27.09.2024
Телеканал NTD

Тисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора Орбана

Тисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора Орбана

«У відставку!» — з такою вимогою вийшли на вулиці Будапешта тисячі угорців. Вони протестують проти прем'єр-міністра..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

«У відставку!» — з такою вимогою вийшли на вулиці Будапешта тисячі угорців. Вони протестують проти прем’єр-міністра Віктора Орбана та генпрокурора Петера Полта. Колишній чоловік ексміністра юстиції Угорщини Петер Мадяр звинуватив їх у спробі втрутитись у справу про хабарництво.

Мадяр — юрист, раніше близький до уряду та керівної партії «Фідес». Недавно він опублікував запис розмови з колишньою дружиною Юдіт Варгою. У той час вона обіймала посаду міністра юстиції. Варга докладно розповіла про спробу помічників голови кабміну Орбана знищити певні документи, щоби вплинути на справу про хабарництво.

Справа стосується ексдержсекретаря мін’юсту Пала Волнера та ексголови служби судових приставів Дьордя Шадла. Волнера звинувачують в отриманні хабарів від Шадла. Обидва винними себе не визнають.

Мадяр передав запис розмови до прокуратури. Відомство пообіцяло його проаналізувати та зібрати додаткові докази. У прокуратурі також заявили, що юридично та фізично неможливо знищити документи, прив’язані до будь-якої справи.

Петер Мадяр також звинувачує угорський уряд у систематичній корупції. Каже, що Угорщина переживає «найбільшу політичну, моральну та правову кризу» з часів падіння соціалізму.

[Петер Мадяр, юрист]:

«Заявімо голосно, що не дозволимо й далі тривати тому, що було раніше. Скажімо керівній владі, що уряд має подивитися у вічі народу та взяти на себе політичну та юридичну відповідальність за допущені ним помилки й тим більше за гріхи, які вони вчинили».

Юдіт Варга не заперечує справжності оприлюдненого запису, але звинувачує колишнього чоловіка в тому, що йому не можна довіряти. Вона пішла з політики після скандалу, пов’язаного з помилуванням особи, засудженої у справі сексуального насильства в дитбудинку. У лютому це теж спричинило великий протест.
Коротке посилання на цю сторінку:

Тисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора ОрбанаООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелекту«Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для РосіїІзраїль і далі перебуває в стані підвищеної готовності після масованої атаки ІрануАпеляційний суд визнав Саркозі винним у незаконному фінансуванні передвиборчої кампаніїЯк накладні вії з КНДР наповнюють магазини світуУ Гаїті сформували перехідну президентську раду та призначили прем’єраІзраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручниківТрьох американських військовиків убито внаслідок атаки дрона в ЙорданіїІзраїль завдав ударів по об’єктах в Ірані

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: