27.11.2024
Телеканал NTD

Гонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткіший

Гонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткіший

Влада Гонконгу оголосила про плани ухвалити новий закон, який розширить законодавство в галузі національної безпеки. Він..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Влада Гонконгу оголосила про плани ухвалити новий закон, який розширить законодавство в галузі національної безпеки. Він спиратиметься на радикальний закон про нацбезпеку, який 2020 року тут односторонньо ухвалив Пекін, після масових протестів на підтримку демократії.

Новий закон відомий як Стаття 23. Його намагалися ухвалити ще 2003 року. Однак тоді спроба не мала успіху, бо коло пів мільйона людей вийшло на вулиці з протестом. У той час міністр безпеки мусив піти у відставку.

Люди не дозволили ухвалити Статтю 23, оскільки вона позбавила б автономний регіон його прав і свобод. Їх гарантує договір 1997 про передання Гонконгу Великою Британією під управління компартії Китаю.

Проте закон про нацбезпеку 2020 року задушив громадську активність на острові. Керуючись ним, уже арештували десятки активістів, опозиціонерів та журналістів. Багато хто втік до інших країн.

Пекін створив ідеальні умови для ухвалення Статті 23, адже масові протести проти закону вже навряд чи спалахнуть.

Деякі науковці-юристи кажуть, що нове законодавство буде ще жорсткішим, ніж закон 2020 року, який сформульовано розпливчасто. Так, чіткіше буде прописано пункти про підбурювання до заколоту, а масові протести прирівняють до загрози національному суверенітету. Також з’явиться пункт, який заборонить використовувати комп’ютери на шкоду національній безпеці.

Максимальний термін згідно із законом 2020 року — довічне ув’язнення.

Зараз щодо нового законодавства проходять громадські слухання. Вони завершаться 28 лютого. Проте місцеві жителі та активісти називають це лише формальністю.

Так, закон про нацбезпеку 2020 року Пекін запровадив у Гонконзі в обхід місцевих органів влади й без огляду на думку жителів острова.

До 1997 Гонконг був британською колонією. Формально тут зберігається демократична політична система. Однак насправді компартія Китаю дістає дедалі більше впливу.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткішийЩе одного імовірного китайського шпигуна заарештували в НімеччиніЄменські хусити завдали удару по судну свого головного союзникаКонституційна рада Франції скасувала частину пунктів спірного міграційного законуГаїтяни шукають захисту від банд біля поліційних дільницьТріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в ІсландіїОбіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро УкраїніООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелектуЄС посилює санкції щодо Ірану після атаки на Ізраїль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: