліфікації, багато нових наукових експериментів, які треба підготувати. Це буде насичено та інтенсивно, але я до цього готова».

36-річний Льєжуа народився в Бельгії. Він біомедичний інженер і нейробіолог, що вивчає дегенеративні захворювання нервової системи. Він літає на повітряних кулях і планерах.

[Рафаель Льєжуа, астронавт]:

«Я почуваюся чудово. Ми щойно отримали новини про завдання, і я дуже схвильований. Це новий крок у цій неймовірній пригоді. Щиро кажучи, усе сталося трохи раніше, ніж я очікував, але це прекрасно».

Зі слів гендиректора ЄКА Йозефа Ашбахера, його агентство недавно провело переговори з НАСА щодо того, щоб у місячній місії «Артеміда» три місця виділили європейським астронавтам. Але вони, мабуть, дістануться досвідченішим.

ЄКА покладається на НАСА та інші організації, щоб доставляти своїх астронавтів у космос.

Загалом останнє навчання ЄКА закінчили п’ять астронавтів. Агентство планує до 2030 року відправити на Міжнародну космічну станцію всіх п’ятьох. Ще дванадцять студентів відібрали в резерв. Базової підготовки вони поки що не проходили.

8. Автомобільна промисловість у Марокко готується до ери електромобілів

Майбутнє автомобільного сектору

Танжер, Марокко

Тисячі автомобілів марки Renault стоять на околиці Танжера в Марокко. Вони щойно зійшли з конвеєра й чекають на відправлення до Європи. Ще недавно в Марокко не було автопромисловості. Тепер північноафриканське королівство постачає до Європи більше автомобілів, ніж Китай, Індія чи Японія.

[Ріяд Мезур, міністр торгівлі та промисловості Марокко]:

«Марокко створило автомобільну промисловість за 15 років з нуля. 15 років тому ми не експортували машин».

У Марокко щороку випускають 700 тисяч авто. А вже 2025 року планують виробляти мільйон. У країні працює 250 компаній, які будують автомобілі чи виробляють їхні компоненти. Французька Renault — найбільший приватний роботодавець у Марокко.

[Мохамед Бачирі, працівник компанії Renault]:

«Марокко стало стратегічною опорою для компанії на міжнародному рівні. За рік ми випускаємо 440 000 автомобілів, а до 2025 показник досягне 500 000. Автомобілі, зроблені в Марокко, ідуть на експорт до 70 країн».

Інвесторів із Європи приваблює дешева робоча сила, а також те, що в межах угоди про вільну торгівлю їм не треба сплачувати мита. До того ж уряд Марокко пропонує субсидії на будівництво заводів у сільській місцевості. Він готовий оплачувати 35 % видатків.

Однак майбутнє автомобілебудівного сектору в Марокко стало невизначеним. Багато виробників планує поступово відмовитися від двигунів внутрішнього згоряння та перейти на електричні. Водночас уряд США, а також влада Євросоюзу закликають автомобільні компанії будувати електромобілі у власних країнах, а не за кордоном.

[Ріяд Мезур, міністр торгівлі та промисловості Марокко]:

«Ми живемо в умовах нестабільності торгових правил, що ускладнює ситуацію для таких країн, як Марокко, які вкладають значні кошти у відкриту, вільну та справедливу торгівлю».

Нині в Марокко на автомобілебудівну галузь припадає 22 % ВВП країни. У цій галузі зайнято 220 000 осіб. Робочі місця важливі для Марокко, бо на тлі багаторічної посухи занепадає сільське господарство, і люди втрачають дохід.

Крім європейських, у Марокко працюють заводи китайських, японських, американських та корейських компаній.

9. В Австралії чагарники допоможуть отримувати електроенергію

Біопаливна електростанція

Кобар, Австралія

Австралійський фермер Ендрю Мозлі багато років бореться з чагарником, що розростається на його полях. Чоловік розводить худобу в Новому Південному Уельсі біля міста Кобар. Йому головне, щоб росла трава.

[Ендрю Мозлі, фермер]:

«Цей чагарник викорчовують за допомогою техніки. Потім усе складають у купи та спалюють».

А тепер місцеві фермери матимуть змогу на бур’янах заробляти. Купувати їх готова компанія, яка планує отримувати електроенергію з біопалива. Для цього вона переобладнає колишню вугільну електростанцію, що закрилася десять років тому. Частково її вже модернізували.

[Річард Пул, директор компанії]:

«Станція працює цілодобово. Тут виробляється електрика з вітрової та сонячної енергії. Також є акумулятори. І це забезпечує енергетичну безпеку Австралії».

Власники електростанції кажуть, що вона буде цілком екологічною. Проте деякі природозахисники налаштовані скептично.

[Джекі Мамфорд, голова Ради з охорони природи Нового Південного Уельсу]:

«Спільноту дуже непокоїть цей проєкт. Переважно це пов’язано з вирубуванням рослинності та наслідком для місцевої природи».

Упродовж 15 років в Австралії закриватимуть усі вугільні електростанції. Через це електроенергії може почати бракувати вже наступного року. Деякі компанії мають надію компенсувати дефіцит за допомогою біоенергетики. Але експерти вважають, що вона не відіграє великої ролі.

[Джесіка Аллен, інженер-електрохімік]:

«Збирання біомаси та централізоване виробництво потребує великих витрат».

Утім, колишню вугільну електростанцію все одно переобладнають. На це піде понад 50 мільйонів доларів США. Біомасу поки що купують у фермерів. Потім рослинність вирощуватимуть на території електростанції.

10. Відома японська компанія створила теплові насоси для носорогів Честерського зоопарку

Обігрів для носорогів

Велика Британія

Честерський зоопарк, що на півночі Англії, співпрацює з відомою японською компанією з виробництва електроніки, щоби створити стійкіше опалення на 51 гектарі своєї території. Тут особливу увагу приділяють поліпшенню умов проживання східних чорних носорогів.

Про партнерство оголосили 21 травня. У його межах спробують задовольнити особливі потреби носорогів у теплі.

[Дженніфер Келлі, представниця зоопарку]:

«У наших приміщеннях є унікальні мешканці, які мають дуже специфічні потреби щодо умов проживання. У кожному павільйоні необхідно створювати різні умови, щоб забезпечити найвищі стандарти для тварин».

Східні чорні носороги першими дістають користь від нової технології. На їхній території зробили великі відкриті двері для вільного пересування. Але така конструкція може спричинити значні втрати тепла.

Технологія теплових насосів японської компанії має розв’язати проблему, забезпечуючи температуру від 18 до 24 градусів. Вона допомагає носорогам зводити до мінімуму втрати енергії.

[Дженніфер Келлі, представниця зоопарку]:

«2031 року нашому зоопарку виповниться 100 років, тому на території є стародавні будівлі, які треба модернізувати. Досі теплові насоси завжди були в пригоді».

Зоопарк має надію, що теплові насоси зможуть використовувати в житлових будинках та інших приміщеннях.

Честерський зоопарк відкрився 1931 року. Тут живе понад 37 000 тварин 500 видів. Він також відомий своїми зусиллями для збереження видів, що вимирають.

11. Міжнародний день бджіл: як вивчають цих комах із часів Галілея

Вивчення бджіл

Італія

В Акваспарті, невеликому італійському містечку, пасічник Алессіо Кароцці продовжує давню традицію Умбрії.

Це напружена пора року. Він намагається збільшити кількість вуликів, а також уникнути природного роїння, коли бджолина матка залишає вулик, а інші бджоли шукають нове місце проживання. Це може знищити урожай меду.

[Алессіо Кароцці, бджоляр]:

«Коли я працюю з бджолами, я про все забуваю. Якщо випадає поганий день, то виходиш на природу й бачиш цю працьовиту й мирну істоту, і відразу все нормалізується».

Йому допомагає син Самуеле. У свої дев’ять років він уже добре знає, що робота з бджолами може бути ризикованою.

[Самуеле, син бджоляра]:

«Коли мене жалить бджола, я спочатку відчуваю біль, але потім думаю: “Гаразд, ця бджола померла, коли мене вжалила”. Я заспокоююсь, бо знаю, що справедливість узяла верх».

Алессіо регулярно співпрацює з такими організаціями, як Фонд Мелейроса, що розмістився в історичному палаці Чезі. Їхня мета — підтримати методи ведення сільського господарства, які позитивно впливають на комах-запилювачів.

У палаці Чезі проводять екскурсії, лекції та семінари, які сприяють екологічності.

Мірко Пачіотті пояснює, чим бджолам загрожує використання пестицидів і руйнування природного середовища існування. Їм також шкодять чужоземні види та паразити.

[Мірко Пачіотті, член Фонду Мелейроса]:

«Слід уникати монокультур загалом, які абсолютно ворожі для бджіл та запилювачів, бо наприкінці цвітіння вони вже не гарантують жодного харчування. І треба до мінімуму обмежити використання хімікатів та сприяти біорізноманіттю».

У палаці Чезі також є постійна виставка, яка розповідає, як 400 років тому в Акваспарті виник інтерес до вивчення бджіл. У 1603 власник палацу маркіз Федеріко Чезі та інші науковці заснували академію, у якій досліджували природу.

Серед членів Академії були видатні вчені з усього світу, які вивчали фізику, ботаніку, зоологію та астрономію.

Галілео Галілей став членом Академії в 1611 році. Пізніше він подарував Чезі спеціально налаштований телескоп, який дав змогу вивчати природу в небачених до того деталях.

[Валентина Губіотті, історик]:

«Його називали окуляром, який можна вважати прабатьком, прадідом нашого мікроскопа. За допомогою цього дуже цінного інструмента Федеріко зміг вивчати рослини, квіти, але насамперед тварин та комах, зокрема бджіл».

Другом академії також був Папа Урбан VIII — покровитель відомих художників.

Академія дей-Лінчей процвітає й нині. А 20 травня у світі відзначають День бджіл.

12. Найшвидша 90-річна жінка світу: 200 метрів за 51 секунду

90-річна спринтерка

Італія

Це найшвидша у світі 90-річна спринтерка. Італійка Емма Марія Мацценга недавно встановила ще один світовий рекорд у своїй віковій групі. Вона пробігла 200 метрів за 51,47 секунди.

Емма народилася 1 серпня 1933 року. Вона зірка італійської атлетики. Їй належать п’ять світових рекордів, дев’ять європейських та 28 найліпших італійських результатів у різних категоріях спринтерського бігу.

[Емма Марія Мацценга, спринтерка]:

«Я дуже щаслива й рада, а також трохи здивована, бо не думала, що бігла так швидко. Проте все пройшло добре».

Як і всі спортсмени, Емма має свої ритуали. Вона бігає тільки без шкарпеток і ніколи не надіває на тренування одне й те ж взуття.

Водночас каже, що конкурентів у її віковій групі вона не має.

[Емма Марія Мацценга, спринтерка]:

«У мене немає конкурентів, тож із самого початку я знаю, що виграю. Я просто намагаюся добре проводити час».

Бігова кар’єра Емми почалася, коли їй було 53 роки. Вона каже, що спорт допоміг їй пережити усі життєві труднощі.

[Емма Марія Мацценга, спринтерка]:

«Біг дуже важливий. Він допоміг мені пережити важкі часи, яких, звісно, у моєму житті було чимало. Він також давав мені змогу завжди бути серед великої кількості людей, тому я ніколи не була самотньою».

Італію вважають країною, у якій найстаріше населення в Євросоюзі. Тут кожна четверта людина старша за 65 років.

13. Вінтажні авто взяли участь у ралі в Аргентині

Ралі ретроавтомобілів

Буенос-Айрес, Аргентина

Цей червоний автомобіль — перша модель компанії «Форд». Її почали випускати 1903 року. Далі йде французька машина марки «Клеман–Баяр» 1904 року випуску. За ними їдуть молодші автомобілі, але всі вони виготовлені до 1919 року. Це учасники ралі Гран-прі Реколета–Тигре в столиці Аргентини.

Самі перегони теж давні. Уперше їх провели 1906 року. Сучасна версія проходить у 27-ме.

Учасники стартують у Буенос-Айресі в дорогому житловому районі Реколета. Вони проїдут 35 кілометрів до міста Тигре. Там завершиться перший етап. Другим стане повернення до аргентинської столиці.

У ралі беруть участь 35 ретроавто. Хорхе Луїс приїхав на «кадилаку» 1912 року випуску.

[Хорхе Луїс Пенедо, учасник ралі]:

«Це задоволення. У свої роки я нетерпляче чекаю дня, коли зможу приїхати й насолодитися їздою на автомобілі, бо керувати ним — саме задоволення. І це схоже на подорож у часі, ніби в’їжджаєш у часовий тунель й опиняєшся в 1912 році».

Гільєрмо виступає на автомобілі «анасагасті» 1912 року. Це аргентинська марка. Компанія виготовляла машини з 1909 по 1915 рік. Вона розорилася через Першу світову війну й жорстку конкуренцію з дешевими автомобілями «Форд».

[Гільєрмо Якона, учасник ралі]:

«Залюбки керую цією машиною, бо я шанувальник індустрії тих років і з повагою ставлюся до того, чого тоді вдалося досягти, попри безліч обмежень, адже в той час не було таких технологій, як зараз».

Більшість вінтажних авто вдалося зберегти майже нічого не змінюючи. Лише деякі довелося модифікувати, щоб виїжджати на дороги загального користування. Власники антикварних машин кажуть, що ремонтувати не важко.

[Гільєрмо Б’янкі, власник ретроавтомобіля]:

«Зазвичай технічне обслуговування таких автомобілів простіше, бо там немає електрики. Тож будь-який досвідчений механік у всьому розбереться».

Перше ралі організував Аргентинський автомобільний клуб, заснований 1904 року. Тоді переможець отримав великий срібний кубок та грошову нагороду. У сучасних змаганнях немає переможців, але на фініші кожен учасник одержує пам’ятний приз.

14. «Вірі та забобонам» присвятили 13-й Фестиваль піщаних скульптур у Данії

Фестиваль піщаних скульптур

Гуннестед, Данія

«Віра та забобони» стали темою Фестивалю піщаних скульптур у данському містечку Гуннестед. Він проходить у 13-те. У деяких країнах таке число вважають нещасливим. Це й спонукало організаторів обрати незвичну тему.

[Крістіан Воррер, організатор фестивалю]:

«Спочатку митці були спантеличені, але потім зрозуміли, що це дуже цікава тема. Хтось дотримується релігії, хтось уважає, що Земля пласка, що люди ніколи не висаджувалися на Місяць і таке інше. Деякі в це вірять, а деякі називають забобонами».

Севелін, яка з Канади, присвятила витвір індіанській легенді про падучу зірку. За малих літ Севелін теж чула від батька дивовижні розповіді.

[Севелін Борегар, скульптор із Канади]:

«Він казав, що зірки можуть з нами говорити. А якщо побачити зірку, що падає, то можна загадати бажання, і воно здійсниться. Тож це тема про віру. І для мене дуже важливо в щось вірити: у життя, у себе чи в кохання».

Севелін раніше робила скульптури з льоду та снігу. Але вже ось як п’ять років працює з піском. Тут використовують кар’єрний пісок, багатий на мул та глину.

[Севелін Борегар, скульптор із Канади]:

«Цей пісок особливо міцний і стає твердим, як камінь. <…> А коли роботу завершено, ми розбризкуємо трохи клею з водою. Цей склад захищає пісок від дощу, вітру та сонця».

Канадець Девід Дюшарм робить скульптуру індуїстського божества з головою слона. З піском працює понад 20 років.

[Девід Дюшарм, скульптор із Канади]:

«За попередні 20 років ця майстерність удосконалилася. І те, що ми можемо зараз робити, дуже змінилося. Наші навички також. Тут є кілька скульптур дуже гарної якості».

У приморському містечку Гуннестед лише 8000 жителів. Фестиваль допомагає привабити туристів. Цього року в ньому бере участь понад десять скульпторів з різних країн. Кожен створить дві композиції. Витвори стоятимуть до 20 жовтня. За п’ять місяців їх побачить понад 60 тисяч туристів.

15. Собаки підкорюють хвилі на чемпіонаті із серфінгу в Іспанії

Серфінг із собаками

Суансес, Іспанія

Десятки собак, а також їхні власники стали на серфборди та вирушили підкорювати хвилі біля узбережжя Суансеса, що на півночі Іспанії. Тут проходить чемпіонат Європи із серфінгу із собаками.

Деякі чотирилапі вихованці лише напередодні змагань уперше стали на дошку для серфінгу. Один із них шнауцер із кличкою Кай.

[Вероніка Ломбрана, серферка]:

«Ми спробували це вчора — йому сподобалося, тож я вирішила взяти участь. Усе пройшло чудово. Я прекрасно провела час із собакою, але в кінці трохи злякалася, бо нас накрила хвиля. А потім ми закінчили кататися. Але це було чудово. Відчуття дивовижні».

На змагання приїхала й 11-разова чемпіонка Іспанії з бодибордингу Дева Мартін Солар. Із собою взяла двох веймарських лягавих — Балу та Привида. Обидва почуваються на хвилях упевнено.

[Дева Мартін Солар, серферка]:

«Що більше собака проводить часу у воді, то більше до цього звикає і то більше дістає задоволення. Гадаю, собаці корисно ходити у воду з господарем. А якщо ви любите серфінг, то дуже приємно кататися із собакою».

Змагання організувала компанія з виробництва кормів для домашніх тварин.

[Мануель Кальво, працівник компанії-організатора]:

«Ми заохочуємо займатися спортом разом із собаками, бо в цьому є багато хорошого. Це добре і для вихованця, і для людини. Особливо це стосується собак: собака, який займається спортом, більш врівноважений і здоровий, тому вдома він набагато спокійніший».

Ще одна мета організаторів — надихнути людей забирати собак із притулків. Також вони сподіваються, що власники тварин рідше відмовлятимуться від вихованців.

Чемпіонат Європи із серфінгу із собаками пройшов утретє. Цього року перемогли Хуан Мануель Сантьяго та його лабрадор із кличкою Коа.

16. Павич, коала та дракон: виставку квітів в індійському штаті Тамілнад присвятили дикій природі

Виставка квітів

Кодайканал, Індія

Гігантський павич із розкішним хвостом зустрічає гостей виставки квітів у Браянт-парку, що в індійському місті Кодайканал. Захід проводять уже в 61-ше. Цьогоріч його присвятили дикій природі.

Для створення експозиції використали майже пів мільйона квітів 42 сортів. Крім рослин, на виставці можна побачити фігури птахів і тварин, зокрема й міфічних, таких як цей дракон.

[гостя виставки]:

«Цього року тут багато квітів, особливо тюльпанів та гвоздик. З рослин зроблено фігури павича та коали, а також спеціальне тло для фотографування».

Виставка квітів триватиме півтора тижня. Цими днями тут відбудуться перегони на човнах, змагання з ловлення риби, конкурси собак та інші розважальні заходи.

Кодайканал називають «Принцесою пагорбів». Це один із найпопулярніших туристичних напрямків у штаті Тамілнад. Місто розташоване на висоті 2000 метрів над рівнем моря. Воно приваблює гарними пагорбами, долинами та гірськими хребтами.

Щороку в Кодайканалі проводять літній фестиваль, і тоді ж проходить виставка квітів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: